CDT traži sjednicu NKT-a o održavanju izbora u uslovima koronavirusa

0

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predložio je Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) da održi sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o važnim pitanjima i dilemama u vezi sa održavanjem izbora u uslovima pandemije koronavirusa.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica predložio je da se na sjednicu pozovu predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izborima kako bi u direktnoj komunikacija razmijenili mišljenja o problemima i razgovarali o rješenjima.

“Pozivamo vas, nakon ovoga, da NKT u hitnom roku usvoji pravila i smjernice vezane za izbore u uslovima koronavirusa. Od ključne važnosti za demokratski izborni proces je da pravila budu unaprijed poznata svim njegovim akterima“, navodi se u pismu Koprivice predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću.

Prema njegovim riječima, dvije su ključne grupe pitanja na koja NKT što prije mora dati odgovore, kako bi se i izborna administracija i birači, ali i posmatrači izbora blagovremeno informisali i pripremili za primjenu zdravstvenih mjera u toku izborog procesa.

“Prva grupa pitanja odnosi se na omogućavanje svakom građaninu i građanki koji imaju pravo glasa da to pravo i ostvare”, rekao je Koprivica.

On smatra da je važno kako će se omogućiti glasanje oboljelima, bilo da su u bolnicama ili na kućnom liječenju, i glasanje onima koji su pod mjerama zdravstvenog nadzora, u kućnoj samoizolaciji ili u institucionalnim karantinima.

“Odgovore na neka od ovih pitanja nije jednostavno dati, budući da je prostor za intervenciju ograničen važećim izbornim zakonodavstvom”, dodao je Koprivica.

Kako je naveo, druga grupa pitanja odnosi se na glasanje na biračkom mjestu, koje mora biti organizovano na način da se zaštiti zdravlje svih učesnika u izbornom procesu.

“To je posebno bitno u kontekstu ostvarivanja izbornog prava jer na dan izbora niko ne smije biti prinuđen da donosi odluku da li će glasati rizikujući svoje zdravlje. O svim ovim pitanjima, građani to jest birači moraju biti na vrijeme informisani”, kazao je Koprivica.

Tu su, kako je dodao, i mnoga druga pitanja terenskog rada partija u toku kampanje i pravila ponašanja svih aktera u ograničenim uslovima.

“CDT smatra da je neprikosnoveni javni interes da ova pitanja budu riješena što prije. Vremena za gubljenje nema, a uslovi u kojima se odvija kampanja iz dana u dan su sve neizvjesniji”, zaključio je Koprivica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.