Bivšoj ministarki nauke: Koga predstavljate na izborima u Nikšiću

0

Piše: Milutin Mirjačić, profesor matematike

Vaš odlazak iz zemlje u potrazi za naučnim istinama ne razlikuje se od odlaska ostalih iz ove zemlje koji sebe zovu naučnicima, iako ja znam da na ovim prostorima nema naučnika, uprkos postojanju dvije akademije. Ima istraživača, ali nema naučnika. Naučnici su u našoj bratskoj Rusiji. Taj odlazak prati nesavršenost u razumijevanju nauke na konceptualnom nivou. A taj nivo se stiče na studijama izvan zemlje, kroz istraživački rad, u saradnji sa mentorom koji je obično daleko ispred vas.

Vaš povratak se iz mog ugla gledano završava na najgori mogući način za jednog istraživača. Uhvaćeni u zamku onih koji su sve uništili što su gradili naši djedovi, obrazovni sistem u stručnim školama sveli na nivo predškolskog uzrasta vi prihvatate da budete nosilac svog zla nanijetog ovom narodu. Stavljajući se na usluzi takvoj organizaciji koja umjesto ubrzanog razvoja industrije praćenog ubrzanim obukama i školama koje nude kvalitet vi podržavate one koji su barem poslednjih petnaest godina stavljali za prioritet lično bogaćenje i želju za potpunim izluđivanjem većinskog naroda kroz ciljanu promjenu identiteta naroda.

Tako vi pljujete u lice svima nama koji smo godinama trpjeli zbog zarobljenih institucija. I mislite da nam vi iz bijelog svijeta donosite neko veliko čudo ili blago da nas usrećite. Što se tiče srednjoškolskog obrazovanja ono može da se riješi da za godinu dana bude na nivou evropskog, pa čak da se ne sarađuje sa Evropom i Amerikom po tom pitanju, jer ima literature na istoku sasvim dovoljno. Što se tiče fakultetskog obrazovanja oni koji su izvan zemlje stekli titule doktora nauka mogu, ako žele, da promijene stanje u kratkom roku, ali to nijesu činili do sada, a hoće li ubuduće, iskreno rečeno, ne znam. Što se tiče doktorskih studija tu nijeste od neke pomoći ni vi ni dvije akademije nauka. Tu su potrebni oni iz bratske Rusije koji su se sa navršenih dvadeset do trideset godina okitili Hobelovom nagradom.

Nijeste vi stvorili DPS, niti su vam oni dali podršku, već su drugi vas postavili da im služite, a oni formirali DPS. Zato vi morate da radite kako vam oni narede. Šta vi možete da pomognete u obnovi industrije. Mnogi koji odu na zapad i ostvare se u nauci tamo osnuju firme ostvarujući brojne kontakte sa istaknutim ljudima iz biznisa širom svijeta. Mislim da vi to nijeste postigli i tako nikakvih biznis ideja sigurno nemate. Vi možete da usmjerite nekoga da ide vašim putem izvan zemlje, da uči, pa posle toga da ga cijede i koriste u nauci koliko im bude neophodno i dok budu imali interesa. A svi vi koje nauka opčini zaboravljate da je intelektualna gromada Nikola Tesla neprevaziđen za mnoga buduća pokoljenja ostao u tom kapitalističkom svijetu iz koga je u našu zemlju do sad stizalo samo zlo izolovan u bijedi, bez šanse da neko ulaže u njegove briljantne ideje.

Mogu razumjeti da se sluganski okrećemo Evropi, jer su oni imali Isaka NJutna, Alberta Ajnštajna, Evaristu Galoa, Feliksa Klajna, Emi Neter, ali mi smo imali najvećeg genija koga je čovječanstvo imalo, a dobili smo zauzvrat bombe. A oni koje vi podržavate da im može biti i sada bi te iste bombardere pozvali da na nas sruče još koji projektil. Što se ne ugledate na Emi Neter, kojoj mnogi ne dozvoliše da se školuje, ali Bog nagrađuje baš tamo gdje se ljudi ogriješe, pa se makar malo ne žrtvovaste za ovaj narod , no postaste sluga onih koji na kraju dušu prodaše đavolu. Iako vas je očarala Evropa modernim tehnologijama koje bi Tesla da je živ u glavi puštao u rad, mijenjao djelove i eksperimentisao, a da ne obilazi ni katedre, ni lista časopise, jer je znao osnovu koncepata, treba da znate da bi naš prioritet trebala da bude bratska Rusija, pa onda Evropa i Amerika. Ovo iz razloga što od kad počeste da u školama eksperimentišete sa evropskim reformama i ono malo što je valjalo uništiste. Zašto nijeste uložili 50000 evra u elektrotehničku i Prvu srednju stručnu školu u Nikšiću no u tim bilding u skupe hotele.

Šta vi u stvari podržavate. Vi podržavate trideset godina lažnog obrazovnog sistema u dijelu stručnih škola i fakulteta. Podržavate neobrazovanost đaka i profesora u tim školama. Pošto se na tehničkim fakultetima i prirodnim naukama nije posvećivala pažnja konceptima koji vode do definicija imali smo profesore koji su bruka u svojoj struci. Možete zamisliti kakvi su onda bili đaci.

Da vam konkretizujem. Dok su bili popularni zanati servisiranja audio i tv uređaja imali smo profesore koji pričaju o tome i nešto škrabaju po tabli, a narodski rečeno o tome pojma nijesu imali. U moderno doba da date takvim inženjerima da servisiraju led tv, monitor ili neki audio uređaj, matičnu ploču laptopa, desktopa, tableta ili mobilnog telefona slična bi priča bila. Vi i to podržavate, jer ste bili ministarka nauke pa ništa po tom pitanju nijeste promijenili. Osim toga moderno doba je donijelo automobile sa preko pedeset kompjutera međusobno umreženih i instalacije sa brojnim senzorima i aktuatorima. Profesori su za to takođe obučeni kao i njihovi prethodnici. Vi i to podržavate, jer se ne oglasiste kad sam ja o ovome govorio na protestu prosvetnih radnika ispred ministarstva prosvete 2019. godine.

Još prije dvadeset godina pokušavao sam da ukažem na ovo školskim drugovima, roditeljima, rodbini i prijateljima, ali mi niko nije vjerovao. Isto pričao profesorima sa fakulteta, ali to njih nije interesovalo. U poslednjih trideset godina svi đaci srednjih stručnih škola su bili tako obučeni da jedan cent nijesu mogli zaraditi od svoga znanja. Vi nijeste ništa promijenili ni tu, a bili ste ministar nauke. Vi podržavate direktore škola koji uplaćuju novac partijama. Vi podržavate direktore škola koji tolerišu kad učenik udari profesora, podržavate direktore koji namještaju polaganje na kraju godine za one koji su napustili školovanje i tako dobiju diplome bez ikakvog znanja. Podržavate direktore škola koji popisuju ko je od nastavnika i profesora za DPS. Podržavate školu u kojoj đaci ne umiju koristiti „tinjalicu“, a kamoli multimetar, osciloskop i druge uređaje, podržavate školu u kojoj se đaci obučavaju na automobilu marke jugo.

Vi podržavate opustošena sela bez djece. Podržavate sistem koji u moje selo Bršno koje je na 10km od Nikšića u poslednjih sedamdeset godina nije uspio da napravi put do škole već se stizalo na 200m do škole, a onda pješice preko brda do škole. Podržavate sistem koji je odbio da u mojem selu uradi telefonsku stanicu, iako je cijena tih radova manja nego jedna plata direktorice Plantaža. Vi predstavljate isti taj sistem koji u moje selo Bršno, pred izbore donese nekoliko kanti asfalta da zakrpi koju rupu. Vi predstavljate one kojima su djeca kolateralna šteta. Vi predstavljate one koji su za demokratiju kojom oni određuju kako ćemo misliti, demokratiju u kojoj se smiju nositi zastave Evropske unije, Nato, Albanije i Hrvatske, a ne smiju bratske Rusije i Srbije. Vi predstavljate one koji sve rade iz inata i sopstvenog interesa. Vi predstavljate one koji optužuju Srbiju da je kriva Crnoj Gori za sve. Zašto onda u toj modernoj Crnoj Gori, stvorenoj bez narodne volje, nemamo bolje fakultete, bolnice, škole ili nam i dalje smetaju iz Srbije.

Preuzimajući ulogu vođe DPS klana vi podržavate ženske klanove po školama koji fukcionišu tako što vrbuju mlađe koleginice tek zaposlene i to na određeno da budu kao i one i kupuju direktoricama cipele, parfeme, narukvice, ogrlice da bi im ove dale posao za stalno. Vi podržavate dvije akademije nauka koje su najveće zlo u Crnoj Gori, koje su sve nabrojano osmišljavale iz zaklona i posmatrale. Vi podržavate rušenje crkava, jer mislite da vam je Ajnštajn sve rekao. Dosta je rekao, ali će uvijek zadnju riječ kazati Bog. Vi podržavate i one koji nijesu zvanično u vašem taboru, a koji nijesu još zatvorili Goli otok. Oni se prepoznaju kao oni koji su se obogatili, napadaju vlast, a u stvari tako osluškuju ko je protiv vlasti. Kad sam kao magistar matematike konkurisao u brojnim školama u Podgorici mnogi su me ispitivali kakvo mi je bilo iskustvo u ostalim školama gdje sam radio. Zapamtio sam da je direktorica škole Musa Burzan bila posebno začuđena mojom pričom i rekla mi da joj je čudno da sam u toliko škola imao probleme i da sam neko ko ne umije sarađivati sa drugima. I gle čuda baš svi direktori koje pomenuh iz Nikšića izađoše u novine kao oni koje reketira DPS.

Vi predstavljate one koji kažu da im se crkva miješa u izbore. Mi, narod koji smo devet mjeseci branili svetinje na ulici, mi smo crkva, a ne samo oni koji služe u crkvi. Zato će se crkva miješati u izbore dok god bude izbora. Vi predstavljate one koji su vladali u Crnoj Gori do poslednje bitke koju vodiše protiv crkve tj. većinskog naroda i čija želja da osvoje Nikšić prelazi u bolest. Vidi se da predstavljate one koji ne žive u realnom svijetu. Nikšić, grad koji je najviše zla istrpio svih ovih godina nije samo potonuo industrijski, već ga je zadesilo nešto mnogo gore, što se ne može povratiti. Preko sto momaka nestalo je u međusobnim obračunima, a često da gotovo nije bilo velikih razloga da se poteže oružje. Ali uništen obrazovni sistem učinio je da mladi baš u vrijeme kad treba da se obučavaju zamjenjuju školski prostor, gdje je svega bilo osim nauke, sa ulicom.

Ne vide ovo ni mnogi ideolozi koji su svoje projekte realizovali dajući sebi za pravo da nameću ideologije, a upravo zbog tih ideologija su opet brojni grobovi po Crnoj Gori onih koji su se tome suprostavljali. Zbog svega što je radila vlast u poslednjih trideset godina ja bih samo mrtav za njih glasao, jer znam da bi me tada oni sami upisali. Vi predstavljate one kojima su puna usta demokratije, a sve rade na silu, bez dozvole naroda, priznaju lažnu državu Kosovo, slave otimanje Svete Srpske Zemlje, predstavljate one kojima je svaki tuđin bliži od brata. Objavljivanje liste koju predstavljate ličilo je na komediju. Opjevali ste nas kao četnike, a moja generacija je učila da su četnici bili oni koji su sarađivali sa tuđinom, osvajačem i špijunirali sopstveni narod tim istim osvajačima.

Poslednjih godina oni koje predstavljate su naš narod špijunirali osvajačima koji su zauzeli Kosovo, špijunirali naše građane i slali ih u Hag, sarađivali sa tim tuđinima, pa ispade da ste vi svi četnici. Da biste pomogli ovom narodu morate za njega da se žrtvujete, jer drugačije nažalost nije moguće. Vi ste pokazali da za to nijeste spremni. A onaj koji se žrtvovao za ovaj narod , koji se borio da se narod ne razjedinjuje da živi u slozi je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije.

Nadam se da će građani Nikšića shvatiti poruku. Trideset godina vladavine DPS organizacije daje nam mogućnost da izvučemo pouku. Jeste uništena industrija, uništen obrazovni sistem, ali najgore što nas je zadesilo su izgubljeni mladi životi u međusobnim obračunima i robovanje narkoticima, ne zbog želje da se nešto proba već bježanje od stvarnosti, sa kojom moja generacija nije umjela da se bori, u pravo vrijeme, nažalost. Nijedna od dvije akademije nauka nije svih godina digla glas zbog ovog. Zato sam uvijek s prezirom gledao na te lažne institucije. Ukoliko se ne shvati da u svemu treba da nam je bliža bratska Rusija od zapadnog svijeta kome je novac bitniji od ljudskih života, djeca kolateralna šteta, nas čeka novo posrnuće, nastavak Golog otoka, nove podjele.

Građani Nikšića zahvalimo se bivšoj ministarki koja danas predvodi zlo koje je tokom trideset godina samo mijenjalo formu i glasajmo protiv DPS- a. Slijedimo put koji nam je proputio blaženopočivši Mitropolit Amfilohije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.