Delegacija Srbije napustila konferenciju u Sarajevu zbog sramnih provokacija

0

Delegacija Srbije i zamjenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili su danas godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Jugoistočne Evrope nakon što je poslanik hrvatskog Sabora, govoreći o Savjetu Evrope, rekla da će Priština biti primljena u Savjet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

Prema pisanju agencije Srna prethodno je priređena još jedna provokacija kada je predstavnicima privremenih institucija samoproglašenog Kosova neovlašćeno dozvoljeno obraćanje o temi bezbjednost iako prema Rezoluciji 1244 nemaju pravo da imaju bilo kakav odbrambeni sektor niti da o tome govore.

Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević u ime Republike Srpske, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasjedanje je nastavljeno o drugoj temi.

Dvodnevni sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Jugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za bezbjednosnu saradnju i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga počeo je danas u Sarajevu.

Direktor Regionalnog centra za bezbjednosnu saradnju „Ravijak“ Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti reči o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, o ulozi parlamenata u tom procesu,kao i o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.