Abazović: Državom rukovodi NKT suspendujući sve institucije

0

Vlada treba da obezbijedi minimalnu zaradu sa doprinosima za sve radnike koji ne rade zbog trenutne situacije, jer je pandemijom pogođen veliki broj građana pogotovo iz sektora ugostiteljstva, usložnih djelatnosti, taksisti, zanatlije, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

“To bi značilo da bi za april i maj takva mjera državu koštala pet puta manje nego što je izdvojeno za “Montenegro erlajns” ili dva puta manje od onoga koliko nas je koštala zaboravljena petlja na auto-putu Smokovac-Mateševo”, rekao je Abazović u intervjuu “Vijestima”.

Kako komentarišete nedostatak parlamentarnog nadzora i podrške Vladinim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje pandemije i mjere koje su uvedene tim povodom?

Crna Gora se zasada dobro postavila i brojne mjere koje su donijete imaju podršku URA. Uvijek smo se zalagali za princip da struka ima prednost u odnosu na politiku, te su brojni predlozi od strane Instituta za javno zdravlje za nas racionalni i primjereni kriznoj situaciji.

Međutim, u NKT-u je bilo prostora za još profesionalaca, umjesto da zavisimo od političara od kojih je ova zemlja do sada trpila samo štetu. Sa druge strane, primjetno je, naročito posljednjih dana, da vlast ne bježi od svoje licemjerne politike. Pa tako jedan dan pozivaju na jedinstvo i ostavljanje svih razlika po strani, a istovremeno nemaju sluha za stručne savjete, dobre predloge i zdrave inicijative od strane onih koji politički misle različito od njih. Zbog toga se ovo dešava i sa Skupštinom, ali i ostalim činiocima javnog života. Plašeći se da preuzmu odgovornost, guraju državu u zonu bezakonja i neustavnosti.

Na taj način NKT postaje tijelo koje rukovodi državom, suspendujući sve institucije i sklanjajući odgovornost sa Duška Markovića i Mila Đukanovića koji su se sakrili iza tog ad hok tijela. Ne postoji država u svijetu gdje se podzakonskim aktima, mjerama i naredbama suspenduju zakoni i Ustav kao najviši pravni akt jedne države. Pravo na život u trenucima pandemije ima suprematiju u odnosu na sva ostala prava, ali je život bez ostalih prava nepotpun.

Jesmo za mjere predostrožnosti i disciplinu, ali se granice slobode ne mogu povlačiti paušalnim političkim hirovima svojstvenim nedemokratskim društvima.

Vaša partija je upozoravala na selektivan odnos prema pojedinim firmama u nastojanju da se pomogne građanima i privredi. Kako ispratiti i kontrolisati trošenje novca iz budžeta i donacija kako on ne bi ponovo završio u rukama “strateških partnera”?

URA je do sada predložila brojne mjere u cilju podrške građanima i privredi. Najznačajnija odnosi se na moratorijum na kredite koje su banke, nažalost, izvrnule i zloupotrijebile. Zahvalni smo što je dosta naših mjera usvojeno, a već sada mogu da najavim da ćemo konstruktivno djelovati i tražiti najbolja rješenja za građane. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli. Tu mislim na EU, države, kompanije i pojedince koje su dale doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Iako nije lijepo licitirati imenima te zahvalnost uputiti svakom bez obzira na iznos i veličinu pomoći, ipak Crna Gora mora iskazati posebnu zahvalnost prema ljudima kao što je Hajriz Hačko Brčvak koga ova država nije zadužila namještenim poslovima ili besplatnim ustupanjem prirodnih resursa kao što je to slučaj sa nekim vlasnicima hotelskih ili medijskih lanaca, ili npr. hidroelektrana. Tražimo više transparentnosti u trošenju novca od strane NKT. Ovo je veliki, između ostalog i moralni test našeg društva.

Vlada je i necjelovita u ovom vanrednom trenutku, odnosno bez ministra turizma. Može li se kvalitetno voditi strateško spasavanje turizma bez rukovodećeg starješine?

Vlada do sada nije izašla ni sa jednim paketom pomoći privredi dok je, primjera radi, Vlada Hrvatske već predstavila i usvojila dva paketa pri čemu je u pripremi i treći paket mjera pomoći. Slično su uradile i druge države regiona, a mi smo još na čekanju. Zamislite paradoksalnu situaciju, država koja ostvaruje 20 odsto ukupnih prihoda od turizma u ovom trenutku nema ni ministra turizma, a da ne pričamo o mjerama podrške onima koji direktno ili indirektno zavise od ove privredne grane.

Naš krhki ekonomski sistem i pogrešna ekonomska politka koju godinama vodimo, a na šta je URA upozoravala sve vrijeme, mora doći na naplatu. Tek će postati jasno koliko su naši ekonomski parametri zapravo loši i koliko se neznanja, bahatosti i poslovnog primitivizma skrivalo iza navodne patriotske politike i borbe za Crnu Goru od strane vlastodržaca. Međutim, o tome ćemo detaljnije kad završi pandemija.

Da li očekujete odlaganje lokalnih i parlamentarnih izbora s obzirom na to da smo u vanrednom stanju?

Lokalni izbori u Tivtu su odloženi, a njihov bojkot već su bile najavile skoro sve relevantne opozicione partije. Uslovi za održavanje izbora sada su gori nego 2016. Nismo dobili ni politički ni sudski epilog nijedne velike afere koje su potresale naše društvo, Vrhovno državno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije su u v. d. stanju. Imali smo jednostrani izbor predsjednika Državne izborne komisije. Vlast je dio izbornog zakonodavstva promijenila sama i usvojila nova zakonska rješenja u polupraznoj Skupštini u mučnoj atmosferi posljednjih dana decembra prošle godine. To su sve činjenice koje potvrđuju da u Crnoj Gori nema uslova za održavanje slobodnih i fer izbora.

U međuvremenu i Crnu Goru je kao i čitav svijet pogodila pandemija koronavirusa, nakon čega su donijete brojne mjere koje su našu zemlju gotovo gurnule u vanredno stanje. U ovakvoj atmosferi nema uslova da se održe slobodni i demokratski izbori. Zbog toga smatramo da bi bilo najbolje da se pronađu pravni mehanizmi da se odlože svi lokalni i parlamentarni izbori i da se oni održe u 2021. svi u jednom danu, u terminu koji bi bio plod dogovora vlasti i opozicije. Takođe, smatramo da bi bilo najbolje da se o izbornoj reformi razgovara uz aktivnu medijaciju EU.

Strahujete li da bi vlast mogla zloupotrijebiti aktuelnu situaciju za kupovinu glasova, odnosno pomoć penzionerima, siromašnima, kroz izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata u pravcu korišćenja tekuće budžetske rezerve?

DPS je aktuelnu verziju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja dogovorio sam sa sobom i usvojio u praznoj Skupštini pred Novu godinu. URA smatra da ovo zakonsko rješenje nije dobro i da su potrebne njegove korjenite izmjene. Zakon treba da bude definisan na način da sprečava crne fondove i korupciju, a ne da ih legalizuje. Međutim, treba istaći da sada imamo jednu specifičnu situaciju koju je proizvela pandemija koronavirusa. Očigledno je da zakon ima manjkavosti jer nije predvidio izuzetke koji bi omogućili da se građanima pomogne u ovakvim situacijama.

Niko se ne protivi izmjenama zakona, ali one moraju ići u pravcu uvođenja izuzetaka i definisanja u kojim situacijama se može napraviti izuzetak od ograničavanja davanja socijalnih pomoći i drugih isplata u izbornoj godini. Ova ograničenja moraju ostati u normalnim i regularnim uslovima, a izmjenama definisati samo izuzetne slučajeve kada se može od pravila odstupati.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.