Bošnjak (DF): Sve ovo se radi, ne da bi se suzbila epidemija, već da bi DPS i njihovi privesci vodili izbornu kampanju

0

piše: Branka Bošnjak (DF)

Gospodo iz Vlade, bolje da se nijeste javljali nego što ste vašu bruku i mešetarenje kojem ste skloni učinili još vidljivijom.

Odgovorite vi javnosti na sledeća pitanja:

– Kad ste formirali komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ko su njeni članovi i zašto Rješenje o formiranju ove komisije nije objavljeno u Službenom listu, a to ste u obavezi da uradite.

– Kad ste formirali Kordinaciono tijelo za prevenciju, odstranjivanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ko su članovi tog tijela i zašto Rješenje o formiranju ovog tijela nije objavljeno u Službenom listu, a što ste u obavezi da uradite.

Skandalozno je da se za formiranje Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) pozivate na član 56 Uredbe o organizaciji rada državne uprave (dat u prilogu), koji se odnosi na formiranje projektnih grupa, timova ili drugih oblika rada unutar organizacione jedinice na nivou stručne saradnje državnih službenika.

Sramno je da formirate, napominjem, NACIONALNO tijelo koje u vrijeme ove epidemije „vedri i oblači“ faktiči rukovodi ovom državom, a da se pozivate na ovaj član koji reguliše rad u nekim grupama na nižem, službeničkom nivou i to uglavnom unutar resora. A ako bi se uključio neko van resora, taj službenik je morao da dobije saglasnost ministra ili starješine ograna (član 56, stav 3 ove Uredbe).

Nisam znala, a evo me vi prosvijetliste da su potpredsjednik Vlade, ministri, pomoćnici ministara, direktori uprava, gradonačelnik u stvari državni službenici. Ovo samo govori o tome da ste svaštočine, na sve spremne, jer ovo nije neznanje, ovo je bezobrazluk i bahatost i namjera da u ovom vremenu „biti ili ne biti“ po građane Crne Gore sprovedete diktaturu i istinski državni udar, suspendujući Ustav i zakone ove zemlje.

Zbog ovakvog skandaloznog odgovora ako ne Predsjednik Vlade, a ono makar ovaj umišljeni ministar zdravlja koji potpisuje skandalozno rješenje o formiranju NKT bi trebao da podnese ostavku.

Zato što znate da kršite Ustav i zakone ove zemlje, nijeste Rješenje o formiranju ovog famoznog Nacionalnog koordinacionog tijela ni objavili u Službenom listu, a to vam je bila obaveza, a da ne kažem da ste rješenje dugo skrivali od mnogih koji su ga od vas tražili.

A kad ste se već pozvali na ovaj član 56, zašto nijeste u skladu sa njim propisali i rok u kojem ćete zadatak obaviti, sredstva i druge uslove za rad, a što vam je bila obaveza u skladu sa ovim na šta se pozivate.

Tragično je da jedna ovakva neozbiljna, improvizatsorka i nezvavena družina sebe naziva Vladom jedne države.

No sve ovo se radi, ne da bi se suzbila epidemija, već da bi DPS i njihovi privesci vodili izbornu kampanju zaklonjeni iza navodnog interesa za zdravlje građana. Zato su od 17 članova ovog protivpravnog tijela samo petoro njih ljekari ali ne oni koji bi kao stručnnjaci bili tamo, već režimski poslušnici, oni koji su ko zna kad zadnji put dežurali jer su zasjeli u foteljama Ministarstva zdravlja ili na direktorskim i pomoćničkim pozicijama u institucijama zdravstva.

To su obični manekeni, estradni ljekari koji gotovo da sam sigurna da se nijesu ni primakli niti jednom oboljelom pacijentu od korona virusa, ne znaju oni kakav je osjećaj raditi u skafanderima i pod punom zaštitnom opremom satima. Ali takvi namiču plate i apanaže i do 5000 € mjesečno, dobijaju džabe stanove, bespovratne kredite, kolekcionari su nekretnina, voze luksuzna kola, dok oni pravi heroji, ljekari koji su na prvoj liniji odbrane od ovog virusa, one kojima je upućen aplauz građana, rade za mizerne plate, otplaćuju stambene kredite decenijama i čuvaju čast i obraz ove humane struke.

Pismenom naredbom ste im zabranili da mogu dati bilo kakvu izjavu, da se vi ne bi ofirali. Lagali ste i da niko od ljekara nije zaražen u bolnici, već van nje, pa vas je vaš zaraženi kolega iz Bara demantovao.

Gdje su vam vodeći iskusni epidemiolozi, gdje vam je profesor doktor Novica Vujošević, zašto ste marginalizovali profesora doktora Dragana Lauševića od kojih ste vi učili, zašto ste marginalizovali brojne ugledne anesteziologe, pulmologe, infektologe , interniste, a umjesto njih ste nam isturili DPS aparatčike, čiji kalibar odlično znam iz Skupštine Glavnog grada, gdje su bili odbornici, a sad ste krenuli da nam promovišete i naslednike nekadašnjih DPS funkcionera.

Samo da znate da je vama mrska Srbija, prije neki dan zbog uvažavanja značaja i žrtvovanja ljekara značajno povećala njihove plate, tako će u Srbiji osnovna plata ljekara biti 897€, a medicinske sestre 512€. Ja u kontinuitetu, evo više od godinu dana kroz izmjenu zakona pokušavam da dobijem podršku od vas da zdravstveni radnici dobiju adekvatan status u ovom društvu, ali vi koji sebi od narodnih para nazidate plate po nekoliko hiljada eura i namaknete razne druge privilegije ne date ni da se to stavi na dnevni red Skupštine.

Je li ostala makar mrva ljudskosti u vama da se postidite, od svojih kolega pravih heroja, koji izgaraju na prvoj liniji odbrane ili i pored njih prođete kao uglađeni manekeni, kakvi se nama prestavljate.

No nažalost izgleda da vam može biti, jer je NKT uspio Ustavni sud da stavi u karantin, pa se živ ne čuje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.