Mandatar preko Pobjede najavljuje političke poteze: Vladu sastavljaju uz kontrolu Ambasade SAD-a!

2

Spisak kandidata za ministre u novoj ekspertskoj vladi partijama, koje čine tri pobjedničke koalicije na izborima 30. avgusta, biće dostavljen danas tokom dana, saopštio je u izjavi za Pobjedu mandatar Zdravko Krivokapić.

Nova vlada će, pored premijera, imati ukupno 12 ministarstva i dvije kancelarije – za ljudska i manjinska prava i za evropske integracije.

Aktuelna Vlada Duška Markovića ima 22 resora – pored premijera, ima tri potpredsjednika i 18 ministarstava.

Novi resori u vladi Krivokapića trebalo bi da budu ministarstvo ekologije i ministarstvo kapitalnih investicija. Javna uprava biće pripojena Ministarstvu pravde, a Ministarstvu prosvjete treba da pripadnu resori kulture, sporta i nauke.

Ministarstvo finansija dobiće i nadležnost za oblast rada i socijalnog staranja, rekao je sagovornik “Vijesti”.

O čelnicima nekih resora Krivokapić navodno još nije donio konačnu odluku, pa su u opciji po dva imena. Tako se za ministarstvo zdravlja kao kandidati pominju dr Jelena Borovinić Bojović i dr Vuk Kadić.

Bojović je supruga Dragana Bojovića, poslanika Demokratske narodne partije. Vuk Kadić je ljekar i sin pokojnog Ranka Kadića, nekadašnjeg lidera Demokratske srpske stranke.

Ranije je pominjano da je resor finansija gotovo siguran za Milojka Spajića, koji se školovao i radio na Zapadu. “Vijesti” juče nijesu uspjele da kontaktiraju Spajića.

Bivši poslanik i predsjednički kandidat opozicije Mladen Bojanić pominje se kao jedan od mogućih saradnika Krivokapića u jednom od ekonomskih sektora vlade, najvjerovatnije ministarstvu kapitalnih investicija koje će obuhvatiti i saobraćaj i energetiku.

Ministarstvo vanjskih poslova planirano je za Đorđa Radulovića, sadašnjeg šefa jedne od direkcija u MVP.

Sagovornici su rekli da je mandatar za pojedine resore kontaktirao više osoba, pa je tako ranije za Ministarstvo pravde imao u vidu profesora Vladimira Leposavića, člana Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske.

Sagovornik “Vijesti” juče je rekao da mandatar sada ima u planu advokata Velibora Markovića, koji je u posljednje vrijeme u žiži javnosti zbog homofobnih i seksističkih izjava. Advokat juče nije želio da potvrdi, niti negira ovakvu ponudu, ne želeći da da izjavu za “Vijesti”.

Sagovornik je potvrdio da bi Vesna Bratić, bliska saradnica mandatara koja ga je naslijedila na čelu NVO “Ne damo Crnu Goru”, mogla preuzeti resor koji objedinjuje nauku, prosvjetu, kulturu i sport.

Kao članovi nove vlade pominju se i predsjednik Američke privredne komore Nikola Tripković i profesor Ratko Mitrović, te ekonomista Jakov Milatović.

Za sada je među problematičnijim resorima Ministarstvo odbrane, gdje kandidat mora biti pažljivo biran zbog saradnje sa NATO-om. U opciji za mjesto ministra odbrane bio je pukovnik u penziji Vladislav Vlahović, ali se od toga odustalo. Vlahović je bio vojno diplomatski predstavnik Crne Gore pri stalnoj misiji NATO u Briselu.

(Vijesti/Pobjeda)

2 Comments
  1. Niksic komentariše

    Rekose ovi profesionalni Mozgovi …

  2. Q komentariše

    Ceka li se posta iz Rozaja pa da se formira „demokratska vlada „sa Bidonom na celu ???

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.