Bošnjak: Zakon o porijeklu imovine urgentan, nejasno zašto se još ništa nije uradilo po tom pitanju

0

Donošenje Zakona o porijeklu imovine je bilo glavno obećanje građanima u kampanji za parlamentarne izbore prošle godine, a zašto se još uvijek po tom pitanju ništa nije uradilo, ostaje nejasno, kaže Branka Bošnjak, poslanik Pokreta za promjene, piše Dan.

Ona ističe da je taj zakon jedan od ključnih u borbi protiv kriminala i korupcije, te da bi na njega parlamentarna većina trebala staviti poseban akcenat, jer je to i najavljivala a ne da ga ignoriše ili stavlja po strani, kako to sada čini.

“Mislim da je rješavanje tog pitanja, odnosno zakona, urgentno i sve partije koje sada predstavljaju parlamentarnu većinu, a nekada opoziciju, tako su mislile donedavno, a zašto to i sada nije slučaj, ne znam. U prošlom sazivu sam pripremila zakon o utvrđivanju porijekla imovine i specijalnom oporezivanju. Mislim da je dosta dobro urađen i gledala sam da bude usklađen sa ostalim zakonima i našim pravnim aktima, ali sam i naglašavala da sam otvorena za sve sugestije ukoliko neko smatra da treba da se dopuni ili izmijeni. Međutim, vidim da Vlada nikao da načini prvi korak, nisam sigurna ni da li su uopšte formirali radnu grupu za tu namjenu, iako je to bilo jedno od glavnih obećanja građanima u toku kampanje. Nije mi čak ni dostavljeno mišljenje na predlog zakona od strane Vlade, a bili su u obavezi”, kaže Bošnjak.

Navodi i da u predlogu zakona postoje rješenja da svi koji su nelegalno stekli imovinu, da to ne bi mogli da dokažu i da bi moglo sve da im se konfiskuje, ili specijalno oporezuje a i krivično da odgovaraju oni ukoliko su kriminalom stekli imovinu.

“Zakonom sam bila obuhvatila i one koji su protekcionistički dobili stanove i kredite, to je bilo po odlukama državnih organa ali bez objave konkursa, pa sam smatrala da su i oni na neki način obeštetili državu i da im se da neki razuman rok to da otplate, ali po tržišnoj cijeni. Tako da je zakon sveobuvatan. Znam da je i URA nešto predlagala i možda bi to trebalo sve sagledati i napraviti jedan po mjeri svih. Još bolje ukoliko postoji i raspoloženje međunarodne zajednice da učestvuje. Dobrodošli su svi koji mogu i žele da doprinesu, ali Vlada mora načiniti taj prvi korak i ozvaničiti početak djelovanja u tom pravcu da bi se oni koji misle doprinijeti i uključili, odnosno prijavili”, kaže Bošnjak.

Jedna od ključnih tačaka sporazuma koji su lideri tri pobjedničke koalicije potpisali je beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, najavivši tada usvajanje niza sistemskih zakona, među kojima i zakon o porijeklu imovine koji bi obuhvatio sve javne funkcionere.

Vukićević: Svaka pomoć dobrodošla, uslovljavanje ne

Potpredsjednica Demokratske narodne partije Maja Vukićević ističe da bi dogovor oko borbe protiv korupcije i kriminala svima trebalo da bude prioritet.

“I nadam se da ćemo se oko ovih pitanja usaglasiti u narednom periodu, a prvi korak je svakako usvajanje tužilačkih zakona, jer bez promjene u tužilaštvu nema ni adekvatne borbe protiv korupcije i kriminala”, kazala je Vukićević.

Ona navodi da Demokratski front apsolutno podržava usvajanje Zakona o porijeklu imovine.

“I u prošlom sazivu parlamenta smo se zalagali za usvajanje zakona. Međutim, tad iz očiglednih razloga nije bilo volje da se on usvoji. Očekujemo da se nova parlamentarna većina usaglasi oko usvajanja ovog važnog zakona, koji je svim pobjedničkim partijama bio dio izbornog programa. Smatram da imamo dovoljno kapaciteta da sami donesemo zakon, naravno svaka pomoć je dobrodošla, sve dok ona ne predstavlja uslovljavanje i miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore”, poručuje Vukićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.