Brnabić: Priština napada zdravlje ljudi, vakcinu i koronavirus svodi na političku kampanju

1

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da ne postoji neodgovorniji potez od toga što su privremene prištinske vlasti rekle da će zaplijeniti vakcine koje na Kosovo i Metohiju stižu iz Srbije.

Brnabić je za TV Hepi kazala da na taj način političku kampanju svode na napad na zdravlje ljudi i istakla da u svakom slučaju Srbija neće dozvoliti da zdravlje građana u južnoj pokrajini bude ugroženo.

“Srbi u svakom slučaju mogu i da pređu u Rašku i da se vakcinišu. Ne bi bio veliki problem da zaplijene i daju Albancima, ali oni hoće da unište vakcine – kazala je Brnabić.

Smatra da bi i za njihovu kampanju pred izbore bilo bolje da su postigli dogovor sa Beogradom, koji je nudio da se vakcine pošalju i u Prištinu.

Srpska lista najoštrije je osudila, kako navodi, sraman i anticivilizacijski upad kosovskih inspektora u prostorije Doma zdravlja u opštini Štrpce.

Zatražila je od Unmika, Kfora, Evropske unije, ambasada u Prištini, predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije i ostalih stručnih tela da hitno reaguju i spriječe ovakvo “iživljavanje” nad srpskim lekarima i građanima na Kosovu i Metohiji.

“U trenutku kada se čitav svijet suočava sa posledicama ove opake pandemije, i kada je vakcina jedini način da se ovoj pošasti stane na kraj, nesposobnost da za građane obezbijedi vakcine Priština prikriva nasilnim upadima u srpske zdravstvene ustanove i demonstracijom sile, u nadi da će im to doneti jeftine političke poene”,  navodi Srpska lista.

Kažu da još jednom žele da potvrde da je ovo još jedan dokaz zašto su poslanici Srpske liste svojevremeno uskratili podršku prištinskoj vladi, ali i da će znati, da pamteći ovakvo ponašanje, dobro procijene sa kim će biti u koaliciji nakon predstojećih vanrednih izbora.

Srpska lista je zahvalila Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, jer čini sve što je moguće da se i srpski narod na Kosovu i Metohiji vakcinacijom zaštiti od ove pošasti.

“Isto tako zahvaljujemo što je naša država spremna da vakcine ustupi svim ostalim zajednicama na ovim prostorima, jer duboko vjerujemo da bi svi građani to prihvatili, ali da je očigledno politički establišment Prištine nespreman da gleda u budućnost, prihvati ovaj gest dobre volje i pokaže brigu o svojim građanima, umjesto o svojim ličnim, partijskim interesima”, poručuju iz Srpske liste.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju prethodno je saopštila da je inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja, praćena pripadnicima policije, upala u Dom zdravlja u Štrpcu, koji radi u okviru zdravstvenog sistema Srbije i tražila vakcine protiv kovida -19.

Navodi da je izvršen pretres na odjeljenju za vakcinacije, kovid ambulanti i odjeljenju hirurgije, što je izazvalo uznemirenost radnika Doma zdravlja.

Kancelarija je saopštila da su inspektori sačinili zapisnik u kome stoji da nisu pronašli vakcine, a direktor Doma zdravlja je upozoren da je posjedovanje, kako je u zapisniku navedeno, “nelegalno nabavljenih vakcina”, krivično djelo.

1 Comment
  1. vaso komentariše

    Piče je beton?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.