Begić: Plašim se da će u Podgorici doći i do zabrane izlaska nakon 22 sata

0

Dešavanja na terenu apsolutno ne idu u prilog epidemiološkoj situaciji i za očekivati je da broj oboljelih bude još veći, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić na pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Begić je rekao da je tokom posljednja 24 sata registrovano 496 novih slučajeva koronavirusa, a tokom večeri i jutra biće obrađeno još 500 uzoraka iz privatnih laboratorija. Preminulo je još sedam kovid pacijenata. Oporavilo se još 240 pacijenata, a trenutno su aktivna 4.434 slučaja koronavirusa.

Kada su u pitanju podaci o velikom broju novozaraženih u Podgorici i da li glavnom gradu prijeti „zaključavanje“, Begić je kazao da Podgorica teško može izbjeći prelazak u „grupu tri“, u kojoj se podrazumijeva zabrana rada kafića i zatvaranje škola, ali i istakao da strahuje da bi glavni grad mogao preći u „grupu četiri“ u kojoj se podrazumijeva i zabrana izlaska nakon 22 sata.

„Mi očigledno imamo fudbalskih selektora i epidemiologa po glavi stanovnika nego bilo ko. Rješenja drugog nema, ili ćemo se pridržavati mjera i ‘sistema semafora’, ili će doći do onoga što mi želimo da izbjegnemo“.

Na pitanje da li će slanje uzoraka u privatne laboratorije uticati i na smanjenje roka čekanja rezultata testova, Begić je rekao da se iskreno nada da hoće.

„Sa njima, kapacitete podižemo za 20-30 odsto, što je spasonosno, posebno imajući u vidu vrijeme čekanja“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.