Ana Pisonero Hernandez: EK protiv odlaganja penzionisanja sudija Ustavnog suda

0

Postupak imenovanja novog sudije u Ustavnom sudu treba završiti na vrijeme kako bi se upražnjeno mjesto odmah popunilo u skladu sa važećim pravilima, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Ona je rekla da EK pažljivo prati postupak imenovanja novog sudije u Ustavnom sudu, s obzirom na predstojeću penziju (predsjednika Ustavnog suda Milorada Gogića).

Gogiću mandat ističe krajem maja kada stiče uslov za penziju, a skupštinski Ustavni odbor je početkom marta utvrdio listu kandidata za njegovu zamjenu. Međutim, intervjui sa kandidatima još nijesu zakazani.

Pisonero Hernandez kaže da EK pozdravlja prošlonedjeljnu odluku da se obustavi inicijativa grupe poslanika za izmjenu Zakona o Ustavnom sudu na ishitren način.

“Takva reforma zahtijeva odgovarajuću analizu, obrazloženje i konsultacije, uključujući i Evropsku i Venecijansku komisiju”, poručila je Pisonero Hernandez odgovarajući na pitanja kakav je stav EK povodom pokušaja vlasti da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda i da li je dobro rješenje podići starosnu granicu za penziju samo sudijama Ustavnog suda, a ne svim sudijama.

Skupštinska većine je pokušala, prvo kroz predlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu, a potom kroz predlog promjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) da podignu starosnu granicu za odlazak u penziju sudijama Ustavnog suda i tako “produži” mandat dijelu sudija koji bi ove godine trebalo da se penzionišu.

Međutim, nakon reakcija u javnosti, prvo su povukli predlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu, a poslanici Pokreta Evropa sad (PES) najavili su juče povlačenje i predlog izmjena Zakona o PIO. Predlozima je bilo predviđeno da se starosna granica za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda podigne sa 65 na 67 godina.

(vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.