Da li znate kakvo je pravo dejstvo gazirane vode na organizam?

0

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih tvari od ostalih voda. U zavisnosti od sadržaja natrijuma, hlorida, kalcijuma, joda, kalijuma i drugih elemenata, definisan je njihov ukus i brojna ljekovita svojstva na organizam.

Preporučuju se kod fizičkih aktivnosti, pojačanog znojenja, te kod već izražene dehidratacije organizma.

Gazirana voda je izvrstan osvježavajući napitak koji hidrira tijelo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke: pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine, olakšava pražnjenje stolice, poboljšava funkciju bubrega, regulaciju tjelesne temperature, koncentraciju i podstiče raspoloženje.

PH gazirane vode je 3-4, što znači da je blago kisjela.

Međutim, ispijanje kisjelog napitka poput gazirane vode ne čini vaše tijelo kiselijim, već ga alkalizuje.

Hormon gladi grelin i hormon sitosti leptin djeluju na receptore u grlu i stomaku stvarajući osjećaj manjeg ili većeg apetita. Gazirana voda djeluje na povećanje leptina i povećava osjećaj sitosti. Zato čaša ili dvije gazirane vode uz obrok smanjuje apetit i korisna je za sve vrste dijeta.

Gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osjećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dvije gazirane vode može da ublaži posljedice upale grla.

Dijetetičari na čuvenoj Mejo klinici, Dženifer Nelson i Katerina Zeratski, kao i Dženifer MekDanijel, stručnjak za ishranu sportista, ističu da je gazirana voda povoljna za naše zdravlje.

Ipak, preporuka mnogih stručnjaka je da velike količine kisjele vode ne bi trebalo da pijemo poslije jake fizičke aktivnosti i treninga.

Poseban oprez treba da imaju osobe koje su sklone gasovima u crijevima i nadimanju i dobro je da je izbjegavaju.

(Srbija Danas)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.