Đe ste bili 30 godina, ‘patriote’?

15

Piše: Marija Jovanović

Od svih, ali od svih mogućih uzvika, povika, izreka, stavova i mišljenja “patriota“, i dalje najviše ospice dobijem na one:

– ako ne voliš Crnu Goru ti se odseli;

– nije tvoja država;

– mrš u Srbiju.

Drugo, koga ćerate i odakle?

Znate li, “patriote“, da svaki državljanin Crne Gore ima jednaka prava? Da to što su nekome korijeni iz Crne Gore, a nekome nijesu NE ZNAČI da ovaj prvi ima više prava. Ili osjeća li se neko kao Srbin, Crnogorac ili Aboridžin.
Poznajete li zakone i Ustav države koju toliko zdušno skrnavite iza “patriotizma“?

Treće, na državu polažu pravo SVI njeni državljani bez obzira na njihovu nacionalnu/vjersku ili kakvu god pripadnost.
JESTE Zdravkova država isto koliko i vaša. A, ako ćemo pošteno, njegova je i više nego vaša, jer je nije opljačkao a ni aplauzima pozdravljao one koje jesu!

Četvrto, komentarišete novu Vladu da će da vas vrati u srednji vijek, dok sebe nazivate antifašistima, zastupnicima “prava i slobode” evropskih vrijednosti, a uzvikujete nacističke parole i ćerate narod iz države jer se osjeća drugačije od vas. Jeste li vi kršteni?

Ja sam 20 godina aktivno po ulica, skupova, pokreta i protesta da bih živjela bolje. Digla glas (značio ili ne) na svaku nepravdu/krađu/taštinu/nepotizam. Ja ću i nove i stare i prošle i buduće da kritikujem koliko mi drago.
Ali vašeg tihog aminovanja (a niko ne glasa DPS), a potom kao iz nekog naftalina pobune na sve moguće portale/statuse, mi je dosta.

Op! Odjednom vas politika zanima?

Više niste u fazonu:

“a brate ja svoju familiju, politika me ne zanima…”

Nije vas zanimalo kad su majke prevarili i ostavili toliko žena bez primanja; kad su pokrali predsjedničke izbore; kad su privatizovali obale; kad su krali glasove; kad su vam tukli sugrađane, braću, komšije (na to ste i likovali); kad su vam javno govorili da ste telad, i da se NEĆETE zaposliti bez članske karte DPS-a; kad su ručavali škampe i mineralne od vaših para i mojih para i naših para; kad su…(vječnost loših stvari i odluka)…

A sad ste odjednom svi analitičari i zabrinuti za državu i vašu egzistenciju i tražite nečije ostavke?

I, pitate: “Imam li pravo da kiritikujem, a da me ne proglasiš za DPS?”

Imaš, naravno, ali imam i ja pravo da pitam: “ĐE STE BILI 30 GODINA, PATRIOTE?”

Izvor: Facebook

15 Comments
 1. Kontra revolucija komentariše

  Bravo za odlican tekst !.
  Pa iako se 1% od “njih” na taj tekst osvrne i malo se zapita o njegovim postupcima prema ostalim delom naroda je uspešno !.
  Teško je 30 godina pranog mozga ponovo ukljuciti u normalu !.
  Nekima je opran a nekima ispran !.

  36
  5
 2. Realan komentariše

  SLAZEM SE U MNOGO CEMU SA AUTORKOM OVOG REALNOG TEKSTA.TACNO JE DA JE IMALO PUNO RAZLOGA DA SE KRITIKUJE PROSLA VLAST I SMIJENI POODAVNO ,A BOGAMI I DA POJEDINCIMA POVECA BROJNO STANJE ZIKSA .TO JE IZOSTALO .DPS JE VJESTO UDBASKI GASIO GRADJANSKE STRANKE.NEKE JE I VJESTACKI FORMIRAO ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU .KAO STO JE KONCERN VIJESTI FORMIRAO URU.NA DRUGOJ STRANI ALTERNATIVA SU BILE STRANKE KOJE SU OTVORENO BILE OPOZICIJA DRZAVI A NE DPS-a .TAKO DA JE DPS TO VJESTO KORISTIO HRANIO SE TOM NAZADNOM RETORIKOM I ZLOUPOTREBLJAVAO ISKRENI PATRIORIZAM VELIKOG BROJA GRADJANA KOJI SU GUTALI SVA NEPOCINSTVA DPS.MORAM BITI ISKREN DA SU UPORISTE IMALI I U ONOM BROJU CRNOGORACA PO SLUZBENOJ DUZNOSTI KOJIMA JE INTERES I PRIVILEGIJE BIO NA 1 MJESTU.E TAJ DIO KVAZICRNOGORACA CE POLAKO DA SE PRIKLANJA DEMOKRATAMA.NEKI I FRONTU KAO MOJ KOMSIJA KOJI POSLE 30 G .DPS STAZA UZE CLANSKU KARTU SNP.KAZE MI MORAM BRATE DA VALORIZUJEM DIPLOMU IZ TUTINA KAD OVI MOJI PADOSE.E TO JE NASA ZALOSNA REALNOST ITD….VEC SAM RANIJE NEDJE NAPISAO,DA JE U C.GORI NORMALNO ZANOCITI KAO CRNOGORAC ,A OSVANUTI KAO SRBIN I OBRATNO .

  9
  12
  1. tako stoje stvari komentariše

   Složio bi se sa tvojim komentarom samo da nema jedne logičke pogreške u njemu, koja mijenja cijelu percepciju.

   Od Srbina, Crnogorac po naciji,postajalo se zato što je interes bio na toj strani, poso se dobijao, škola, diplome, stanovi, namještenja i privilegije su bile rezervisane za one koji su se isključivo Crnogorcima pisali, jer je to bio državni projekat nakon 1945-te. Ako si Srbin, pritom kršten, ideš u Crkvu, primaš popa u kuću, ne može, crkni ili seli…tako decenijama, od 1945-te.

   I bi to podnošljivo, kako tako, dok nijesu to svoje “crnogorstvo” otvoreno i nedvosmileno okrenuli protiv srpstva,protiv Srba, protiv svojih korjena, protiv onoga što su im djedovi i pradjedovi bili. I onda se mi Srbi, pobunismo….otuda tebi osjećaj da smo mi navodno protiv države. Nijesmo, mi protiv države, niti smo antidržavni elemet, mi smo samo protiv zatiranja naših korijena.
   Crna Gora je odvajkada najstarija srpska država, koja je prije komunista DPS-a imala i himnu, zastavu, grb, imala je prije Mila i Brana veće i značajnije ljude u istoriju, vladiku Rada, Marka Miljanova, Kralja Nikolu, da ne pominjem Ivana Crnojevića, Stefana Nemanjića, Jovana Vladimira….čak ni komunisti nijesu mijenjali trobojku, no došao švercer i onaj bezmozgovorić da nam nature onu kokoš, da nam nature himnu, koju je pisao kvisling, otvoreni saradnik ustaša.
   Postavlja se samo pitanje, kako normalan čovjek može biti za to i to da smatra za normalno ???

   19
   4
   1. Realan komentariše

    I JA SE SA TVOJIM KOMENTAROM SLAZEM U POJEDINIM DJELOVIMA,A NAJVAZNIJE JE DA U NJEMU NIJESAM PREPOZNAO NI MALO ZLE NAMJERE .TO JE NAJBITNIJE.ETO KAD SMO KOD HIMNE NJEN PRVI DIO NIJE PISAO KVISLING NEGO SMO JE OD PAMTIVIJEKA PJEVALI SVI SA PONOSOM.STO SE TICE ZASTAVE TROBOJKA JE U KRALJEVINI C.GORI TRAJALA KRATKO OD 1905 PA DO NJENOG NESTANKA1918 G.OVA SADASNJA ZASTAVA JE BILA MANJE VISE SA NEKIM IZMIJENJENIM DETALJIMA U UPOTREBI JOS OD VOJISLAVLJEVICA.KONSULTUJ INTERNET.EVO DA JE 2014 G.USPOSTAVLJENA TROBOJKA ,STO MENI NEBI NI MALO SMETALO PRIZNACES OPET BI JOJ SE NASLA ZAMJERKA ZBOG POLITIKE.GRB NAZIVATI KOKOSKOM A SKORO ISTI TAKAV NA ZAS.SRBIJE RUSIJE I TD.IMA LI OPRAVDANJA.NE NAVIJATI ZA REPREZENTACIJU A EVO DPS NIJE NA VLASTI.MEDJU NASIM VATERPOLISTIMA 60% SRBA A GLEDAM DRUSTVENE MREZE I KORISNICI NA NJIMA ZA KOJE ZNAM DA SU SA SRPSKIM PREDZNAKOM , BEZ KOM.NA LITIJAMA GOD.DANA NI JEDNA PJESMA IZ C.GORE EVO NPR.JOS NE SVICE RUJNA ZORA.TREBALI DA NABRAJAM JOS.E ZBOG TOGA I JOS MNOGO CEGA SE LJUDI BOJE ZA NEZAVISNOST JEDNE MALE DRZAVE STARE 1000 G.JELI GRIJEH NIJE MISLIM.BRATSKI POZ BRATE SRBINE.

    1
    9
    1. Kontra revolucija komentariše

     Sadašnji crveni barjak nije nikad bila zastava nego se koristio kao bojno znamenje za jednu od armija cara Dušana !.
     Kao što je u bivšoj jugoslovenskoj vojsci bilo znamenja za prvu, drugu, trecu armiju !.
     Pa i korpusi su imali svoje zastave !.
     Ranije se to koristilo da bi vojvoda ili kralj na ratištu rukovodio pojedinim vojskama ili jedinicama !.

     7
     2
     1. tako stoje stvari komentariše

      U pravu si, suštinski ova državna današnja zastava, ova zastava
      sa kokoši, predstavlja zapravo imitaciju crnogorskog alaj barjaka, ekvivalent nekoj današnoj brigadnoj ili bataljonskoj zastavi, koja je u crnogorsku vosjku uvedena u vrijeme knjaza Danila, koji je kao narodnu, državnu zastavu uveo trobojku.

      Gomilu neistina, tačnije poluistina, napisa ovaj ” realan”, prosto me mrzi da polemišem sa njegovim očiglednim neznanjem i pokušajem nametanja neznanja i nepoznavanja istorije Crne Gore, koju kao toliko ljudi, Najveća glupost koju je odvalio da je trobojka bila Crnogorska zastava samo par godina od 1905-18-te…ovo je istorija Šerba Rastodera 🙂 Sprdnja za normalne ljude…

 3. Baranin komentariše

  Kome objasnjavas ,i kome se pravdas ?Tim praznoglavcima ?!

  16
  4
 4. zdravko komentariše

  Tekst je odličan. Komitama upravlja DPS. Predsjednik i predsjedništvo. Pratio sam na društvenim mrežama slike sa skupova širom Crne Gore. Zamislite ko je na auto skupovima: mladi dps-ovci čije su tate i mame 30 godina odrađivali sve poslove za DPS iko izbora. Djeca nastavila sa sumnivim ljudima kojima se ne zna prošslost. Za dobro naroda Crne Gore DPS treba zabraniti jer je odavno ratno huškačka partija bolje rečeno fašistička- Vlada je na potezu da donese najbilje rješenje.

  19
  1
 5. Marko komentariše

  Svi moraju imati jednaka prava u CG,ali zapitajte se je li tako u Srbiji dje se ne smije pomenuti da si Crnogorac,e tada nema posla.

  2
  7
  1. Realan komentariše

   MOJA 2 BRATA SU MORALA DA SE PISU KAO SRBI DA BI OSTALI NA POSLU .TAKO JE BILO NA ZADNJEM POPISU.

   1
   13
   1. tako stoje stvari komentariše

    Jes ono i Milenko Perović morao da se piše kao Srbin, kao i tvoja navodna braća. Najgore je kad čovjek sam sebe laže i da nakon izvjesnog vremena počne čvrsto da vjeruje u svoje laži.

   2. Manja komentariše

    Ne seri realni. Iz tvojih komentara se vidi da ti je podgrijalo pod nogama, da vise nema sendvica pa si svoj dps fasizam uvio u oblande prdnjave. Ne mogu vas ni slusat ni gledat dje kukate kao ostavljene djevojke. A pri tom ne odustajete od te matrice koju vam je isprogramirao svercer iz Niksica. Sram vas bilo sve na okup olosi izdajnicka, prodata!

  2. LOLO komentariše

   NE LAŽITE

 6. kuca komentariše

  Zasto se uopste kotisti rijec i pod navodnicima”patrijotizam”kad je ovo sto se desava u Crnoj gori klasicni nacizam i nigdje u svijetu sedrugacije ne tumaci ?

 7. Sd boka komentariše

  Odlicno napisano.Pravda za sve. Da li ce sloboda znati da pjeva kao sto su suznji pjevali o njoj

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.