Damjanović: Što prije povući prave poteze za konačan poraz Đukanovića

3

Piše: Igor Damjanović

Odluka Mila Đukanovića da opstruira odluku vlade o povlačenju nekoliko ambasadora ima i dobre strane, jer ruši iluziju da će predsjednik Crne Gore poštovati zakone i narodnu volju. Takve iluzje su plasirali premijer Zdravko Krivokapić i njegov zamjenik Dritan Abazović, pa za krizu koja slijedi svakako imaju najveću odgovornost.

Odmah nakon izbora bilo je neophodno nastaviti sa pritiskom na poraženi režim i insistirati na vanrednim predsjedničkim i lokalnim izborim u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i drugim gradovima u kojima je Đukanović 30 avgusta potučen do nogu. Umjesto neophodne kohezije i odlučnosti, dobili smo 3 mejseca svađa unutar nove parlamentarne većine.

To je Đukanović iskoristio za taktičko povlačenje, reorganizaciju i pregrupisavanje svojih pristalica, spremivši kontraofanzivu koja se sada manifestuje kroz odbijane da parafira legalne i legitimne odluke vlade i parlamenta.

Sa konsolidovanim Đukanovićem i razočarenjem dijela građana, koji su 30. avgusta glasali za promjene, određenim segmetnima politike nove vlade, prije svega slabim i neefikasnim obračunom sa korumpiranim kadrovima DPS-a, biće znatno teže razvalstiti do kraja bivši režim, nego da se reagovalo pravoremeno. Stoga, mišljenja sam da vlada i parlamentarna većina sada moraju reagovati hitno, staviti moratirijum na sve nesuglasice i donijeti niz mjera kojim će intezivirati i olakšati proceduru razrješenja Đukanovićevih kadrova na svim nivoima, počevši od Državne izborne komisije koja je krajem godine pokušala de fakto državni udar.

Što se tiče opozvanih ambasadora većina njih u ozbiljnim državama ne bi mogla da obavlja nikakve javne funkcije, a kamoli da budu najviši diplomatski predstavnici u inostranstvu. Recimo ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović optužen je od strane NLB banke da je zajedno sa poslovnim partnerom pronevjerio 2 miliona evra, za ambasadorku u Rimu Sanju Vlahović dokazano je da je plagirala naučni rad, ambasadorka u Abu Dabiju Dušanka Jeknić odgovarala je pred sudom u Bariju zbog učešća u švercu cigareta itd.

Čak i među za sada neopozvanim ambasadorima ima mnogo nedostojnih kadrova, poput recimo ambasadora u Moskvi Milorada Šćepanovića. Prije nepune 2 godine ambasador Šćepanović je napravio nezapamćen skandal na okruglom stolu pod okriljem Komiteta UN za ljudska prava u Ženevi, čija je tema bio Položaj pravoslavne crkve u Ukrajini i Crnoj Gori. Šćepanović je vikanjem i dobacivanjem ometao održavanje okruglog stola, a vrijeđao je posebno predstavnika SPC, đakona Konstantina Dojića.

Izvor: Sputnjik

3 Comments
 1. Ivi komentariše

  Šta se krivi. Vlada je prelazna i crkvena. I neće dugo. Naprijed DF i Demokrate. Vidite li da popovi kreću da ruše vladu i prave novu u Srbiji.

  2
  9
 2. Manaus komentariše

  Ivi nabijem ti krivi, splačino jedna udbaška.

  6
  2
 3. Ivi komentariše

  Što, pa on je obični novinar, daleko od, analitičara. Prijatelj Mickey a valjda.

  1
  5
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.