Blumberg: Zašto je Do Kvon odabrao baš Crnu Goru da pobjegne?

0

Blumberg, jedan od najpoznatijih medija koji prati finansijske tokove u svijetu postavlja pitanje zašto je osnivač Terraform Labs Pte, koja je plasirala kriptovalutu Luna, odabrao baš Crnu Goru kada je pokušavao da pobjegne od krivičnog gonjenja zbog finansijske prevare od najmanje 40 milijardi dolara.

Inače, osim Blumberga o Spajićevim ulaganjima u kompaniju Do Kvona ovih dana pišu i AlphaMaven, Cointelegraph, Crypto Craft, Korea JoongAng Daily, Crzpto Weekly…

Blumberg piše da je crnogorski premijer Milojko Spajić lično investirao u kriptovalute Terraform Labs Pte godinama prije nego što je kompanija propala, pozivajući se na podneske američkog suda, koji vodi istragu protiv Do Kvona.

Blumberg smatra da je to značajno otkriće.

Ovo otkriće otvara pitanja zašto je osnivač kompanije Do Kvon izabrao tu malu balkansku naciju kada je pokušao da pobegne od krivičnog gonjenja. On je zatvoren u Crnoj Gori u martu 2023. dok je putovao sa lažnim pasošem i suočavao se sa zahtevima SAD i Južne Koreje za ekstradiciju u duelu. Spajić, 36-godišnji bivši bankar i prozapadni političar, je ranije rekao da je ulaganje izvršila singapurska kompanija Das Capital SG, u kojoj je on bio partner – piše ovaj medij.

Oni se pozivaju I na pisawe podgoričkih Vijesti da je vlasništvo u nekom trenutku naraslo na skoro 90 miliona dolara.

Na mejlove i telefonske pozive Spajićevom kabinetu u Podgorici u srijedu i četvrtak nisu uzvraćali. Spajić je takođe odbio da komentariše Vijesti, navodi list. Otkrića se dešavaju u zemlji članici NATO-a i zemlji kandidatu za Evropsku uniju, gdje premijer od oktobra vodi krhku vladajuću koaliciju. Opozicija je već tražila Spajićevu ostavku. Premijerova investicija prije nego što je preuzeo dužnost detaljno je opisana u tužbi koju je protiv Teraform Labsa i Do Kvona pokrenula američka Komisija za hartije od vrijednosti. U pismu koje je uputio računovođa SEC analizirajući ugovore o kripto imovini Terraforma, Spajić je identifikovan kao rani investitor u aprilu 2018 – piše Blumberg.

Inače, Kvon se suočava sa krivičnim gonjenjem povezanim sa kolapsom kriptovalute Terra od 40 milijardi dolara 2022.

Bankrotirana kripto kompanija i Kvon lično proglašeni su odgovornim za prevaru nakon građanskog suđenja u Njujorku u aprilu. Terraform je pristao da plati 4,5 milijarde dolara za rešavanje slučaja sa SEC-om. Spajićeva stranica na LinkedIn-u, pokazuje da je radio u Singapuru između 2014. i 2020. godine kao kreditni analitičar i investitor. U Crnu Goru se vratio krajem 2020. godine da bi bio ministar finansija u vladi koja je pala u februaru 2022 – ističu u Blumbergu.

Kvon je već odslužio lokalnu kaznu i od marta se nalazi u skloništu za strance.

– Crnogorski ministar pravde favorizovao je slanje 32-godišnjaka u SAD, dok sudovi podržavaju njegovu želju da bude izručen svojoj matičnoj zemlji Južnoj Koreji. Nakon više presuda, Kvonova sudbina je sada ponovo u rukama Višeg suda – zaključuje Blumberg.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.