Borba otkriva: Brisel okrenuo leđa Bečiću i Abazoviću!

0

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Aivo Orav prenio je čelnicima koalicije za 21. vijek Aleksi Bečiču i Dritanu Abazoviću stav Brisela da oni nemaju podršku za bojkot radnog tijela koje će se baviti izmjena izbornog zakonodavstva, saznaje Borba. Prema našim informacijama, Orav je kritikovao čelnike pomenute koalicije da su od EU i Brisela tražili da im pomognu da se vrate u Skupštinu i da je radna grupa bila idealna prilika za to. Međutim, Bečić i Abazović su očigledno izigrali povjerenje EU koja ne želi da dalje učestvuje u političkim igrarijama pomenutog dvojca i daljim opstrukcijama.

“Bečić i Abazović su tražili pomoć Brisela, za povratak u Skupštinu i dogovoreno je da njihov Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, koje je pisao Brisel, a njih dvojica javnosti prezentovali, bude polazna tačka za njihov povratak u skupštinske klupe, što je u načelu prihvatio i premijer Duško Marković. To je trebala da bude njihova ulaznica za povratak u Skupštinu. Međutim, njihova tvrdoglavost da uslovljavaju sa devet poslanika, od mogućih 81, da njihov Plan mora biti prihvaćen ili nema ništa od dogovora, natjerao je EU da se distancira od njih i njihove politike. Jasno je da su medijski savjetnici Bečića i Abazovića navukli pomenuti dvojac na tanak led i da su ih politički izolovali. EU je okrenuta dijalogu i dogovoru, a ne ucjenama, i za njih su Bečić i Abazović završena priča, kazao je naš sagovornik iz Delegacije EU.

Da su potpuno izgubili politički kompas pokazuje i njihova inicijativa da u radnu grupu uđu najodaniji specijalci režima u vidu specijalnog tužioca, direktora policije i ministra unutrašnjih poslova. Čak ni DPS ne traži to, a Bečić i Abazović predlažu najodanije ljude režima da brinu o poštovanju zakona, a mediji naklonjeni njima, naravno ćute o ovom skandaloznom predlogu, koji čak ne predlaže ni SDP, na kojem bi im pozavidio lično Milo Đukanović, jer to samo njemu ide u prilog.

Bečić i Abazović sada imaju opciju da progutaju knedlu, prihvate da su pokazali političku nemoć i nezrelost i da uđu u priču oko dijaloga ili da nastave sa tvrdoglavim stavovima da neće da se vrate u Skupštinu, ali u toj varijatni, ispadaju iz svake ozbilje političke igre.

Jasno je da su ostali opozicioni lideri, prihvatanjem da razgovaraju o radnoj grupi, udarili žestok šamar liderima koalicije za 21. vijek, što je prepoznala i EU koja se sada okrenula onima koji su spremni da se kroz dijalog dođe do rješenja.

Prema našim saznanjima, mediji naklonjeni Bečiću i Abazoviću već su krenuli u diskreditaciju svih političkih, opozicionih subjekata, koji nijesu na istim talasnim dužinama sa čelnicima koalicije za 21. vijek. Na taj način, Bečiću i Abazoviću čine medveđu uslugu, jer su svjesni da i oni ispadaju iz raznih, unaprijed dogovorenih kombinacija.

Mediji naklonjeni pomenutom dvojcu danima izbjegavaju da Bečića i Abazovića pitaju o najavi režima da će usvojiti zakon kojim će se kažnjavati oni koji ne poštuju državne simbole. Ali i o najavama obračuna vlasti sa imovinom SPC. Sve ostale stranke su se već izjasnile o ovom spornom naumu vlasti, osim Bečića i Abazovića. Naravno, jasno je da oni nemaju stav o tome, tačnije, da ćutanjem, očigledno odobravaju politiku premijera Duška Markovića, pa mediji naklonjeni njima, danima fabrikuju razne afere kako bi se sakrio fijasko Bečića i Abazovića sa Briselom, ali i da neko slučajno ne pita pomenuti dvojac oko spornih najava premijera Markovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.