Detalji iz optužnice protiv Stefana Đukića: Kožara u telefonu memorisao kao pušku “kalašnikov”!

0

Istražitelji su pretresom stana Danijele Mandić (29), supruge Stefana Đukića (29) koje se tereti da je direktni izvršilac ubistva Jovana Klisića, pronašli više od 52.000 eura, koji su bili sakrivene u dječijim igračkama, a otkrivene su i cjeduljice koje jasno ukazuju da novac potiče iz krivičnih djela, piše Pobjeda.

Ovo se navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva koja je podignuta protiv Đukića, njegove supruge Danijele i još šest osoba – Đukićeve majka i polubrata Zorice Đurović i Vuka Lakićevića (23), zatim Marka Vujadinovića (27), Hasipa Murića (44), Andrije Glavičanina i Bojana Vuksanovića.

Za Đukićem i njegovom ženom raspisane su crvene međunarodne potjernice jer su nedostupni crnogorskim vlastima.

Đukić se tereti da je ubio Klisića i teško ranio Velizara Gardaševića 1. novembra prošle godine u centru Bara. On je optužen i da je dva i po mjeseca prije ovog zločina naoružan automatskom puškom upao u barski lokal “Savojo” da bi likvidirao Gardaševića, ali ovaj u tom momentu nije bio u lokalu.

Ostali članovi terete se za stvaranje kriminalne organizacije koju je osnovao za sada neidentifikovani organizator po čijem su nalogu izvršavali naređenja – svi su imali jasno definasne uloge i zadatke.

Trag novca

U optužnici koja je napisana na 81 stranu, a koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović navedeni su svi dokazi koji upućuju na sumnju da je na početku 2018. godine formirana kriminalna organizacija s ciljem izvršenja teških krivičnih djela.

Tužilaštvo svoje sumnje bazira na novčanim transakcijama, presretnutim razgovorima, SMS porukama, pronađenim biološkim tragovima, iskazima svjedoka, oduzetom novcu, zaplijenjenim stvarima iz stanova okrivljenih…

Iz analizi brojnih dokaza proizilazi da je Đukić 52.000 eura predao supruzi nakon ubistva Klisića i ranjavanja Velizira Gardaševića uz zahtjev da ga ne troši, što je ona uradila i sakrila ga u dječjim igračkama. Nedugo nakon što su istražitelji pretresli stan supruge Stefana Đukića i zaplijenili novac. Danijela Mandić je pobjegla i ta činjenica ukazuje da je bila u stalnoj komunikaciji sa većinom članova kriminalne grupe, te da je “prihvatila ne samo da prenosi poruke, već i da prosljeđuje novac članovima kriminalne grupe, a što je potvrđeno bankarskom dokumentacijom”.

Iz prikupljene dokumentacije proizilazi da je Mandić na svom računu, koji je otvoren u jednoj banci u periodu od 29. maja 2019. pa do 26. juna iste godine ostvarila promet od 10.800, koje je i podigla. Na svoj račun je 29. maja uplatila 8.000 eura, a istog dana podigla 6.000 eura, narednih dana ostatak novca.

“U ovom periodu okrivljena je sebi na račun uplaćivala iznose od 1.000 ili 500 eura, a koje je podizala na bankomatima. Posebno se izdvaja podizanja 5.000 eura u junu 2019, a samo dan ranije je uplatila isti iznos. Iz ovoga proizilazi da je Mandić za potrebe kriminalne organizacije od članova prihvatila da preuzima gotovinu, uplaćuje je na svoj račun koji je namjenski otvorila. Saradnici su novac koji im je uplaćivala Mandić podizali sa bankomata”, piše u aktu tužilaštvu.

Mandić je, kako proizilazi iz dokumentacije, imala još jedan račun u banci od 21. juna do oktobra prošle godine, gdje su takođe evidentirane uplate. Tužilaštvo je analizom tog bankovnih računa došlo do podatka da je Mandić, kako je pokazala istraga, prometovala 29.250 eura, a taj novac nema porijeklo.

Tim koji je radio na ovom slučaju pratio je tokove novca na računima Stefana Đukića i došao do podataka da mu je novac u više navrata uplačivan sa računa iz Beča i to preko sistema Western union. Transakcije su bile u iznosima od 3.000, 1.470, 6.500 eura…

Đukić se tereti za dva krivična djela – ubistvo u pokušaju (Gardaševića) i teško ubistvo (Jovana Klisića) i sve to je radio po nalogu još neidentifikovanog organizatora.

Zaduženja

Kako se navodi u optužnici, Đukić je, naoružan automatskom puškom, 20. avgutsa ušao u lokal “Savojo“ sa namjerom da ubije Gardaševića, ali taj naum nije ostvario jer u kafiću nije bila potencijalna meta. Đukiću su u tom djelu, prema navodima tužilaštva, pomagali Vujadinović i Lakićević.

“Vujadinović je vozilom „reno captur“ dovezao Đukića do „Savojo“ iz kojeg Đukić izašao maskiran silikonskom maskom, držeći pušku. Ušao je u lokal u namjeri da ubije Gardaševića u čemu nije uspio jer je Grdašević prije njegovog dolaska napustio lokal”, piše u aktu tužilaštva.

Njih je, kako se osnovano sumnja, sačekao Lakićević u Sutormanu, gdje su u napuštenom objektu sakrili vozilo, nakon čega je Lakićević prikrio automatsku pušku i onda vozilom odvezao Đukića i Vujadinovića. Njih trojica po ovoj tački optužnici terete se za pokušaj ubistva.

Specijalno tužilaštvo je u posjedu i iskaza svjedoka koji je detaljno ispričao da je Đukić planirao likvidaciju Klisića i za te tvrdnje je ponudio neke konkretne materijalne dokaze.

Interesantan je podatak i da je, prema kazivanju tog svjedoka, Đukić u svom kriptovanom telefonu imao memorisane brojeve više bezbjednosno interesantnih osoba među kojima je i Alan Kožar, vođa barske kriminalne grupe, a kojem je dodijelio “šifru“ AK 47, što je inače naziv najpoznatije jurišne automatske puške, legendarnog “kalašnjikova“.

Đukić mu je, prema kazivanju svjedoka, zaprijetio da ne smije da govori o njegovom poznanstvu sa Kožarom.

Priča o ubistvu

Da je Đukić ubio Klisića potvrdio je i Gardašević koji je u svom svjedočkom iskazu u Specijalnom tužilaštvu naveo da ga je prepoznao jer mu je vidio lice.

“Ispričao je da je Đukića zna odranije iz grada i da sa njim nikada nije imao sukob ili kontakt. Opisao je da tog dana imao na sebi majicu kratkih rukava i na desnoj nadlaktici tetovažu, ali da nije vidio cijelu. U trenutku kada je Đukić prvi put pucao, čuo je kako izgovara „Evo, vratio sam se opet“, detalji su iz iskaza Gradaševića.

Prema njegovim riječima, razdaljenost između njega i Đukića nije bila viša od pet metara i mogao ga je prepoznati jer nije imao masku, a kačket koji je nosio nije mu pokrivao lice.

On se osvrnuo i na razgovor iz avgusta sa Klisićem koji mu je na parkingu ispred njegovog stana saopštio da je Stefan Đukić osoba koja je avgustu upala u „Savojo“, te i da je njega (Gardaševića) tražila. Tada mu je Klisić pokazao Đukićevu fotografiju sa društvenih mreža.

U istrazi iskaz je dao Luka Klisić brat ubijenog Jovana, koji je ispričao da mu je brat neposredno prije ubistva rekao da je čuo priče po gradu da određeni ljudi nude i sakupljaju novac kako bi platili nekog da ga likvidira.

Luka Klisić nije otkrio imena osoba koje mu je brat rekao iz ličnih razloga, ali se pridružio krivičnom gonjenju optuženih.

“Klisić mi je tada rekao da Đukić hoće da ga ubije jer ga mrzi, ali mi nije naveo zašto”, rekao Gardašević u Specijalnom tužilaštvu.

Prema stavu tužilaštva, član kriminalne grupe bila je i Zorica Đurović – majka Đukića i Lakićevića. Ona je, kako se sumnja, bila zadužena za čuvanje oružja, prenošenje poruke, ali je ustupila svoj račun za uplate novca koji je ona kasnije transferisala ostalima članovima kriminalne grupe. Istražitelji imaju podatke i o tokovima novca na njenim računima.

Tim koji je radio na rasvjetljavanju ubistva Klisića već je u prvim danima istrage došao do podataka da je ubijen u obračunu kriminalnih klanova.

On je, prema policijskim evidencijama, bio blizak grupi pokojnog Armina Muše Osmanagića.

Klisić je imao podeblji policijski dosje i privođen je više puta zbog raznih krivičnih djela, a krajem avgusta prošle godine pušten je na slobodu iz zatvora u Spužu. Prije četiri godine mu je suđeno jer je ispalio projektile u bašti lokala ,,La Eskvina“, nekoliko minuta nakon što je ubijen njegov prijatelj Armin Muša Osmanagić. Sve su to bili inputi da istražitelji napadača traže u redovima klana na čijem je čelu bio Luka Đurović, nakon čije smrti u saobraćajnoj nesreći klan predvode njegov brat Jovan i Alan Kožar.

Detaljne analize tragova prvenstveno oružja – „automatske puške“ i „heklera“ u zapaljenom vozilu, kojim su ubica i pomagači pobjegli sa mjesta zločina, pomogli su timu da dođe do materijalnih dokaza koji su razotkrili ulogu Stefana Đukića. Vozilo „seat“ pronađeno je u Bjelišima iznad pruge.

Đukić, koji se ranije prezivao Mandić, prije četiri godine bio je pod istragom i u Srbiji nakon hapšenja u Beogradu zajedno sa Draganom Đokićem, Almirom Dragišićem i Vladislavom Šljivančaninom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.