Damjanović za Borbu: DF i Demokrate podržali otvorene liste, Džaković da se ne svrstava sa DPS-om koji je opljačkao Budvu!

0

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović saopštio je u izjavi za Borbu da su i Demokratski front i Demokrate dali punu podrška promjeni izbornog sistema, uključujući i otvorene liste.

On je kazao i da je jedino Demokratska partija socijalista ta koja bježi od otvorenih listi.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković juče je postavio ultimatum DF-u i Demokratama da za 48 sati, do srijede veče do kraja dana, da sa svim svojim poslanicima potpišu Predlog izmjene izbornog Zakona koji je u Skupštinu Crne Gore prije dvije godine predao poslanik Aleksandar Damjanović, “i na taj način kako vi kažete, spasite Budvu”.

Damjanović je potvrdio da su DF i Demokrate podržali njegov predlog, što znači da Džaković, ako drži do riječi, neće podržati DPS i Crnogorsku u Budvi.

”Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika sa odredbom o otvorenim listama, kao jednom od ključnih poluga demokratizacije izbornog sistema u skupštinskoj je proceduri od 23. marta 2018. Tokom više od dvije godine, gotovo desetak puta je predlagana dopuna dnevnog reda, jer predsjednik Skupstine diskriminiše opoziciju i ne želi da uvrsti u dnevni red opozicione predloge što je izvrgavanje ruglu ustavnog prava poslanika da predlažu zakone. Svaki put je skupštinska većina DPS-a i satelita odbila da se uredno podneseni predlog uvrsti u dnevni red i o istom bar obavi rasprava.


Dokaz: DF u Skupštini podržao otvorene liste

Opozicione kolege, uključujući i kolege iz DF-a su svaki put podržali predlog za uvrstavanje u dnevni red izmjena izbornog zakona ali je voljom većine to onemogućvano. Takođe je više puta i od kolega iz Demokratske Crne Gore koji bojkotuju rad Skupštine javno data podrška promjeni izbornog sistema, uključujući i otvorene liste, kako bi se demontirao 30-ogodisnji monopol DPS-a, odnosno ostvarilo ustavno načelo neposrednog izbora.

Zato pozivam gospodina Džakovića da uvaži ove činjenice i ne svrstava se u red onih koji upravo odbijaju reformu izbornog sistema i opstruiraju raspravu o izmjenama zakona, a to je DPS sa satelitima SD-om i manjinskim strankama. Upravo je očuvanje izborne volje građana Budve koji su 2016. otjerali DPS u opoziciju, između ostalog i politički kažnjavajući organizovanu kriminalnu grupu koja je opljačkala taj grad, dokaz zalaganja protiv izbornih i postizbornih zloupotreba. Zato očekujem da će odbornik SO Budva, gospodin Džaković to i pokazati na djelu, odbijajuć da pruži podršku onima koji bi da prekroje izbornu volju građana Budve, ostajući dosljedan sopstvenom zalaganju za reformu izbornog sistema.

U proceduralnom smislu nema prepreka da se pojedine opozicione kolege pridruže u predlaganju promjene izbornog zakona koji uključuje i otvorene liste, ako je to način da se zaustavi već viđeni kotorski scenario. To je i prilika da se još jednom pokaže da je upravo DPS, bez čije podrške ne može biti neophodne dvotrećinske većine za promjene izbornog zakona, taj koji želi status kvo.

Zato DPS pokušava da se, predlaganjem sopstvenog zakona, bez ključnih reformi, i bez otvorenih lista, bezuspješno dodvori međunarodnoj zajednici, kupujući vrijeme i planirajući septembarsku izbornu krađu, za koju se nadam da će biti u korijenu sasječena zajedničkim djelovanjem crnogorske parlamentarne opozicije, poručio je Damjanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.