Đukanović (DF): Demokrate guraju Katnića i Veljovića u Radnu grupu po nalogu DPS-a

Đukanović (DF): Demokrate guraju Katnića i Veljovića u Radnu grupu po nalogu DPS-a

Očigledno da je stav Demokratskog fronta da Radna grupa mora da se bavi i cjelokupnim ambijentom za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, koji podrazumjeva i izmjene i dopune Ustava, usmjerio i druge političke subjekte da prošire djelokrug rada Radne grupe u svojim predlozima, naveo je Milutin Đukanović, šef poslaničkog kluba DF-a.

Naknadne dopune Predloga odluke o formiranju ad hok Radnog tijela od strane Demokrata i URA-e sadrže i formulaciju o detaljnoj analizi primjene i drugih pravnih okvira od značaja za izborni proces, identično kao i u predlogu DPS-a.

“Da li je ova podudarnost slučajna ili namjerna ne znamo ali smo sigurni da se novom predlogu Demokrata o formiranju Odbora za kontrolu i primjenu izbornih zakona DPS raduje. Mislimo da je u ovoj fazi, kada odluka o formiranju Radne grupe još nije donešena, bespredmetno licitirati koje je to tijelo koje bi vršilo nadzor i kontrolu primjene i sprovođenja usvojenih zakonskih rešenja a kamoli ko bi sve bio u sastavu tog tijela. Zbog toga predlog Demokrata i URA-e da u tom tijelu budu Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i Direktor uprave policije Veselin Veljović, udarne pesnice režima, nije prihvatljiv za DF dok DPS zbog toga vjerovatno hladi šampanjac, smatra Đukanović.

Sigurno je da su poslednje dvije osobe koje mogu da učestvuju u bilo kakvom kontrolnom mehanizmu Milivoje Katnić i Veselin Veljović.

“Radom u poslednje dvije godine, koji je za direktnu posledicu imao prekrajanje izborne volje građana na izborima 16. oktobra 2016. godine, konstruisanjem afere državni udar, koja je poslužila da se dvije godine u kontinuitetu obračunava sa najjačim opozicionim subjektom i njegovim liderima što je za rezultat imalo poraze opozicije na predsjedničkim i većini lokalnih izbora koji su se održali u međuvremenu, Milivoje Katnić je poslednja osoba koja može da da bilo kakav doprinos demokratizaciji društva i izbornog procesa. On bi značajno mogao da doprinese radu državnih organa u vremenu Informbiroa i nešto prije toga ali sa demokratijom taj čovjek nema nikakve dodirne tačke. Na pomenutim izborima 2016. godine, već je pokazao kakva njegova uloga može biti u izbornim procesima, a to je da tužilaštvo bude najobičniji servis u rukama partije i režima zadužen da spriječi promjenu vlasti na svaki mogući način. Nije teško teško zaključiti zašto su Milivoja Katnića Demokrate i URA predložile kao jednog od kontrolora izbornog procesa, računajući da će on proces obračuna sa DF-om dovesti do kraja i biti im najvažniji saveznik u obračunu sa tradicionalnom opozicijom, naglašava on.

Što se tiče Veselina Veljovića, njega ne treba posebno predstavljati, kao nekadašnjeg vođu crnih trojki i kuma Duška Markovića i poznatog batinaša političkih neistomišljenika DPS-a.

“Potpuno je jasno da on godinama suštinski upravlja represivnim aparatom bez obzira na to koju je funkciju formalno obavljao. On je i 24. oktobra 2015. godine organizovao ljude koji su oblačili policijske uniforme, lica pokrivali fantomkama i prebijali slobodne ljude okupljene na mirnim protestima DF-a, koji su tražili upravo fer i slobodne izbore. Dakle kao i Katnić, osoba koja nema nikakve dodirne tačke sa vrijednostima demokratije. Samo neupućeni mogu misliti da je slučajno što Demokrate i URA predlažu ovakve ljude da kontrolišu implementaciju zakona kroz koje treba ostvariti fer i slobodne izbore. DF-u je sve jasno i u potpunosti razumijemo, posle svega što su uradili u poslednjih par godina, pozadinu ovako nepoštenog, nečasnog i u suštini predloga koji odgovara najviše njima i režimu.
Svakom opozicionom glasaču je više nego jasno da izborna reforma ne može biti sveobuhvatna ako treba da je realizuju Milivoje Katnić i Veselin Veljović. Nije nam jasno zašto su predlagači zaboravili da navedu i Sretena Radonjića i Borisa Savića u svom predlogu jer bi im i oni mogli značajno pomoći u osnovnom naumu koji su imali, kazao je Đukanović.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *