Bojović: Očistiti birački spisak, pripremiti izbore i omogućiti Srbima sva prava kao i drugima

5

piše: Vladislav Bojović, direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska

Polazeći od rasprostranjene nepravde i brojnih deformacija u Crnoj Gori, kao udruženje koje ima za cilj jačanje saradnje Crne Gore, Srbije i Republike Srpske i koje se zalaže za zaštitu tradicionalnih vrijednosti i prava Srba u Crnoj Gori, od nove vlade, u prvih 100 dana njenog rada, očekujemo realizaciju sledećih prioriteta:

1. Da obezbijedi održavanje popisa u redovnom terminu (proljeće 2021. godine).

Cilj: Slobodno izjašnjavanje građana u pogledu njihovog nacionalnog, jezičkog i vjerskog identiteta i konačno definisanje većinskih i manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

2. Da obezbijedi prestanak važenja postojećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti u cjelosti.

Cilj: Stvaranje uslova za izradu novog zakona uz učešće svih vjerskih zajednica; zaštita kanonskog statusa Srpske pravoslavne crkve i njene imovine u Crnoj Gori; ravnopravan status tradicionalnih (kanonskih) vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

3. Da prečisti birački spisak.

Cilj: Stvaranje ključnog preduslova za održavanje prvih demokratskih izbora u Crnoj Gori.

4. Da podrži inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja, tzv. mini Šengen, i krene da koristi brojne mogućnosti saradnje sa državama regiona, pogotovo sa Republikom Srbijom, u oblasti investicija, energetike, infrastrukture…

Cilj: Obnavljanje privrede, otvaranje novih radnih mjesta i realizacija ključnih infrastrukturnih projekata.

5. Da Srbima omogući zapošljavanje pod jednakim uslovima sa ostalim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori, što podrazumijeva proporcionalnu zastupljenost Srba u javnom sektoru i na rukovodećim mjestima.

Cilj: Prestanak diskriminacije, segregacije i asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori – obezbjeđivanje jednakih uslova i prava za sve.

6. Da izmjenama zakona i drugih akata obezbijedi odgovarajuću poziciju srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma u obrazovnom sistemu i javnoj sferi, shodno činjenici da srpskim jezikom i po poslednjem popisu govori većinska jezička zajednica u Crnoj Gori.

Cilj: Obezbjeđivanje prava govornicima srpskog jezika da se školuju na svom jeziku – prestanak diskriminacije po osnovu nacionalnosti, jezika i pisma u obrazovnom sistemu, medijima i kulturi.

7. Da radi na dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom.

Cilj: Obezbjeđivanje prava i olakšica za građane Crne Gore koji žele da budu nosioci i korisnici dvojnog državljanstva sa Srbijom.

5 Comments
  1. Bato komentariše

    Odlično….

  2. debilizam komentariše

    Sve ovo za 200 dana?Dajte podrzite vladu, pa zajedno sve ovo ostvarite, ne napadajte

  3. Darko komentariše

    A mrs balego jedna corava !! Mrs

  4. Mile komentariše

    saglasan. Bojović zna koliko vremena treba da se ovo odradi, pa nek obezbijedi podršku za to. Za pola godine ne može

  5. To je to komentariše

    A koja to prava nedostaju srbima u cg, gos Bojoviću.. Zar je moguće da su vama svuda ugrožena prava, od Sovenije, Hrvatske, Bosne, Kosova, pa evo i CG.. Zapitate li se ikada, ako neko od komšija ne govori ili nije dobar ni sa kim drugim, zar je moguće da je problem u svima, a da je samo on dobar.. Od kada ste se vi počeli koprcati, svo zlo ste donijeli na ove prosrore

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.