Milačić: Dati šansu novoj Vladi, Vlada da vlada u punom vremenskom mandatu

15

Smjenjivost vlasti je jedan od osnovnih demokratskih principa, ali se u okviru tog principa definišu rokovi koji su takvi da omogućavaju izabranoj vlasti da ostvari program i proklamovane ciljeve, zbog koje je dobila povjerenje naroda na izborima. Taj rok je najčešće četiri godine i prva prava slobodna crnogorska Vlada, mora dobiti tu šansu, kao i svaka vlada u svijetu.

Naravno, Parlament uvijek ima mogućnost da skrati mandat sebi, pa time i Vladi. Pored toga, uvijek se, u slučaju da se u nekom doglednom roku nova Vlada ne pokaže doraslom za ogroman posao koji će preuzeti, može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi. U svako doba, može se uz inicijativu predsjednika Vlade smijeniti ministar koji ne zadovolji očekivanja parlamentarne većine.

U ovom trenutku neprihvatljivo je unaprijed ograničavati trajanje mandata Vlade i na taj način u startu postavljati prepreke realizaciji ogromnog posla koji je pred njom.
Moramo imati u vidu da su i mandatar i predloženi kandidati za ministre ličnosti koje imaju bogate biografije i ozbiljne lične karijere, koje su požrtvovano spremni da ostave po strani, da bi pokušali da ovo društvo unaprijede po svom najboljem znanju i savjesti.

Kakva se poruka tim ljudima šalje, ako se, čak prije nego što su formalno izabrani, njihov mandat, suprotno Ustavu i svim demokratskim principima, bez ikakvog povoda i razloga, ograničava na vremenski period kraći od onog koji su im građani na izborima povjerili?

Da li bi se iko od nas, ko drži do svoje riječi, prihvatio da obeća da će takav posao završiti u nekom nemoguće kratkom roku? Niko od njih ne bi bio neozbiljan da ostavi uspješnu i zahtjevnu karijeru univerzitetskog profesora, ljekara specijaliste, advokata ili međunarodnog stručnjaka iz bilo koje oblasti i prihvati se, kroz ministrasku funkciju, služenja narodu za jedan tako kratak rok, u kojem se suštinski ne može postići mnogo toga.
Stoga, uz podršku svih nas, političara, i cjelokupnog društva, nova Vlada treba da vlada pun mandat. Sve manje od toga narušavalo bi ogromne reformske procese za koje je potrebno značajno vrijeme, a i davalo kiseonik DPS hobotnici da se i dalje nada povratku na mjesto „zločina“.

Još jednom pozivam sve da se uzrdžimo od nepotrebnih medijskih i kuolarskih napada na ličnosti predloženih članova Vlade. Svojim biografijama i ugledom u društvu, zaslužili su povjerenje čovjeka kojem smo mi dali povjerenje da sastavi Vladu. Moramo im dati iskrenu šansu i veliku društveno-političku podršku, s obzirom na državne obaveze koje njima i svima nama zajedno predstoje u naredne četiri godine.

15 Comments
  1. ja lično komentariše

    od ovoga se svi bojali a on ispada najmudriji od svih…

    1. Rara komentariše

      To se zove LJIGA

      1. Tankosic komentariše

        Malo je ljiga..taj je proda sve prijatelje iz Anti nato pokreta i finansijski izvara sve ih pitajte reci ce to , izda DF 2 puta , izda kuma Vlada , dje je Isidora Srpkinja ? Marko uzalud trud sa 4 strane si poklopljen. Izabra si 3 put izdaju . Bog 2 put prasta. Sad huskas profu na Demohriscansku uniju..znamo ponesto. Podcijenio si one sto ti ruku opet dadose.

    2. Goran komentariše

      Marko smijes li ponoviti ka pred izbore Kosovo je Srbija il majka Rusija a zastavu tek smijes li . Ne smijes .

  2. Niksic komentariše

    BRAVO BICE DANA ZA FOTELJE

    1. SrbIN komentariše

      Sta je makice prevaro? Znas da ti je ovo prvo i poslednje ucesce u vlasti
      Plackonja. 200 dana
      Hrani dzukelu da te ujede!

  3. Milan komentariše

    Ne, već imamo još jednu izdaju u najavi.

  4. Milan komentariše

    … ili je već nameračio poziciju kod profe 6 budućoj novoj stranci, pošto ovde gde je može doveka samo da bude statista….

  5. crni komentariše

    “Tadašnja ministarka nauke Sanja Vlahović 2012. godine predložila je vladi da se Bratićkoj da pasoš kao naučnom kadru, a rješenje za izdavanje pasoša formalno je u aprilu iste godine potpisao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović. Brajović je međutim, samo potpisao ono što mu je njegov, tada još uvijek, stranački klega Raško Konjević poturio nekoliko mjeseci prije nego što će krajem 2012. godine preuzeti MUP u novoj vladi“.Milacicu velikosrbine iz cuvene DPSfamilije(tata DUCA i ostali) provjeri ovo casti ti!

    1. Vanja komentariše

      Stari Dukljanin..izvara Vucica kakvu pricu ima, Ruse isto. Jedna smrdibuba aj zapali opet zastavu smijes li? Aj da vidimo kad ces na Sputnjik opet il u Bg medije stara prevaro. Zloupotrijebio si rodjaku casnu iz Sputnjika i ona ti je povjerovala. Lagao po Bg da si Srbin sve za pare, sad imas tih 200 dana o godinu i to ti je. Pare ti moze dat jedino vlast bivsa no ne smije zbog tvoje antinato ( profit) propagande.

  6. crni komentariše

    – Đorđe Radulović. Kako smo pisali, on u krugovima bivše vlasti važi za pulena i čovjeka veoma bliskog bivšem ministru vanjskih poslova Milanu Roćenu.- i ovo provjeri!!!!

  7. Anonimni komentariše

    Kako je kukumaka u Spuz ova momcina 😁

  8. Iskra komentariše

    Brisi Drazene splacino! Pudlice Vučićeva, podguzna muvo, kicma puding,a?

    1. Medun komentariše

      Drazen je 10.000 Kuca poveo na Litije olosu! Organizovao toliko toga samo se ne hvali, al nije grebator i placipizda ka cmarko i ti sto ga branis. A koga treba Drazen da postuje ramu? tacija? zaeva? Plenkovića? Bakira? Pa normalno uz Srbe iz Crne Gore, ko god da je ,predsjednici Srbije i Srpske su braca najbliza, i ne nijesam njegov advokat , al pitaj tvog ako nisi ti on „intelektualca“ i kuma vujicu, kolko je pokupio po Bg i iz Ruskih fondacija i kolko je naplatio ono paljenje zastave. E vidis Drazen kad su mu prijetili staja nije i nije htio zastitu, i kad je bez centa osnova portal nikom kuka nije. Mozda je to neko prepoznao tu neponiznost i ponos? Pa i sponzorisao simbolično Borbu, al Drazen nije zloupotrijebio i lagao. Drazen je Srbin to zna svako ko treba da zna . Za to batali tu isprdjelu analizu no pitaj saborce tog sto ga branis i 30 mu bivsih drugova i kuma kog je izda. Drazen nije nikog. Zato je onoliko Kuca izmedju ostalih s njim u Litije pjeske krenulo.

  9. kuca komentariše

    Ma ovdje vise nije u pitanju Vlada vec mandatar jer on je taj koji je urusio osnivne ljudske vrijednosti i njegova sposobnost da vodi vladu je upitna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.