Bajden prvog dana počinje da poništava kontroverzne odluke Trampa

0

Izabrani predsjednik SAD Džozef Bajden planira da prvog dana mandata poništi neke od najkontroverznijih odluka odlazećeg šefa države Donalda Trampa i da odmah preduzme korake u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Prema navodima njegovog budućeg šefa kabineta Rona Klejna, Bajden će odmah poslije inauguracije u srijedu početi da donosi predsjedničke uredbe s namjerom da promijeni brojne politike, ne čekajući Kongres SAD u kojem njegova Demokratska stranka kontroliše oba doma.

On će prvog dana ukinuti zabranu ulaska u SAD za državljane nekih većinski muslimanskih zemalja, podnijeti zahtjev da se SAD ponovo priključe Pariskom sporazumu o klimatskim promjenana, i naložiti obavezno nošenje maski u federalnim objektima i tokom putovanja između saveznih država, naveo je Klejn u dopisu saradnicima.

Bajden će produžiti i moratorijum na otplatu studentskih kredita, kako bi spriječio izbacivanje iz stanova studenata koji ne mogu da plate kiriju usred pandemije.

“Ove uredbe će pomoći milionima Amerikanaca pogođenih krizom”, naveo je Klejn.

Ipak, naveo je Klejn, za “potpuno ostvarenje” Bajdenovih ciljeva biće potrebna i saglasnost Kongresa koji treba da odobri plan za pomoć tokom pandemije, vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Klejn je naveo da će Bajden prvog dana predložiti i sveobuhvatni zakon o imigraciji.

Dio Bajdenovog plana biće i otvaranje mogućnosti da milioni ilegalnih imigranata u SAD dobiju američko državljanstvo.

Drugog dana na dužnosti Bajden će potpisati uredbe koje se tiču pandemije koronavirusa, a uključuju ponovno otvaranje škola i kompanija i masovnije testiranje na koronavirus.

Bajden će u petak donijeti uredbe o novčanoj pomoći onima koji su pogođeni ekonomskim posljedicama pandemije.

Druge sedmice na mjestu predsjednika Bajden će preduzeti mjere koje se tiču reforme pravosudnog sisitema, klimatskih promjena i imigracije, uključujući direktivu da bude ubrzano spajanje porodica razdvojenih na granici SAD i Meksika u vrijeme Trampa.

Novi predsjednici tradicionalno donose brojne uredbe prvih dana mandata.

Isto je postupio i Tramp, ali su sudovi poništili mnoge njegove uredbe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.