Nagrada: Bećiru Vukoviću “Velika Gramata”!

1

Književno društvo Kosova i Metohije na sjednici Upravnog odbora održanoj 14. 11. 2020. godine, donio je Odluku da godišnja nagrada Društva „Velika Gramata“ pripadne Bećiru Vukoviću, pjesniku iz Podgorice, i Živoradu Ajdačiću, režiseru, dramskom piscu i sekretaru Kulturno – prosvetne zajednice Srbije, iz Beograda.

Godišnja nagrada „Velika Gramata“ dodjeljuje se za doprinos očuvanja kulture i književnog stvaralaštva na Kosovu i Metohiji.

„O Bećiru Vukoviću ne bi se moglo govoriti sa stanovišta generacijskih poetika (što je verujemo nonsens), niti struja, niti se Vukovićeva poezija može udenuti u sheme vladajućeg tekućeg kritičkog mišljenja.

Vuković je kontradiktoran u meri u kojoj je svet kontradiktoran, on ne poseže za maskom, niti se na neki osoben način trudi da stravu života posreduje umešnim postupcima prilagođavanja i mimikrije. Vuković se, čini se, više izlaže; izlaže se počesto do granice trpljenja, verujemo, i boli, odakle, pretpostavljamo, dolaze njegova čvrsta svedočanstva. Vukovićevi stihovi su zgusnuti, izlomljeni, sa bleskovima dramatično fiziološke napetosti, iza kojih se naziru tame horizonata, svet koji se razlaže između postojanja i ničega, svedočenja i nemosti. Hitri, kratki opisi raspadanja, nešto od sioranovske topline i gorke žalosti nad svetom.

Vukovićeva crna umetnost skicira intime folklornih mitologija i hijerarhije vrednosti do hladnoće i rasutosti ogromnih urbanih aglomeracija, i nepreglednosti raspada utemeljenosti one nekad sabrane ljudske brižnosti, od naseobine i strašnih vertikala daljine, unutar kojih se zbrajao i gnezdio ljudski svet strahova i vrlina, do globalizacije, brzine, instrumentalizacija napredovanja koja skrivaju grimasu praznine i bezosećajnosti navodnih ciljeva…“

Datum uručivanja nagrade biće naknadno utvrđen zavisno od okolnosti izazvane epidemijom virusa Kovid 19.

1 Comment
  1. Rade komentariše

    Ne date slovo da se napise protiv ovoga velikoga uvlakaca Vucicevog. Becir je taman ka i Vuk Draskovic u svoje pero, veliki srbin a pokazace se da mu je to profesija za pare. I Vucic dobi od crkve najvisi orden a svi znamo kako i zasluzuje li ga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.