Abazović otvorio Oksfordsku lidersku konferenciju u Dubaiju: Civilizacija ne može da preživi ako se ne pridržava moralnih normi

0

Vodilja svih ljudi treba da bude „sve je moguće“. Nikada ne treba odustati od nečega što smatrate važnim, poručio je Dritan Abazović u govoru na otvaranju Oksfordske liderske konferencije u Dubaiju.

Abazoviću je govorio na otvaranju trodnevne konferencije na temu „Rukovođenje kroz promjene: Prilagodljive strategije za upravljanje u 21. vijeku“.

On je tokom izlaganja, uvezujući to sa svojom autorskom knjigom „Kritika globalne etike“, posebnu pažnju obratio na izazove upotrebe vještačke inteligencije, njen uticaj na političke procese, navodeći da je to jedan od najvećih izazova čovječanstva u 21. vijeku.

„Civilizacija ne može da preživi ako se ne pridržava određenih moralnih normi. U današnjici moramo više pričati o etici jer razvoj tehnologije nam donosi mogućnost da smo svi informisani i da smo svi povezani sa cijelim svijetom. Vještačka inteligencija jedino što ne može imati je emocije i moralne norme. Ako želimo da imamo funkcionalno globalno društvo moramo da gradimo globalnu etiku“, istakao je Abazović.

On je dodao da to što roboti ne mogu imitirati moralnu komponentu čovjeka je ključna razlika i da ostaje pri stavu da je najveći izazov pred novim liderima kako da uspostave održivu globalnu zajednicu zasnovanu na etici.

Planirano je da Abazović u nedjelju na otvorenom panelu iste konferencije govori na temu „Aktivizam mladih i promjena politike: Osnaživanje sljedeće generacije“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.