Borba saznaje u SDT-u: Pod istragom Brajović i Knežević zbog malverzacija oko prodaje zemlje u Bjelopavlićima!

1

Predsjednik Skupštine i SD-a Ivan Brajović i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević sumnjiče se u novom predmetu koji protiv njih vodi SDT za financijske malverzacije teške preko 150.000 evra, saznaje Borba u Tužilaštvu.

Brajović je u tom predmetu saslušan prije dva dana.

“Formiranje predmet, Brajović je već dao izjavu, a tužilaštvo sumnja da su on i Duško Knežević učestvovali u nezakonitim radnjama i poslovima. Tek nakon što se obave sva neophodna saslušanja i prikupi kompletna dokumentacija javnost će biti upoznata da li će se njih dvojica naći na optuženičkoj klupi”, kaže naš sagovornik.

Specijalno državno tužilaštvo istražuje da li je predsjednik Skupštine prihodovao 150.000 eura od fingirane prodaje zemljišta i da li je predsjednik Atlas grupe pod potjernicom, Duško Knežević otpisao dug Brajoviću od najmanje 50.000 eura sa rivolving kartice.

Zemlja u Bjelopavlićima, optužbe Kneževića
Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je u februaru prošle godine rekao da od 2013. godine nema obaveza prema Atlas banci Duška Kneževića i da je dugovanje na kartici izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević prozvao je ranije Brajovića da objasni kako je zatvorio obaveze kod Atlas banke po osnovu “višegodišnjih dugovanja na karticama koje nije vraćao” i otvorio sumnju u vezi sa prodajom zemljišta u Danilovgradu.

Ivan Brajović krajem 2013. (kasnije preimenovana u Energo Invest Group) sklopio predugovor o prodaji skoro 4500 m2 zemljišta u naselju Kosić, opština Danilovgrad. Cijena koja je tom prilikom dogovorena je iznosila 150.000 eura.

Vlasnici kompanije Free Energy su tada, objavio je MANS, bili srpski biznismeni Ratko Stanivuković i Svetomir Stefanović. Sredinom 2015. godine Stefanović je izašao iz kompanije, a ona mijenja naziv u Energo Invest Group.

Samo dva dana nakon sklapanja ovog ugovora, Atlas Banka je kompaniji Free Energy odobrila kratkoročni kredit od 150 hiljada eura. Kao jedna od mjera obezbjeđenja je navedena mogućnost upisa hipoteke na imovini Brajovića a hipoteka na to zemljište je stavljena u junu 2016. godine, više od dvije godine od kada je uzet kredit za njegovu kupovinu.

Sastavni dio ugovora o hipoteci je bio i izvještaj o procjeni vrijednosti nekretnine, gdje se navodi da vrijednost zemljišta iznosi 81 hiljada eura, što je skoro tek polovina iznosa koji je kompanija platila Ivanu Brajoviću.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju, kako su objavili, da je Atlas Banka već nakon šest mjeseci tražila brisanje hipoteke, te dopisom od 13. januara 2017. godine obavijestila danilovgradski katastar da je kompanija Energo Invest Group (nekada Free Energy) u cjelosti izmirila dugovanja po kreditu od 150 hiljada eura.

Dvije sedmice nakon toga, kompanija za 55 hiljada eura prodaje zemljište koje je od Brajovića kupila za 150 hiljada eura. Novi vlasnik je Dražen Vujisić, jedan od vozača predsjednika Atlas Grupe, Duška Kneževića, osumnjičen od strane Specijalnog državnog tužilaštva za pranje novca.

1 Comment
  1. Roro komentariše

    Imanje koje je prodao je puno smokava?Tako da vrijedi te pare

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.