Anketa: Većina Evropljana očekuje raspad EU

0

Većina Evropljana vjeruje da bi se Evropska unija mogla raspasti u naredne dvije decenije, pokazala je studija Evropskog vijeća za vanjske odnose – ECFR i međunarodne kompanije za istraživanje tržišta i analizu podataka YouGov.

Studija, u kojoj je bilo anketirano više od 60.000 ljudi iz 14 članica Unije, pokazala je i da značajan broj ispitanih smatra da je “realna mogućnost” da u narednoj deceniji izbije rat između dvije članice EU.

Istraživanje je ipak pokazalo da je nivo podrške članstvu u EU visok, ali vlada pesimizam kada je u pitanju budućnost bloka.

U svakoj državi članici, osim u Španiji, većina glasača vjeruje da će se EU raspasti u narednih 10 do 20 godina, navodi se u studiji.

U Francuskoj, na primjer, 58 odsto ispitanih smatra da je realan raspad Unije u roku od dvije decenije, a sa time je saglasno i 57 odsto Italijana i Poljaka.

Jedistveno tržište i sloboda putovanja

Istraživanje je pokazalo da većina Evropljana, ukoliko se EU raspadne, kao najveći gubitak vidi kolaps jedinstenog tržišta, a potom pitanje slobodnog putovanja preko granica i slobode za život i rad u drugim zemljama.

Kad je u pitanju “realna mogućnost” izbijanja rata u narednoj deceniji, najviše ih u to vjeruje u Austriji (38 odsto), u Francuskoj u takvu mogućnosti vjeruje 35 odsto, a u Rumuniji 31 odsto.

Uvjerenje da bi mogao izbiti rat između članica Unije naročito je snažno među mladima, prenose agencije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.