Borba ekskluzivno saznaje: Srbija pregovara sa Kinom da preuzme crnogorski kredit za auto-put i zagospodari Balkanom!

33

Država Srbija pregovara sa kineskim zvaničnicima da od njihove Exim banke otkupi kredit za izgradnju dionice auto-puta Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru, ekskluzivno saznaje Borba iz više izvora.

Kako nam je potvrđeno, pregovori su u početnoj fazi, a još uvijek je rano govoriti da li će se postići dogovor.

Ovakav plan nije nemoguć, jer bi Kina u slučaju povoljnog ishoda dogovora sa Beogradom, dobila da gradi dionicu auto puta koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi faktički postala, do kraja isplate kredita, vlasnik dijela auto-puta koji ide kroz Crnu Goru.

Takođe, u slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati pomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave pomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bilo i to da Crna Gora iznajmi dio auto-puta kroz njenu teritoriju, i to Srbiji, kao što je Šri Lanka iznajmila svoju luku Kini na 99 godina, jer nije mogla da vraća kredit koji je od njih uzela.

U tom slučaju, Srbija bi postala ekonomski gospodar Crne Gore!

Jasno je, ukoliko bi došlo do ovog aranžamana, da bi Srbija indirektno, postala najznačajniji ekonomski faktor u Crnoj Gori.

Možda baš u toj činjenici, povodom ideje Srbije da otkupi kreditni dug Crne Gore, a sve u dogovoru sa Kinom, što bi značilo da Podgorica postaje zavisna od Beograda, leže najnovije tenzije koje podgrijava zvanična crnogorska vlast.

Poznato je da Srbija i Kina imaju strateško partnerstvo i da nije nemoguće da se ovaj plan realizuje, što bi značilo da će Crna Gora ubuduće zavisiti od Beograda. Imajući to u vidu, sada postaje jasnije, da poslednji napadi Podgorice ka Beogradu, mogu imati dublju pozadinu, a ne samo eventualnu zaštitu od korona virusa, čime pravdaju zatvaranje granice ka Srbiji.

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina “biti na putu propasti”. Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj Eksim banci, pisao je nedavno “Financial Times”.

Iz kredita kineske Exim banke je od početka izgradnje auto-puta Bar – Boljare do kraja prošle godine isplaćeno 751,57 miliona USD, odnosno 547,87 miliona eura.

Ukupno ugovorena vrijednost radova za izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo utvrđena ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa, zaključen između Ministarstva saobraćaja i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i iznosi 809,6 miliona eura.

Od toga se 85 odsto ukupnog iznosa, odnosno 688,2 miliona eura obezbijeđeno kroz zajam sa kineskom Exim bankom.

Radovi kasne, dug raste

Kritičari finansijskog projekta autoputa kroz Crnu Goru i dio nevladinog sektora, kao ključne probleme aranžmana sa Kinezima izdvajaju: činjenicu da se, umjesto završetka radova u maju ove godine, sada najavljuje kraj izgradnje prve dionice za septembar 2020. godine; da Vlada nije ugovorila izgradnju pristupnih puteva niti infrastrukturu što će državu koštati dodatnih između 80 i 130 miliona dolara; da se država nije zaštitila od mogućeg negativnog uticaja kursnih razlika na buduće vraćanje kredita; da je tokom izgradnje devastiran dio rijeke Tare na šta su reagovale domaće i međunarodne organizacije uključujući i UNESCO pod čijom je zaštitom kanjon Tare.

33 Comments
 1. Крими рад komentariše

  Crna Gora je pred bankrotom i to je svina jasno! Pitanje je do kad će imati da isplaćuju penzije i plate u drzavnim institucijama! Vlast u CG vec 30 godina radi protiv naroda u Cg, primorci će to ove godine najvise da osjete…pa nek dobro vide kome ce dati glas na izborima! Ja nemam nista protiv da Srbija preuzme auto put!

  106
  11
  1. Ljuta komentariše

   Svaki posao Srbije sa CG je osudjen na propast dok je milo na vlast

   49
   4
   1. Komite su srbi ! komentariše

    Dok je Milo na vlast, sve je osuđeno na propast…apsolutno sve!

    69
    6
  2. Kafanski filozof komentariše

   Kao uvek kad zaskripi !.
   Srbijo spasavaj !.
   Sve te separatiste kao Djukanovica, Markovica, Tacija , Izetbegovica, i ostalih budala strpati u zatvor !.
   Dosta je cepanja Srbije i pravljenja separatistickih privatnih vlastela !!!.
   Bila bi jedna od najmocnijih drzava Evrope da nema tih smradova !.
   Te gnjide koji misle samo za sebe treba odstraniti iz politickih zivota !.
   Prave privatne drzave, postavljaju nove narode, menjaju istoriju u svoju korist, korumpirani i kriminalni klanovi Balkana!.
   A ceh placa uvek srpski narod !.
   Dosta je bilo!!!.

   48
   9
  3. MALI PERICA komentariše

   a šta ce nama auto put koji se nalazi u crnoj gori. .
   to je pitanje

   11
   11
  4. R -I komentariše

   Ko će da glasa za takvu budalaštinu? Ekonomski tigar nek sam vrati dugove. Takvu inicijativu treba stopirati, a sredstva pametnije upotrebiti. Ima tih evivaša pa nek se otvore.

   8
   1
 2. пфкпв komentariše

  Модерно освајање дукље 😂😂

  43
  4
 3. Dir komentariše

  Gluposti.
  To bi bilo katastrofalan potez za Srbiju, jedino bi olakšao položaj vlasti u CG da se oslobode dugžničke omče.

  38
  6
 4. Srbin komentariše

  Pravi potez. Bravo Vučiću!

  27
  9
 5. Napoleon komentariše

  To je to. Srbija se na velika vrata vraća u Crnu Goru!

  33
  7
  1. Kafanski filozof komentariše

   I ne samo u Crnu Goru !!!.
   Korak za korakom, pametno i bez rata !!!.
   To je prednost jedne visevekovne drzave !.
   Banana Republike koje su preko noc nastale na Balkanu tako ce i nestati !.
   Nemaju “ono” sto se vekovima pravi
   celici !.

   41
   1
 6. Insajder komentariše

  Zato je kuknjava na Srbiju. Ima Srbija da pokupuje pola Crne Gore za male pare. Zato se udruzuju Prva i Druga familija.

  19
  5
 7. Zagor komentariše

  Srbija ce da drzi konstantno tokom ljeta da ima zaraze od korone kako bi Crna Gora drzala zatvorenu granicu. Tako ce Srbija ekonomski da satre Crnu Goru. Sad vidite koliko su glupi ANB botovi koji tvrde da su Vucic i Milo isti. Prca Vucke Mila uzduz i poprijeko.

  40
  5
 8. Warwarin komentariše

  Mozete da ne volite Vucica. Ali vuce mnogo dobre poteze. Preuzece dug Crne Gore i kad Crna Gora ne bude imala para da vraca kredit uzece i Luku Bar i Zeljeznicu i Elektroprivredu Crne Gore. Crnogorci dok ste na vrijeme pisite se na popisu kao Srbi.

  42
  8
 9. ns komentariše

  Opozicionar sam i redovni čitalac vašeg portala i do skoro sam vjerovao vašim eskluzivnim člancima.Međutim čini mi se da skoro ništa od eskluziviteta nije ostvareno a volio bi da jeste.
  Počeću da bilježim ove najave pa da provjerim koliko imate sigurne izvore.Citiraću Iva Andrića:
  “Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina.”

  24
  3
  1. xxy komentariše

   ns,
   Istina je da se Autoput gradi i da je Crna Gora pod velikim zaduzenjima i kreditima prema Kini ,pa sad zavisi od Kine oce li ona drzati CG u ekonomskom ropstvu ili ce to nekome prodati ,Srbiji ,Rusiji,ili nekom trecem.

   16
 10. Sydney komentariše

  ne kaze se devastirano nego unisteno, razoreno, razvaljeno. nazalost nekima je mozak potpuno razoren.

  20
  1
 11. Munja komentariše

  Nemojte vo nikoga spašavati, jer znamo kalo izgleda, a u glavama Vučića, Dačića, Vulins vo sze već odavno giganti u svijetu. Hahaha, a ćutite bruke, svaka vam je istina kao i onih sto eura, evo vam se javljaju ljudi da niko nije dobio, a vi pišeze o tome v tri mjeseca.. Ne dolazite ni kao turisti, samo što dalje od nas

  4
  36
  1. Teo komentariše

   Svi su dobili pare.

 12. Munja komentariše

  Warwarin,.. Možete i ti i on da me preuzmete za k…., ne možete dio teritorije da vratite i da pomolite nos na Kosovo a vi ćete glumiti moć i silu..

  5
  33
 13. Munja komentariše

  Vjekovni san Srba izlaz na more.. E to je muka, ali šta da se radi, morate se pomiriti sa tim.. Što prije shvatite, biće vam lakše

  6
  33
  1. xxy komentariše

   Munjo ,Srbi iz Srbije dodju u u nekom broju na ljetovanje na CG Primorje ali se i vrate .
   Ali Crnogorci koji dodju u Beograd ili Novi Sad ne vracaju se ima ih vise nego u Crnoj Gori.
   Evo sad vidimo da je i Nebo iznad Srbije i beogradski aerodrom potrebniji Crnoj Gori i
   Montenegroairlinesu nego more i luke Crne Gore Srbiji.

   26
   4
  2. Slobodanka komentariše

   Narcisu, niste u našim snovima. Srbija već ima jedan izlaz na more: reka Dunav – Crno more.

 14. CETINJE komentariše

  Ovakav scenario je moguc,ali vrlo malo vjerovatan iz Beograda.Moguce je ovakak scenario iz Moskve i produzenog drzavnoga udara iz Rusije na institzcije u Crnoj Gori i njenoga predsjednika Mila Djukanovica.

  2
  22
 15. Kafanski filozof komentariše

  Munja pakuj kofere !.
  Dolazimo i teramo olos pred sobom , kao u celoj nasoj istoriji !.

  20
  2
 16. Munja komentariše

  Xxy.. Evo ja pristajem, sve ove posrbice odavde koji su gore, najurite odmah jer su oni najgori izrodi. Odu gore i postanu veći katolici od pape.. A i za aerodrom, ne nora se nkama cg avion spustiti u BG..

  5
  15
 17. Munja komentariše

  Kafanski, baš me strah takvih, hahaha vi ste se pokazali, ndgo su goei oni što vneruju u takve priče.. Nabilo cg ako od takvih treva da je strah. Vi ste rulja škrbavih, pripitih baraba koji zaudaraju.. Jadovi obični, još vi ne znata u šta ste se zaletili..

  4
  12
 18. Traktorist komentariše

  Srb moze otkupiti pasji kuac,

  3
  12
 19. […] Osim pobrojanih velikih i malih problema vezanih za ovaj projekat, Republika Srpska, a samim tim i Bosna i Hercegovina, mogla bi upasti u jednu veoma ozbiljnu finansijsku zamku karakterističnu za zemlje koje sklapaju kreditno-investicijske poslove sa Kinom, a to je tzv. ‘’finansijsko ropstvo’’. Ukoliko se ne bude mogao otplaćivati dug, Kinezi će imati pravo na svoj dio teritorije/zemljišta, a svaka eventualna arbitraža provodiće se prema kineskim zakonima. Pravi primjeri za ovaj problem su Šri Lanka i Crna Gora, o kojima je pisao Financial Times. Šri Lanka je pod pritiskom dužničkog ropstva uzrokovanog kreditno-investicijskim poslovima sa Kinom bila prinuđena da svoju južnu luku Hambantotu službeno preda Kini u zakup narednih 99 godina. Crna Gora je u velikim problemima zbog nepovoljnog ugovora o izgradnji autoputa Bar – Boljare jer je dug zemlje je sa 63% BDP-a nakon ovog ugovora porastao na skoro 80% BDP-a, a sada se pojavile informacije da će Srbija otkupiti ovaj dug i postati vlasnik autoputa. […]

 20. […] Osim pobrojanih velikih i malih problema vezanih za ovaj projekat, Republika Srpska, a samim tim i Bosna i Hercegovina, mogla bi upasti u jednu veoma ozbiljnu finansijsku zamku karakterističnu za zemlje koje sklapaju kreditno-investicijske poslove sa Kinom, a to je tzv. ‘’finansijsko ropstvo’’. Ukoliko se ne bude mogao otplaćivati dug, Kinezi će imati pravo na svoj dio teritorije/zemljišta, a svaka eventualna arbitraža provodiće se prema kineskim zakonima. Pravi primjeri za ovaj problem su Šri Lanka i Crna Gora, o kojima je pisao Financial Times. Šri Lanka je pod pritiskom dužničkog ropstva uzrokovanog kreditno-investicijskim poslovima sa Kinom bila prinuđena da svoju južnu luku Hambantotu službeno preda Kini u zakup narednih 99 godina. Crna Gora je u velikim problemima zbog nepovoljnog ugovora o izgradnji autoputa Bar – Boljare jer je dug zemlje je sa 63% BDP-a nakon ovog ugovora porastao na skoro 80% BDP-a, a sada se pojavile informacije da će Srbija otkupiti ovaj dug i postati vlasnik autoputa. […]

 21. […] Osim pobrojanih velikih i malih problema vezanih za ovaj projekat, Republika Srpska, a samim tim i Bosna i Hercegovina, mogla bi upasti u jednu veoma ozbiljnu finansijsku zamku karakterističnu za zemlje koje sklapaju kreditno-investicijske poslove sa Kinom, a to je tzv. ‘’finansijsko ropstvo’’. Ukoliko se ne bude mogao otplaćivati dug, Kinezi će imati pravo na svoj dio teritorije/zemljišta, a svaka eventualna arbitraža provodiće se prema kineskim zakonima. Pravi primjeri za ovaj problem su Šri Lanka i Crna Gora, o kojima je pisao Financial Times. Šri Lanka je pod pritiskom dužničkog ropstva uzrokovanog kreditno-investicijskim poslovima sa Kinom bila prinuđena da svoju južnu luku Hambantotu službeno preda Kini u zakup narednih 99 godina. Crna Gora je u velikim problemima zbog nepovoljnog ugovora o izgradnji autoputa Bar – Boljare jer je dug zemlje je sa 63% BDP-a nakon ovog ugovora porastao na skoro 80% BDP-a, a sada se pojavile informacije da će Srbija otkupiti ovaj dug i postati vlasnik autoputa. […]

 22. […] Osim pobrojanih velikih i malih problema vezanih za ovaj projekat, Republika Srpska, a samim tim i Bosna i Hercegovina, mogla bi upasti u jednu veoma ozbiljnu finansijsku zamku karakterističnu za zemlje koje sklapaju kreditno-investicijske poslove sa Kinom, a to je tzv. ‘’finansijsko ropstvo’’. Ukoliko se ne bude mogao otplaćivati dug, Kinezi će imati pravo na svoj dio teritorije/zemljišta, a svaka eventualna arbitraža provodiće se prema kineskim zakonima. Pravi primjeri za ovaj problem su Šri Lanka i Crna Gora, o kojima je pisao Financial Times. Šri Lanka je pod pritiskom dužničkog ropstva uzrokovanog kreditno-investicijskim poslovima sa Kinom bila prinuđena da svoju južnu luku Hambantotu službeno preda Kini u zakup narednih 99 godina. Crna Gora je u velikim problemima zbog nepovoljnog ugovora o izgradnji autoputa Bar – Boljare jer je dug zemlje je sa 63% BDP-a nakon ovog ugovora porastao na skoro 80% BDP-a, a sada se pojavile informacije da će Srbija otkupiti ovaj dug i postati vlasnik autoputa. […]

 23. […] Osim pobrojanih velikih i malih problema vezanih za ovaj projekat, Republika Srpska, a samim tim i Bosna i Hercegovina, mogla bi upasti u jednu veoma ozbiljnu finansijsku zamku karakterističnu za zemlje koje sklapaju kreditno-investicijske poslove sa Kinom, a to je tzv. ‘’finansijsko ropstvo’’. Ukoliko se ne bude mogao otplaćivati dug, Kinezi će imati pravo na svoj dio teritorije/zemljišta, a svaka eventualna arbitraža provodiće se prema kineskim zakonima. Pravi primjeri za ovaj problem su Šri Lanka i Crna Gora, o kojima je pisao Financial Times. Šri Lanka je pod pritiskom dužničkog ropstva uzrokovanog kreditno-investicijskim poslovima sa Kinom bila prinuđena da svoju južnu luku Hambantotu službeno preda Kini u zakup narednih 99 godina. Crna Gora je u velikim problemima zbog nepovoljnog ugovora o izgradnji autoputa Bar – Boljare jer je dug zemlje je sa 63% BDP-a nakon ovog ugovora porastao na skoro 80% BDP-a, a sada se pojavile informacije da će Srbija otkupiti ovaj dug i postati vlasnik autoputa. […]

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.