Češka bi mogla da projtera sve ruske diplomate

0

Potpredsjednik Vlade Češke i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček dozvolio je mogućnost protjerivanja svih ruskih diplomata iz Praga.

Ministar je na svojoj stranici na Fejsbuku prokomentarisao proterivanje 20 zaposlenih u ambasadi Češke u Moskvi.

„Očekivao sam malo drugačiju reakciju ruske strane, ali dobro. Moramo postupno da radimo (odgovor Praga na optužbe Moskve za eksplozije u selu Vrbjetice). Danas je došao red na ‘Rosatom’ (kojem je uskraćeno pravo da učestvuje na tenderu za izgradnju nuklearne elektrane), što ih (Rusiju) neće obradovati. Trebalo bi da se posavjetujemo o daljim varijantama. Spreman sam na sve – i da gradim (češko-ruske) odnose od nule. To znači da ćemo ih sve poslati kući“, rekao je Hamaček.

Ranije je češki premijer Andrej Babiš govoreći u parlamentu nazvao protjerivanje osoblja ambasade u Moskvi neprihvatljivim. On je naveo da Prag priprema „dalje korake“ prema Rusiji. Hamaček je sa svoje strane pozvao EU i NATO da pokažu solidarnost sa Češkom i protjeraju ruske diplomate.

Prema podacima češkog Ministarstva spoljnih poslova, od utorka osoblje ruske ambasade u zemlji čini 27 diplomata i 67 pripadnika tehničkog osoblja, a češko u Rusiji – pet diplomata i 19 tehničkih lica. Odbor za odbranu donjeg doma češkog parlamenta pozvao je vladu da izjednači broj zaposlenih u obije diplomatske misije.

Premijer Češke je 17. aprila saopštio da je Prag sumnjiči ruske obavještajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja protjeruje 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mjere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gdje je obaviješten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umiješanosti ruskih obavještajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.