Crven tepih je crven ban, Karadžića Vuka

8

Piše Saša Dr Đurović

Veli mi sin, kako može sejo, iz razreda mu drug, selman, bit crnogorac? Nikako, rekoh. Pa on veli da jes’. A može on reć i da je španac, živi u cg demokratiji u kojoj je gotovo sve moguće a pogotovo izjašnjavat se onako kako je tatO nacije sugerisao. Da bi lakše dobijao izbore. Pa ih je učio tatO da crnogorac može bit svak. Pa što ne bi i sejo? A nije Sušić. Pa kako smo crnogorci i ja i on? Dobro pitanje.. Htjedoh mu citirat sjajnog Mešu Selimovića koji je to sjajno objasnio, no reko’- u najkraćem, ti možeš bit i Srbin i Crnogorac, i ne lažeš kad kažeš da si i jedno i drugo, a sejo zaobilazi istinu, možda i bez namjere ali je naopako naučen, ka’ mnogi.. tatO nacije iG je tako učio. Je li sejo ok čo’jek? Jes -e to je bitno-.

Pa se onda sjetim onoga fuZbalera Ljajića koji nije htio da pjeva Srpsku himnu uz „opravdanje“ da je ne doživljava kao svoju! I to je pošteno, od tad mi je taj mali drag, kaže šta misli. Kao svoju himnu doživljava Tursku. Zna da ne može bit Srbin nikako. I šta je tu sporno? On je u Srpskoj reprezentaciji bio gastarbajter, na privremenom radu. Baš kao i Mesut Ozil u Njemačkoj. Nije Njemac, ali jeste Njemački državljanin! Sporni su crnogorci po zanimanju, pa ajde po enti put, nikako crnogorci ne mogu bit nacionalno, e državljani cg mogu. Toliko o tom.

Taman sjeo pod jabuku kad eto ga prijem kod abaze premijera, u stolicu, na Ct.

U Stambooooolu, naaaaaa Bosfooooooru..

Na Cetinju prijem.. Prvo mi uđe u kadar dežmekasti zlatko vujović vajni prognozer izborne volje, koju je vazda navodio na dps vodenicu. Nijesu ga zaboravili, evidentno. Tačno mi dođe da zovnem druga mi Zorana, Zlatkovoga brata. Vujovići čuveni fudbaleri, a ne ovi za lokalnu upotrebu, da mu kaže da u CG egzistira imenjak mu i prezimenjak. No se bojim promijeniće ime, Zlatko.. prezime neće iz poštovanja prema ocu. A upravo ga vidjeh kod tame u emisiju, tama, bi joj mio taj nadjev a tako je zvaše jedna drugarica, kaluđerović. Pa veli vujovic da je borba.me proruski portal. Eto me prosvijetli dežmekasti zlaja.

Posle vujovića, uđe bizmismen, skockan ka vazda, skoro ka’ brendirani begović advokat saS brendriranu garderobu, pogotovo saS šalovi. Ne bijaše Meda.. Bio bi to sudar svjetova, tradicionalnog držanja do onog obećanja „đe goJ ga budem sreeeeeo“ i promaljanja istinske demokratije u CG. Jer jasan je signal, kad se uhiti vrh sudske vlasti. Promijenile se okolnosti, malo reda se uvelo u državu, bi se reklo makar. 7

E onda banu, ne crven ban, k’o kod kumovske kuće Karadžica, nego draginja. Korača kao generalica u suknji iznad koLena. I nek priča ko šta ‘oće drage potpuno zadovoljava estetske kriterijume, lagano bih je uveo u kolosjek, trezvenog prolitčkog promišljanja, ali nije tema. Bijaše tu i onaj iz Perinoga Hana, crnogorac žeženi, taman kao selman s početka priče. Ili pažin npr. Ili su oni možda iz Peroja? Možda su Argentinci? Iz Patagonije..

Možda im je Rosario matica?.. Rosario Santa Fe.

Možda im je Riquelme kumine kume kum, pa njenzine druge đeveričić?

E onda bio je i Goran ministar. Reče mi otac da smo rođaci, nijesam znao, ako jesmo ok, da te to obavezuje rođo, makar mi brat od strica bio. Od nepravde je gora selektivna pravda, zato navijam da rođak ne brka, a neće, ako mi je rođak neće u tuđe žito. U politici obično kradu gladnovi od malena, a rođo je situiran..

E onda šlag na torti, princ koji slabo kameni srpski, maternji, kakogod, pa mu veli abaza –prinče, sledeeeći put na bijelom konju da dođete- A nemoj ga na konja! Imao sam uvid u neku arhivsku građu, Zeka manitoga su 4 crnogorca, otutašna, pentrali na konja! Dvojica ga podižu, ka’ damper gusEničar, podgojen zeko, a dvojica ga pridržavaU. Pritom konja ne drži niko. Konj metrosexualac.

Posle princa zabasa i direktor rtcg, snishodljivo tapnu abazu premijera. Buraaaaaaaaaaaaaaaz slatki, ka’ da mu je rek’o.. Navijam, sve vrijeme, da ne bude onaj šuković u pravu, i da abaza ne djeluje kao fićfirić.. I bi tako sve dok ne zabasa predsEdnik, tu mi se učinje abaza malo mali.. Ne visinom koliko konverzacijom -nek je vječna- prokameni abaza da se čuje, predsednik je bio diskretniji. Kao da je predsEdnik i dalje šef, djelovaše tako.. Uz predsEdnika i vuković, predsednik so pg, direktno iz autobusa s klimom! Kad krenu himna vuković turi ruku na pivsko srce. A pivsko je oko.. No vuković u pokušaju da bidne ranko surutka koji je, gle čuda, izostao.. Možda je poslao vukovića da ga glumi?! Ili mu je dojadilo da sumanuto igra ‘vatalice po Cetinju, sve trčeći ‘nako suklepinast u maniti lik. Da mu se cetiiiiinjska đeca sprdaU.

Dirigentica bijaše superenergična prilikom intoniranja ‘imne. Pogotovo u strofi potonjoj, sekulinoj.. Uz predsednika i neuništivi rajko, kovačević. Nasmijah se kad ga viđeh. Sjetih se kad jednom nije prenio info ovom mi kumu predsedniku pa sam mu poslao depešu -vratiću te u onu pripizdinu odakle si se dovuklo u kabinet- Malo potom je zabasao u Nk komitet, na relaciji Pg-Pv rajko zabas’o u Ni’šić. Ne vraća mu se u zavičaj, telefoniraju mi, pitaju šta da rade s njim? Nudi se da nešto radi..  reko’ -teraj!- I bi tako. I taman ga bijah vratio kad evo ga, po sred Ct na crveni tepih tik uz onoga mi kuma! Evo ga otkopčava sako i zateže kravatu, dok predsEdnik naginje.. stAjeći.. Neuništiv je pLevljak rajko!

I 90% njih djelovaše kao Šojic Sretjko kad je zabasao u američku ambasadu!

I makar toliki postotak njih pojma nema „gde je levo“ ali svi znaju zašto su došli, da ih se vidi, prepanuće se neko kad ih vidi na tv. Takav je cg narod, vjeruje televizoru više no vlastitim očima, koje pilje u tv.

Pozivnica mi ovaj put nije prispela, moguće da je zatajio premijerov protokol, budući da se ne znamo, a prije će bit da mu je neko rek’o, ma možete poslat taman bijeloga konja ka’ za princa što rekoste, neće on doć’. Zna to ponajbolje onaj čavor, i ta skupina oko njega koja bijaše zadužena za pozivnice. Kako meni tako i bliskoj mi rođaki. Ne udostojismo ih prisustva ni jednom. Ni ona ni ja. Ne volimo takve skupove kolektiviteta. Ama i društvo biramo. Takvi smo, nekako neusklađeni s tijem novijem trendovima đe je bitno bit viđen. A moRe bit smo zericu umniji pa znamo da je bolje gledat sa strane?! Ajd sad bidni pametan..

Pa kad je pomenuh već, eto ga i bivši ambasador u Americi koji je čitao, po sopstvenom priznanju, Analitiku isključivo zbog mojih tekstova iako je znao da ga nijesam preporučivao kad me se pitalo da li bi on bio ok rešenje.. Ne bijah oduševljen predlogom da on bude izaslanik CG u Washingtonu.. No oslobođen je sujete, to je dobro za politiku a i generalno je ok.. to mu neđe pišem kao plus.. Ako me, moRe bit, jope’ bidnu pitali.. A ‘oće.

Sve u svemu, jet set!

Red carpet, kako dolikuje eliti! Crnogorski jet set koga nema u obrisima niti ga je ikad bilo! Živjeli su neki iluziju, primitivnu, da su jet set. A ne moRe se uljeć u jet set iz Kolaaaaašina npr. Uzalud VerZaaaaaaaaće, I rolex, i manine. Uzalud.

Miriše na sEno..

Crnogorski jet set je crven ban. Onog reformatora iz kumovske kuće Karadžić.

Ode na zakusku elita, ćaskaU lagano.. i neka. Samo da Čaplin, ooops da abaza ne prestane da radi kako je krenuo u startu. Da ne bidne u pravu šuković kad reče da je premijer „nepouzdani fićfirić“, no da bidne da nijesam pogriješio kad pohvalih abazu premijera posle prvih konkretnih rezultata. EnE ga i Joko -da VI kažem- ministar poljoprivrede. Malo li je?! Pa neki u bijelu razdrljenu košulju, depiliranija grudi, kako dolikuje tradicionalnome crnogorcu..

Maniti je Zeko bio deb’o, ali nije bio strina, no maljava muškarčina..

A žuga, gvozdenović, vuković.. i jošte funkiconera.. Relaxira ih abaza? Relaxira prije nego ih o’ladi, bez klime. Relax pred buru? Ućinje mi se da mi je onaj kum pod tim uticajem bio sve vrijeme, pa bijaše rezervisan, iako u aperitivu. Zna kako to ide u prozapadnim demokratijama a koje su tatko na skromnu crnogorsku, u povoju. Prvo se izljube ka’ kumovi, pa onda krk u bulju! Tako funkcioniše demokratski svet. U svilenim rukavicama.. Da li je abaza to već naučio ili je šuković u pravu, pokazaće vrijeme, skorašnje.

Saša Dr.Đurović

8 Comments
 1. Aleksandra komentariše

  Volim ovog covjeka kao da mi je iz kuće.ZATO ŠTO KAD JE NEKO NEZAVISAN to se vidi udari po svakom zato je i portal Borba .me najcitaniji jer je nezavisan.I koji medij jos je nezavisan?Nijedan svi su pod necijom šapom.

 2. Ruzica Sjever komentariše

  Sve sve ali debeljko vujovic da kaze da je Borba proruski portal,mislim d aje rekao „izrazito proruski,gledao sam kod nikcevic u emisiji.Eto je debeljko vujovic nezavisan pa je jeo iz korita dps decenijama a tantara nikcevic koja po emisiji uzima hiljadu evra ga gosti.Bilo bi lejpo da s euzmu prelep su par taman jedno za drugo

 3. Kara Giorge komentariše

  Bijaše tu i onaj iz Perinoga Hana, crnogorac žeženi, taman kao selman s početka priče.Ili pažin npr. Ili su oni možda iz Peroja? Možda su Argentinci? Iz Patagonije..Možda im je Rosario matica?.. Rosario Santa Fe.Možda im je Riquelme kumine kume kum, pa njenzine druge đeveričić? 🙂 🙂 😉 😉 😉 Gospodine Đurovicu da Vas nema trebalo bi Vas izmislit a zahvaljujem na ovakvom stimulansu ekstremno duhovitom Vi ste Domanovic ovog vremena.Pozdrav za nezavisni portal Borba.Drazene čestitke za emisiju o fudbalu,bila je odlicna.

 4. Mimara komentariše

  Za one koji ne znaju Crven ban je zbirka erotskih pjesama Vuka Karadžica,a crven ban je sinonim za onu rabotu,pa je poređenje da je crnogorski jet set crven ban više nego tačno 😉 bravo Doktore!

  1. Drobnjaci komentariše

   Za one koji ne znaju Doktor dobro vozi slalom ovim stazama crnogorske prizemne politike,pa kaze kumovi Karadžići a jeli među tim kumovima i Radovan e pa mi iz Drobnjaka znamo.Istine radi Đurovici i Karadžici su vjekovni kumovi,kao i sa Pekićima Borislavovim, ja htjedoh zemljaka pohvalit a ne znam jesam li

 5. Lepa M. komentariše

  Zna zlatko da je proruski portal ali ne zna za koga sad radi i u kom je svojstvu bio na Cetinje jedino u svojstvu dvorske lude.Sjajan tekst gospodine Đurovicu sve ste ih prelijpo naslikali kao da sam bila tamo.

 6. Poznanik Mika komentariše

  Cenjeni Doktore da li je moguce da bi Vi nategli prčevitu? Iz Vaseg teksta se stiče takav utisak a znam da ste bili sve sa lijepim odivama. Drugaricu Tantaru nikcevic Vam ne racunam to je greh iz mladosti od nje je sad i prčevita bolja

 7. Stara Crna Gora komentariše

  Doktore, LEGENDO, svaka čast, uvijek me oduševiš! Sve je tačno, cg-ski džet set = crven ban, jao, kako si ih nagrdio doktore, svaka ti čast! Tačno tako, koji žalosni cg-ski džet set, pestokupljevina se dokopala lažno firmirane robe i skupilo se skonca i konopca na Cetinje nesretno.
  Samo jedna greška, nije ranko surutka nego je ranko pometina!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.