Vlada mora napraviti rebalans budžeta

8

Vlada je po zakonu obavezna da napravi rebalans budžeta za 2020 godinu jer projekcije iz rebalansa koji je ranije radjen nijesu bile dobre.

Na raspravi oko rebalansa budžeta u Skupštini tada sam pozvao Ministra Radunovića da odmah pristupi novom rebalansu jer su pretposvake Vlade bile nerealne i pogrešne. Vlada je ušla u rebalans u aprilu mjesecu 2020 sa pretpostavkom da ce pad prihoda od turizma biti 60% i da ce pad BDP biti 6,8%.

Ja sam mu tada rekao da će pad prihoda od turizma biti oko 90% , a da ce pad BDP biti oko 20%.

Kao i uvijek, bio sam u pravu i moje procjene pada prihoda od turizma i pada BDP su bile mnogo realnije i preciznije.

Pad izvornih prihoda budžeta u prvih 10 mjeseci 2020 je preko 195 miliona EUr u odnosu na isti period 2019 godine.

Sasvim je jasno da je neophodan novi rebalans budžeta za 2020 prije nego što se u Skupštini raspravlja o Predogu budzeta za 2021.

Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1.6 milijardi eura su se pokazale neralnim jer su izvorni prihodi budzeta za prvih 10 mjeseci ove godine samo 1,3 milijardi eura, tako je sa ovako velikim padom priliva od poreza ( a posebno PDV) jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom.

Najveći pad je u naplati PDV gdje je rebalansom predvidjeno da će u 2020 biti naplaćeno 616 miliona eura, a u prvih 10 mjeseci ove godine naplaćeno je samo 439 miliona eur.

Zbog ovih promašaja u projekciji makroekonomskih agregata i prihoda budžeta, Vlada je dužna po zakonu da pripremi još jedan rebalans , kako bi uskladila prihode i rashode budžeta prema realnim ostvarenjima.

Nemoguce je raspravljati o Predlogu budzeta za 2021, a da prethodno nije napravljen rebalans budzeta u skladu sa realnim padom BDP u rasponu od 16-18% i padom izvornih prihoda budzeta.

8 Comments
  1. Ksilofon komentariše

    „Poručio je da ova Vlada ‘ne zaslužuje više nijedan moj komentar do sjednice Skupštine'“

    Nije proslo dva sata i Medo pljunu na svoje obecanje…

  2. krivo sedi pravo reci komentariše

    Kukala ti svijest.Skrenuces sa mozgom pa ti nece trebat ni Anb ni borba sa marsovcima i ljudima gusterima.Gnjido crkvu napadas, gori ste od dps-a,izdajice

  3. Kontra revolucija komentariše

    Eh botovi, pa sta je tu pogrešno sto je rekao !.
    Niste ni procitali tekst a odmah botujete i deskriditirate !.
    To su novi „eksperti“ trebali da vam objasne a ne on !.
    Mozda je covek, lopov, prvrtljiv, izdajnik ili sta ti ja znam ali strucno i tacno vam sve objasni a vi se odmah zapalite pa po njemu !.
    Vida vam je do donje usne botine !!!.
    Buducnost vam ne izgleda ni malo dobro !.

    1. krivo sedi pravo reci komentariše

      Bot si ti

  4. Bole komentariše

    O botovi. Dobro jutro. Da covjek izadje i kaze da je napolju suncano docekace te ga sa pljuvanjem. Mora da imate strogog sefa koji trazi da svaki senvic ili pastetu dobrano da zaradite. No vas mozak nije bas na nekom stepenu razvoja da mozete da budete dovopjno mastoviti pa lupate sve iste floskule. Prijatno vam bilo.

  5. Veri komentariše

    Jedva cekam zakon o prijeklu imovine.DA VIDIMO ODAKLE NEKOME MILIONSKA IMOVINA U SIROMASNU CRNU GORU .ODAKE NEKOME 5 STANOVA APARTMANA ,DJIPOVI OD 50 000 EURA …ODAKLE ??????

  6. majstor komentariše

    a iskljucite taj internet u maxim zgradi ako vam nije muka.
    govedo ne zna kad je dosta. prvo pljuje pa onda ne moze da izda i proda jer je prpa brato moj, ali onda postaje strucnjak sto treba i ne treba da se radi.
    ajde debilu jedan dijeli savjete ukucanima i sjasi vise

  7. sos komentariše

    Nova Vlada treba zaustaviti unistavanje Instituta S.Milosevic ,rastjerati 91bordovca direktora koji nicem ne sluze osim sti bjesnomucno pljackaju institut uzeti nazad dug koji je prebacila na Institut da bi ga dovela pred stecaj i izjednaciti radnicima koeficijent sa javnim zdravstvo. Takodjer hitno spasiti radnike od stalnog politickog zatvaranja i dovodjenja konstantno na ivicu gladi.Ako nova Vlada to ne uradi nije nista bolja od ove DPS -ovske razarajuce.Krivokapicu na tebi je potez i to hitan bez odlaganja jer ovo je sramota koja traje 30 godina sa Institutom da ga DPSkonstantno unistava.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.