Berane: Rotacija ili vanredni izbori?

0

Očigledna je kriza vlasti u Beranama. Sjednica lokalnog parlamenta nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebalo da se desi dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine, te da umjesto Vuka Todorovića iz Nove srpske demokratije bude izabran Damjan Ćulafić iz Demokrata.

Rotacija vlasti u Beranama, predviđena koalicionim sporazumom, odgođena je za nekoliko dana.

U lokalnom parlamentu nije bilo kvoruma za održavanje sjednice zakazane po hitnom postupku na kojoj je Damjan Ćulafić iz Demokrata trebalo da bude izabran za novog predsjednika Opštine.

„Nijesu se pojavila dva odbornika PZP-a i NSD odbornik Miloš Rmuš i Milorad Đukić i takođe nisu se pojavili svi ostali odbornici iz većine. Mogu da kažem de je to taktičko rješenje kako bi dali na vremenu Rmušu i Đukiću da razmisle u kakav problem uvode Berane”, kazao je Milun Rmuš, predsjednik SO Berane.

“Dvojica kolega trebalo bi da pokažu elementarni stepen ozbilnosti, poštenja i hrabrosti i da javno saopšte šta su njihovi razlozi”, poručuje Damjan Ćulafić, kandidat za predsjednika Opštine Berane.

Iz NSD-a su potvrdili da kupuju vrijeme kako bi se dogovorili sa Rmušem i Đukićem oko podrške Ćulafiću. Čvrsto vjeruju da će uskoro doći do rotacije.

“NSD će preduzeti sve korake kako bi se obezbjedilo pisustvo svih odbornika na narednom zasijedanju osiguravajući da rotacija bude realizovana u najkraćem roku. Naravno da će se NSD držati dogovora to je stav Mandića i rukovodstva naše sranke”, kaže odbornica NSD Ivana Pantović.

Osim Mandića, i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić apelovao je na poštovanje dogovora. Poruke s državnog nivoa za Ćulafića su pokazatelj da je saradnja moguća.

S druge strane, opozicija tvrdi da vlastu Beranama ne funkcioniše već duže vrijeme. Smatraju da su vanredni izbori izvjesniji nego dogovor između konstituenata vlasti.

“Rotacija na mjestu predsjednika opštine nije početak krize to je smao kruna na sve što se desilo prethodne dvije godine. Od kad se formirala vlast govorili smo da je formirana na ličim i partijskim interesima zbog toga je došlo do ovoga. Šta god da se desi kriza je neminovna”, ističe odbornik DPS-a Branislav Jokić.

“Jedino rješenje ukoliko se vladajuća koalicija ne dogovori jesu izbori. Vlada će svakao skratiti mandat skupštili ukoliko ne bude odražana sjednica to im je zakonska obaveza, uvešće prinudnu upravu i nakon toga idu izbori”, ističe Milosava Paunović (SNP).

Ipak, NSD i Demokrate vjeruju da građani neće ići na izbore još dvije godine. A da li će to biti tako, znaće se za desetak dana, kad bude zakazana nova sjednica na kojoj bi Ćulafić mogao biti imenovan za predsjednika Opštine Berane.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.