Brnabić: Zahvaljujući Vučiću se sjećamo Oluje

0

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je za RTS da Srbi moraju da pričaju o srpskim žrtvama i da je sramotno ono što smo se čulo u Hrvatskoj- da su Srbi sami se4be protjerali.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je Srbija 2015. godine prvi put počela da obilježava „Oluju“.

– Ono što je važno je da se u Novom Sadu okupilo nikad više ljudi. Trebalo je da prođe nekoliko gogina da pričamo, da se snime filmovi kao ‘Dara iz Jasenovca’, a zatim i film ‘Oluja’. Izdvojili su se budžeti da bi naš narod osvijestio šta se sve dešavalo i da se poštuju žrtve- rekla je Brnabićeva.

To je, kako kaže, zasluga Aleksandra Vučića, jer smo bili na korak od zaborava.

– Mi nismo htjeli da obilježavamo pogrome, poštujući sve ostale. Nismo smjeli da bilo šta kažemo da se ne bismo zamjerili. Ako se mi ne sjećamo naših žrtava kako drugi da znaju šta se dešavalo srpskom narodu- zapitala se Brnabićeva.

Kriza na KiM odložena je na mjesec dana, ali bure baruta i dalje je u Prištini.

Odgovarajući na pitanje da li je pozitivan signal kada zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar poruči da se u Briselu 18. avgusta mora govoriti i o formiranju ZSO, Brnabićeva je rekla da nije optimistična.

Prema njenim riječima, Eskobar kaže da sve to mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

– Ako stavite tu ogradu da bude u skladu sa njihovim zakonima, čitav dijalog čini besmislenim, ako ih ni oni sami ne poštuju, ni Priština ne poštuje svoj ustav, ne bi postojala kosovska vojska, jer stoji u tom ustavu da su o tome morali pitati Srbe, a nisu- kaže premijerka.

Dodala je da Briselski sporazum mora biti iznad tog tzv. ustava.

– Imala sam juče sastanak sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, rekla sam da se nadam konstruktivnom pristupu, ali ne vidim da postoji prostor za razgovor sa Aljbinom Kurtijem. Kod njega ne postoji želja- zaključila je Brnabić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.