Bajden je sa Klintonovima sijao smrt i doveo do egzodusa Srba sa Kosova, a Tramp je donio ekonomsku normalizaciju

0

Pregovori u Vašingtonu imali su veliki odjek u celom svetu, a nisu ostali neprimećeni ni u u SAD-u koje se nalaze u jeku izborne kampanje za prvog čoveka Amerike.

 Džo Bajden je brže bolje pokušao da diskredituje napore aktuelnog predsednika Donalda Trampa koji je prema mišljenju velikog dela američke javnosti postigao nešto što mnoge administracije pre njega nisu uspele.

U autorskom tekstu za Vašington Egzaminer, Tiana Lav, podseća na katastrofalne posledice Bajdenove politike koji je bio značajan deo Klintonove administracije u bombardovanju tadašnje SRJ i masovnom egzodusu Srba sa Kosova.

“Donald Tramp i Džo Bajden imaju velika neslaganja kada je u pitanju spoljna politika, a poslednje u nizu razmimoilaženja i verbalnog rata došlo je nakon posete srpske i kosovske delegacije Beloj kući koja je odjeknuo širom sveta” navodi Lav.

“Blokbaster sporazum” Donalda Trampa

 

“Nakon što je Bajden pre 21 godinu navodio Bila Klintona da bombarduje Beograd, zločin koji je između ostalog uključivao napad na novinare, Trampova administracija je postigla ono što je mnogima delovalo nezamislivo: Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova kao i premeštanje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalim.

“Blokbaster“ sporazum kako ga mnogi nazivaju  doneo je ostvarivanje dva najvažnija spoljnopolitička cilja Trampove administracije. Prvi je pritisak Džareda Kušnera za formalnim priznanjem Izraela na Bliskom istoku . Drugi je misija Ričarda Grenela da donese mir na Balkan“ analizira Lav.

Teško je ne naglasiti značaj nemogućnosti rešavanja kosovskog pitanja koje se protezalo vekovima.

Kosovo istorijski pripada Srbima

“Od pada Rimskog carstva, pa kroz srednji vek, Kosovo je bio srpska zemlja. Nakon što su Turci pokušali da proteraju Srbe iz regiona, Albanci su došli iz komšiluka da ga okupiraju. Srbi su uspeli da zbace okove vladavine Turske i Habzburške imperije i povratili vlast na Kosovu koja je trajala sve do proglašenja kosovske nezavisnosti u 21. veku“ podseća autorka.

“Klintonova administracija kojoj nije smetalo da zažmuri na genocid u Ruandi, brže bolje je potrčala da se uključi kada su se pojavile informacije o “genocidu i etničkom čišćenju“ na Kosovu. Hilari Klinton je izvršila pritisak na svog muža da se što pre bombarduje Beograd u “nadi da će se rešiti konflikt koji traje 5 vekova“ i uključuje kredibilne informacije o masovnim ubistvima i zločinima na obe strane, iako nije postojao interes američke spoljne politike. U Bajdenu su Klintonovi dobili ključnog igrača da u senatu progura dokument i dobije zakonsko odobreneje za bombardovanje Begrada“ podseća na ulogu Bajdena Lav.

 “Oslobađanje Kosova“ dovelo do egozodusa Srba

Klintonova administracija je sejala smrt iz vazduha da bi pridobila javnost na svou stranu. Posledice NATO bombardovanja, koje se po Amnesti Internešnalu smatraju ratnim zločinom bila je smrt 500 ljudi.

“Posledice “oslobađanja“ Kosova bio je egzodus stotine hiljada Srba i manjina i pogibija nekoliko stotina. Samo u jednom slučaju pogroma 2004 godine, raseljeno je na hiljade Srba i spaljeno na stotine domova i pravoslavnih crkava i ubistvo na desetine ljudi“

Samo izbegavajte da to nazovete etničkim čišćenjem

Danas, Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi i najveću stopu nezaposlenosti. Tri od pet stanovnika na Kosovu su nezaposleni, ljudi ostaju etnički raslojeni, a manjine terorizovane“, podseća autorka teksta na ono što je napisala 2019. godine kada je u jeku bila zabrana na uvoz proizvoda iz Srbije.

Ali mnogo se promenilo od tada. Tramp je 1999. bio protiv bombardovanja SRJ. Danas njegova administracija dobija priznanja  za višegodišnji trud da smanji štetu koju je počinio Bajden i Klintonova administracija. Ne samo da je Trampov istorijski sporazum podstaknuo interesovanje obe strane ka uspostavljanju mira, nego je približio i jedne i druge dugogodišnjem cilju ulaska u Evropsku uniju. Kada su ga pitali o sporzumu, Bajden je bio nesvestan činjenice šta je Tramp postigao,niti da li je Kosovo uopšte nezavisna drćava.

Ne znam na koji dogovor mislite Ok? –rekao je Bajden i dodao:

Šta ima da se raspravlja u vezi Srbije i Kosova, osim da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država, a ne deo Srbije. Proveo sam dosta vremena tamo – rekao je Bajden.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.