Dačić: Sporazum iz Vašingtona veliki korak ka strateškom partnerstvu sa SAD

0

Ima nekoliko nivoa na kojima treba sagledavati sporazum iz Vašingtona- izjavio je ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u Centralnom dnevniku Kurir televizije.

Dačić je rekao da je prvi nivo bio onaj oko tačke 10.

– Pominjanje statusa je izbegnuto, i do sada su obično američki preghovarači prekidali razgovore. Drugo, ovo je veliki korak ka strateškom partnerstvu sa SAD, tako da prvi put od predsednika Vudro Vilsona imamo mogućnost da sa administracijom SAD budemo partneri. Treći su pogodnosti, poput mini-Šengena, otvaranje kancelarije američkog fonda za razvoj…

– Najlakše je nešto obećati i potpisati ako ne morate to da realizujete. Do sada je sve što je potpisano od strane Albanaca, vršena je opstrukcija. Da li će to i sada biti , ne znam, ne bih pominjao Briselski sporazum. Mi njima ništa ne verujemo, ali verujemo da je administracija SAD shvatila da se do rešenja može doći pritiskom na stranu koja izbegava obaveze. TO je i put do političkog rešenja.

– Brisel sad ima drugu sadnicu. To je bila odluka Tadića i Jeremića, i oni imaju Rezoluciju Generalne skupštine UN. A mi ne možemo da odbijemo ako SAD ili neko drugi hoće da doprinese, kaže on i dodaje:

– U Briselu smo spremni za konstruktivni dijalog, ali ne na ucene.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.