Aleksandar Damjanović u razgovoru za Borbu: Spreman sam na saradnju sa svim opozicionarima, vrijeme je za pomirenje pravoslavnog naroda!

0

-Ostajem otvoren, kao i do sada za ozbiljne razgovore i dogovore sa relevantnim političkim snagama koje žele da mijenjaju naše društvo na bolje, i u tom pravcu i teku razgovori sa pojedinim opozicionim kolegama. Svakako su za pohvalu i napori novog rukovodstva SNP-a, da konsoliduje stanje u Partiji u kojoj sam imao prilike i da se afirmišem kao političar, i da u naboljoj vjeri i moći zastupam njene programske principe koje sam i sam kreirao. Kao poslanik Skupštine Crne Gore, nastaviću da radim nesebično na kreiranju ambijenta za neophodne političke i ekonomske promjene, radeći apsolutno u najboljem interesu građana koji su mi i dali podršku za ovaj angažman, poručio je Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik, u razgovoru za portal Borba.
Naglašava i da će u vremenu “pred nama svakako donijeti odluku o obliku i načinu svog političkog angažmana, prije svega u kontekstu potrebe da umjesto svađa i razmirica u opoziciji, dođe do unutaropozicionog dijaloga i eventualnog objedinjavanja postojećih, i nekih novih političkih opcija koje mogu biti ozbiljan ekonomski i politički temelj građanima, zasićenim postojećim političkim idejama i ponudama”.
-Identitetske podjele u današnjoj Crnoj Gori, a podjele su brojne i imaju još i socijalni, regionalni pa i etnički karakter, svakako ne doprinose stvaranju uslova za kvalitetniji i mirniji život građana, niti za bilo kakav iskorak Crne Gore u porodicu ozbiljnih naroda. Ko to neće da prizna, a tek onaj koji vlada na tim podjelama, podriva temelje opstanka ove države. U tom kontekstu treba posmatrati i opravdano nezadovoljstvo građana Crne Gore koji se osjećaju Srbima, kao i građana koji se osjećaju Crnogorcima, a koji govore srpskim jezikom i poštuju kanonski crkveni poredak. Tim građanima je Crna Gora i matična država i država u kojoj su se rodili i u kojoj bi da od poštenog rada žive, stvaraju porodice i doprinesu razvoju društva. Ti građani su dio državotvornog naroda koji je utemeljio Crnu Goru, a danas je evidentno da je ih aktuelna vlast stigmatizuje, a u najvećem broju ih je lišilia mogućnosti za iole ozbiljnije angažmane u javnom, pa i u privatnom sektoru, smatra Damjanović.
Tim građanima se, mimo njihove volje, nameću vrijednosti koje nemaju veze sa tradicionalnim nasljeđem, istorijskim, kulturnim, i umjesto želje za pomirenjem, u prvom redu pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, uporno se nameću i favorizuju na svim nivoima, tzv.”nove identitetske odrednice” do skora nepoznate crnogorskom društvu.
-Na drugoj strani po prvi put imamo Vladu stvorenu na etničko-vjerskom principu, koja je bacila pod noge principe stručnosti i profesionalnosti što se svakodnevno i vidi u njenim dometima i učincima. Ta Vlada je podlegla ucjenama jednog dijela njenih konstituenata i uvela je opasne presedane u vođenju ove države. Pitanje ugroženosti, prije svega socijalno-ekonomske, ogromnog broja građana ove države, i Srba i Crnogoraca i Albanaca i Muslimana i Bošnjaka svakako je na mjestu, a imajući u vidu činjenice koje su vezane za nepostojanje ravnopravnosti ispoljavanja ideoloških i identitetskih odrednica, odnosno nepostojanja jednakih šansi za ozbiljan radni i društveni angažman svakako ostaje otvoreno pitanje ugroženosti građana koji u istorijskom i kulturološkom smislu ne prave razlike između crnogorstva i srpstva u Crnoj Gori. Bez ravnopravnosti, solidarnosti, jednakih šansi, tolerancije i pomirenja nema dobre budućnosti ovog društva i pozivam one predstavnike i vlasti i opozicije koji prepoznaju ovaj problem da skupe hrabrost, okanu se sitnih političkih razlika i ličnih, najčešće finansijskih interesa, i u iskrenom i otvorenom dijalogu zatvore i ovu stranicu podjela, kako bi mala Crna Gore bila i stabilna i prosperitetna i po mjeri svih njenih građana, odnosno etničkih zajednica, poručio je Damjanović.
Podsjeća da je 1. marta prošle godine, zbog načina rada, političkih lutanja i odnosa prema članstvu tadašnjeg partijskog rukovodstva, podnio ostavku na članstvo u GO SNP CG.
-Više puta sam imao prilike da odgovarajući na pitanja od strane medija, javno iskažem stav da je moguć moj politički angažman u novom političkom obliku, zajedno sa jednim brojem građana koji dijele slične političke i vrednosne stavove i sa kojima sam u redovnoj komunikaciji. Uoči nedavno završenih predsjedničkih, a potom i lokalnih izbora, bilo je ideja, pa i velike želje jednog broja građana da se formira politički subjekat i učestvuje na izborima. Nakon veoma nekorektnih i sebičnih računica pojedinih političkih subjekata u kontekstu kandidatura za predsjedničke izbore, kao i nakon neodgovornog i politički problematičnog odnosa prema kandidatu najvećeg dijela opozicije gospodina Mladena Bojanića, od strane jednog, ne malog dijela tih istih opozicionih predstavnika, respektujući ostvareni rezultat u nenormalnom političkom ambijentu, sa najbližim saradnicima sam odlučio da se u kratkom vremenu između 15. aprila i 27. maja ne ide u stvaranje subjekta, naročito imajući u vidu da su predsjednički izbori unaprijed definisali rezultat na lokalnim izborima, dodaje on.
Pa čak ni činjenica da je i misija Oebs – Odir, u preliminarnom izvještaju, prvi put eksplicitno izrekla ocjenu o institucionalnoj prednosti kandidata vlasti, kako naglašava, nije bila dovoljna da svi oni koji su, kao da se ništa nije desilo, potrčali na lokalne izbore, bar malo zastanu i razmisle o smislu učestvovanja na lokalnim izborima u istom, ako ne i gorem izbornom ambijentu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.