Borovinić Bojović: Beranska bolnica će dobiti neophodnu opremu

0

Iako svakodnevno pregledaju veliki broj pacijenata u covid ambulantama, u beranskoj bolnici nema povećanog prijema pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju, kazala je ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, saopšteno je iz ministarstva zdravlja Crne Gore.

U toku današnjih posjeta opštinama, obišla je covid odjeljenje u Opštoj bolnici u Beranama, kao i stacionar u Domu zdravlja u Rožajama.

“Danas prilikom posjete beranskoj bolnici obišla sam sve pacijente COVID pozitivne u COVID odjeljenju bolnice kojih u ovom trenutku ima 33 od ukupno 84 postelje opredijeljene za Covid bolesnike. Od tih 33 pacijenta, tri su trenutno životno ugrožena, 8 je sa teškom kliničkom slikom, ostali su trenutno u stabilnom stanju. Od kolega koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane, saznala sam da se veliki broj pacijenata na dnevnom nivou pregleda u ambulantama, da je odlazak i dolazak pacijenata u bolnicu dinamičan, ali da se broj onih koji su na bolničkom liječenju u poslednje vrijeme ne povećava”, kazala je ministarka.

Tokom susreta sa osobljem beranske bolnice iskazana je potreba za nabavkom neophodne dijagnostičke opreme, potrebne u svakodnevnom radu sa covid-19 pacijentima. Ministarka Borovinić Bojović je obećala ažurnost prilikom ispunjenja ovih zahtjeva.

“Zaista moram da pohvalim srednji medicinski kadar, kao i svoje kolege koji su od prvog dana epidemije bukvalno na prvoj liniji odbrane, ali i da naglasim da su pacijenti u neposrednom razgovoru sa mnom izrazili veliku zahvalnost, kako srednjem medicinskom kadru, tako i svim mojim kolegama koji su tamo 24 sata dnevno”, istakla je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je nakon Berana, obišla i Dom zdravlja u Rožajama i konstatovala dobre kapacitete te ustanove.

“Ovo nije klasični dom zdravlja, odnosno pruža veći broj servisa od uobičajenih u domovima zdravlja. U julu mjesecu ovdje je liječeno 11 COVID bolesnika. Sada trenutno 29 covid pozitivnih pacijenata je na svakodnevnom tretmanu u dijelu stacionara koji je pretvoren u dnevnu bolnicu i obezbijeđen je odgovarajući broj kreveta, koji su u svakom trenutku spremni da prime eventualne covid pacijente koji su u pogoršanju. Teški pacijenti koji zahtijevaju ozbiljan monitoring i dvadesetčetvoročasovno praćenje od strane anesteziologa, upućuju se u Opštu bolnicu Bijelo Polje i Opštu bolnicu Berane”, zaključila je  Borovinić Bojović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.