Berane: Još uvijek ništa od pompezne najave za aerodrom

0

Još prije godinu i po njemački investitor Majk Štajnmiler pompezno je najavio da će beranski aerodrom ubrzo biti aktiviran. Ipak, to se nije desilo ni do današnjih dana, piše Dan.

Na aerodromskoj pisti u beranskom naselju Dolac od tada do danas nijesu izvođeni nikakvi najavljivani radovi i pored toga što su predstavnici Vlade Crne Gore, Opštine Berane i njemačke kompanije Elite Private Jet Service, čiji je Štajnmiler predstavnik, 5. aprila prošle godine potisali Memorandum o valorizaciji beranskog aerodroma.

Tada je rečeno da memorandum ima za cilj da obezbijedi okvir između Vlade i Opštine Berane, s jedne strane, i Elite Private Jet Service, s druge strane, da kroz saradnju i uz zajednički napor podrže realizaciju incijative valorizacije Aero-parka Berane, te ponovnog stavljanja u funkciju aerodroma u gradu na Limu.

Iz Opšine Berane navode da oni nemaju nikakve konkretne informacije oko realizacije projekta Aero-park.

“Još uvijek niko nam nije jasno predočio dokle se stiglo sa realizacijom projekta ponovnog pokretanja aerodroma, odnosno izgradnje Aero-parka u Beranama. Te aktivnosti su u nadležnosti Vlade i mi čekamo da dobijemo odgovor šta je pokazala studija koja je trebalo da stavi do znanja kakva je dalja sudbina vazdušne luke u Beranama”, istakli su iz lokalne uprave.

Krajem prošle godine, nakon sprovedenog tendera za izbor konsultanta za pružanje usluga u cilju pripreme i izrade Analize opravdanosti javno-privatnog partnerstva za valorizaciju Aero-parka Berane, taj posao dobila je firma Ernst&Young d.o.o. iz Beograda.

Iz Vlade Crne Gore tada je rečeno da će se do kraja februara 2024. godine znati da li će se kroz javno-privatno partnerstvo krenuti sa valorizacijom aerodroma za koji je interesovanje iskazala inostrana kompanija Elite Private Jet Service. Međutim, iz Vlade ni do današnjih dana nije saopšteno šta je pomenuta analiza pokazala. Prema nezvaničnim saznanjima Dana ta je studija dala pozitivno mišljenje, ali to još uvijek nije potvrdio ni sam Štajnmiler.

Štajnmiler najavio mnogo toga

Štajnmiler je najavio da će se na lokaciji aerodroma graditi i određene fabrike. Uz to, projektnim zadatkom je predviđeno da tamo bude vatrogasni dom, zgrada hangara za avione za gašenje požara dužine 20 metara, heliodrom za spasilački helikopter i VIP, taksi stanica širine oko 26 metara, pista za tovarni prostor dužine od oko 600 metara, te zgrada za kargo centar površine od oko 40.000 metara kvadratnih. Predviđeno je da zgrada terminala ima deset šaltera, približne površine 21.000 metara kvadratnih. Predviđa se i parking prostor, autobuska stanica, zgrada za opremu letova, benzinska pumpa i mnogo drugih sadržaja, što sve zajedno, kako je navođeno, zahtijeva uklanjanje brojnih postojećih objekata na području beranskih prigradskih naselja.

Aerodrom u Beranama je 1975. godine zatvoren za civilni saobraćaj, kada je vojska tadašnje Jugoslavije uradila kvalitetnu pistu dužine blizu dva kilometra i širine 45 metara koja i danas odolijeva nebrizi i zubu vremena.

(dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.