Euro 2020 : Fudbalski karavan od Londona do Bakua i od Sankt Peterburga do Rima

0

Spisak učesnika 16. Evropskog prvenstva u fudbalu konačno je kompletiran – osam mjeseci kasnije nego što se očekivalo.

Pandemija koronavirusa ne samo da je odložila četiri finala plej-ofa Lige nacija, u kojima su Mađarska, Slovačka, Škotska i Sjeverna Makedonija izvadile posljednje vize za Euro, već je za godinu pomjerila kompletan šampionat.

Umjesto od 12. juna do 12. jula 2020, najveća fudbalska kontinentalna smotra održaće se od 11. juna do 11. jula 2021. godine.

Uefa je u nazivu zadržala staru godinu – zvanično će biti “Euro 2020”, valjda da se ne bi kvario jubilej – 60 godina od održavanja prvog Evropskog prvenstva 1960. u Francuskoj.

Baš zbog tog jubileja čelnici Evropske fudbalske konfederacije došli su na revolucionarnu ideju, da se Evropsko prvenstvo ne održi samo u jednoj (12 puta do sada), ili dvije zemlje (tri puta – EP u Belgiji i Holandiji 2000, Austriji i Švajcarskoj 2008. i Ukrajini i Poljskoj 2012) već u – 12 različitih država, 12 različitih gradova.

Ovaj raznoliki plan, održavanja fudbalskog karavana od Londona na zapadu do Bakua na istoku, od Sankt Peterburga na sjeveru do Rima na jugu, mogla bi da pokvari “samo” pandemija koronavirusa, ali Uefa za sada ostaje pri namjeri da se igra u 12 različitih država.

Zemlje kao što su Rumunija (Bukurešt), Mađarska (Budimpešta), Irska (Dablin), Škotska (Glazgov), Danska (Kopenhagen) i Azerbejdžan (Baku) tako bi prvi put u istoriji trebalo da budu domaćini utakmica nekog velikog takmičenja, a igraće se još u Holandiji (Amsterdam), Španiji (Bilbao) i Minhenu (Njemačka).

Otvaranje je na Olimpijskom stadionu u Rimu, gdje će se 11. juna u 21 sat sastati Italija – Turska, a završnica (polufinalne i finalna utakmica) na londonskom hramu fudbala, Vembliju.

foto: Graphic News
Sastavi grupa poznati su još od 30. novembra prošle godine kada je u Bukureštu održan žrijeb, a preko Lige nacija su prije dvije noći popunjene grupa C (Sjeverna Makedonija), D (Škotska), E (Slovačka) i F (Mađarska). Šampionat će se u istom formatu kao 2016. u Francuskoj – opet će u završnici učestvovati gotovo pola Evrope, 24 reprezentacije, koje će se takmičiti u šest grupa od po četiri tima.

Po dvije prvoplasirane iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije plasiraće se u osminu finala.

Dva su debitanta – Finska, koja je direktno iz kvalifikacija otišla na Euro, kao i Sjeverna Makedonija, kojoj je to uspjelo zahvaljujući “milostinji” Uefe koja je omogućila da se jedna selekcija iz D Lige nacija, gdje su bile smještene najslabije rangirane reprezentacije, plasira u završnicu. Postoje naznake da će biti promijenjen sistem kvalifikacija, da Liga D više neće imati mjesto, ali šta god – Makedonci su iskoristili poklon.

Prvi put u istoriji domaćini Eura nisu imali zagarantovano mjesto u završnici, pa je tako recimo “izvisila” Republika Irska, iako će se igrati u Dablinu, ili Rumunija, iako će se igrati u Bukureštu. Azerbejdžan nije bio ni blizu da u svom Bakuu igra utakmice Evropskog prvenstva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.