“Banjaluka.net”: Kanvasovi prsti u dešavanjima u Crnoj Gori?

1

Ukoliko se pažljivo sagledaju i proanaliziraju dešavanja u Crnoj Gori kojima svedočimo poslednjih nekoliko meseci, a naročito najaktuelniji događaji, nije teško u njima prepoznati prilično specifičan i prepoznatljiv “potpis” idejnih lidera nevladine organizacije Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (КANVAS).

Naime, rukovodioci ove organizacije su eksperti u tome da kanališu i organizuju opštenarodno nezadovoljstvo, koje se kasnije ili pre javi i kulminira u svakom autokratskom, diktatorskom i represivnom režimu, te da tu energiju usmere ka njegovom rušenju kroz realizaciju dobro osmišljenih i pažljivo koncipiranih, uvek nenasilnih, ali maksimalno delotvornih akcija.

U tom kontekstu, narodno nezadovoljstvo u Crnoj Gori koje se manifestuje kroz “spontana i samoorganizovana” okupljanja i proteste, u konkretnom slučaju najčešće litije, deljenje cveća policiji i širok spektar drugih vidova nenasilnog i pasivnog protesta i manifestacije građanske neposlušnosti, neodoljivo podseća na slične aktivnosti koje su aktivisti КANVASA organizovali i sprovodili u više “obojenih revolucija” u regionu, ali i mnogo šire. Sa navedenog aspekta, sasvim se osnovano može pretpostaviti da su upravo članovi ove organizacije već određeno vreme aktivni na području Crne Gore, te da učestvuju u obuci, usmeravanju i sprovođenju akcija na terenu.

Ako se ova pretpostavka ispostavi kao tačna, to će biti još jedna nedvosmislena potvrda toga da je crnogorski odnarođeni i duboko kriminalizovani diktatorski režim definitivno izgubio podršku onih centara moći u Evropi i svetu koji se zalažu za širenje i implementaciju demokratskih vrednosti u cilju izgradnje slobodnog sveta, u kome nema mesta za strukture kakve trenutno vladaju Crnom Gorom.

(Banjaluka.net)

1 Comment
  1. Buka komentariše

    O Da..Odlican Tekst,Etabliranog Medija…Okrecu Ledja Pooodavno…A Milas Stotku,napunit ce na Vlasti..p.s.Gospodo Redaktori…Ma Dje Iskopavate ove razno Razne Glase i Glasnike..mozete Vi Bolje..Mnogo Bolje..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.