Brnabić: Priština počela da se poziva na Briselski sporazum, nadam se da će formirati Zajednicu srpskih opština

0

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je poruka Srbije na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi bila jasna, a to je da samo jaka regionalna saradnja i bolje povezivanje regiona može da pomogne da se brzo oporavimo od posledica krize izazvane pandemijom kovida 19.

Ona je navela da je Srbija posvećena regionalnim projektima, prije svega, infrastukturnim, za bolje putno i željezničko povezivanje.

– Ali apelujemo i na EU da se “zeleni koridori”, uspostaljeni između zemalja i regiona Zapadnog Balkana, prošire na susjede koji su čalanice EU, da imamo bolju usklađenost na graničnim prelazima, sa više elektronskih sertifikata – rekla je Brnabić novinarima.

Navela je i da će Srbija uložiti dodatna sredstva u fizičko proširivanje graničnih prelaza da bismo bili efikasniji.

– Dobro je da se inicijativa koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tzv. “mini Šengen”, odnosno četiri slobode, proširi na cijeli region Zapadnog Balkana, jer je potrebno da imamo što efijasniji protok robe, ljudi, usluga i kapitala, zato što od toga zavisi budućnost i naša konkurentnost – rekla je Brnabić.

Priština se pozvala na Briselski sporazum

Brnabić je izjavila danas da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obiježile dvije stvari – činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, kao i to što se predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

Na sjednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izvještaj Savjeta za regionalnu saradnju.

– Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana – rekla je Brnabić.

Dodala je da, primjera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mjestu gdje se pominje Kosovo, ono nije smo sa zvijezdicom, već i sa fusnotom.

Pored toga, kako je rekla, zanimljivo je da se Osmani čak u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

– Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporauzm, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji. To je takva politika koja ne prestaje da iznenađuje sa skupa na skup. Čula sam danas da se Osmani poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, prije svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština – rekla je Brnabić.

To je, kaže, danas bilo konstruktivno sa njihove strane, i potpuno suportno svemu što se čulo u prištinskom parlamentu – da neće dopuštati usvajanje takvih dokumenata.

– To su dvije stvari koje su obilježile ovaj skup za mene – rekla je Brnabić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.