Putin: Zločini nacista nemaju rok trajanja, Nirnberg neće biti zaboravljen

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da zločini nacista nemaju rok trajanja, kao i da su sve odluke Nirnberških suđenja i dalje aktuelni.

„Ti zločini nemaju rok trajanja. Nirnberški tribunal je svojim odlukama dao najbolju moguću ocjenu svim tim zločinima protiv čovječnosti nakon čega je i smisao genocida utemeljen u povelji UN“, rekao je on učesnicima foruma „Lekcije Nirnberga“.

Putin je ocijenio da su svi pokušaji da se Nirnberški proces relativizuje – udarac na bezbijednost cijele planete, a dug svih građana cijele Zemlje jeste da pamti i veliča odluke ovog tribunala.

„Riječ je o principima koji leže u osnovi posleratnog svetskog poretka, kao i u normama međunarodnog prava. Ti principi i dalje predstavljaju osnov za konstruktivni dijalog i saradnju, a njihov zaborav bi bio udarac za bezbijednost cjelokupne planete“, istakao je.
Podsjetimo, Nirnberška suđenja ili Nirnberški procesi bila su suđenja istaknutim članovima političke, vojne i ekonomske elite nacističke Nemačke.

Glavno nirnberško suđenje trajalo je od 20. novembra 1945. do 1. oktobra 1946. godine, a odvijalo se u Nirnberškoj palati pravde.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.