Mladen Mikijelj

Brat i sestra Špatolaj: Romsku zajednicu predstavljaju sa ponosom

0

Lijep primjer socijalne inkluzije mladih Roma su brat i sestra Elmedin i Elmedina Špatolaj iz Podgorice, koji žele da se obrazuju, da upišu fakultete i da se bave sportom, a uz sve to imaju podršku roditelja.

Elmedin je čak i predsjednik đačkog parlamenta u srednjoj školi „Ivan Uskoković“, dok njegova sestra godinama trenira džudo, a okitila se i srebrnom medaljom na balkanskom prvenstvu.

Elmedin i Elmedina na pravi način predstavljaju romsku zajednicu i teže da svi vršnjaci krenu njihovim stopama.

Ipak, svaki početak je bio težak, a Elmedin se na početku suočavao sa brojim predrasudama.

„Upisao sam smjer automehaničar i bio sam jedini iz romske zajednice. svi su me gledali drugačije, nisu željeli da se druže sa mnom. Bilo mi je mnogo teško i htio sam da promijenio sam školu, ali majka me je odgovorila od te ideje. Sada više nemam tih problema“, pohvalio se Elmedin.

Za predsjednika đačkog parlamenta Elmedina je predložio njegov razredni starješina. Sa svojom sestrom ovaj vrijedni mladić je i član Omladinskog centra.

„U centru pričamo o brojnim problemima i izazovima. Mi nismo tim, već jedna velika porodica“, kaže on.

 

Prvo škola, pa udaja 

Elmedina pohađa deveti razred osnovne škole i trenira džudo na balkanskom prvenstvu. Kaže da se u školi nije do sada susretala sa diskriminacijom, a ljubav prema džudou je počela prije devet godina.

„To je bila ljubav na prvi pogled i od prvog dana sam htjela da idem na treninge. Imamo veliku podršku od trenera, jer smo ja i brat jedini Romi na treninzima“, kazala je ona.

Ona takođe gaji ljubav prema stranim jezicima, pa planira da upiše turističku školu.

„Jako sam druželjubiva i ne plašim se diskriminacije“, poručuje Elmedina.

Veliku podršku daju im roditelji koji ih upućuju na dalje školovanje.

„Naši roditelji, nažalost, nisu imali priliku da se obrazuju. Mnoge djevojke iz naše zajednice se udaju prerano, ali naši roditelji mene upućuju na pravi put. Ne smijem da pomislim na udaju dok ne završim školu. Prvo škola, pa udaja“, zaključuje Elmedina.

 

(rtcg.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.