Borba otkriva ko su žene iz Crne Gore na stranim ratištima: Pet djevojaka zadužilo puške i ubija po Siriji!

1

Na ratištu u Siriji nalazi se pet crnogorskih državljanki i to dvije iz Plava, jedna iz Rožaja i dvije iz Ulcinja, otkriva Borba. Njih pet se nalaze u evidenciji Agencije za nacionalnu bezbjednost, a povezuju se sa ratnicima koji ratuju na strani Islamske države. Kako nezvanično saznajemo, riječ je o Almini Kurpejović, Enisi Bektešević, Aidi Rahmanović, Emini Huseinović i Safeti Bajrović, a utvrđuje se kada su poslednji put bile na teritoriji Crne Gore.
„Sumnja se da su one u Siriju stigle preko Bosne i Hercegovine, a zatim Turske, kazao je naš sagovornik iz ANB-a.
Jedan od centara za regrutovanje islamista za odlazak na ratište u Siriju bio je smješten u Ulcinju, ali je kasnije izmješten u Bosnu i Hercegovinu.
Vjeruje se da u ovom momentu ima najmanje 20 crnogorskih državljana koji ratuju na ratištu u Siriji.
Učešće na stranim ratištima je od 2015. u Crnoj Gori krivično djelo. Kaznom zatvora od dvije do 10 godina kažava se vrbovanje, regrutovanje, priprema, organizovanje, rukovođenje, prevoz ili organizacija prevoza, kao i obučavanje pojedinaca i grupa ljudi koji imaju namjeru da se pridrže ili da učestvuju u stranim oružanim formacija van Crne Gore.
Kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina predviđena je i za one koji otputuju radi pridruživanja ili učestvovanja. Kazna od jedne do osam godina propisana je za one koji neposredno ili preko trećeg lica finansira ove aktivnosti, a za one koji javno prozivaju druge da izvrše ovo krivično djelo – šest mjeseci do pet godina.

1 Comment
  1. Marinna komentariše

    Ne vrtale se

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.