Milić: Samo u politici eksperti ne moraju dokazivati svoju stručnost; a dozvoljeno je plagirati ako je u interesu društva!

3

piše: Srđan Milić, bivši lider SNP-a

Nauka nam obećava istinu. Ona nikad ne može obećati ni mir ni sreću. Zbog toga, evo jutros i ja da napišem nekoliko redova svjestan situacije u kojoj se nalazimo i hiperinflacije raznih izjava koje za svoje ishodište imaju – ko ne valja; koga ne treba izabrati; ko zna a ko ne zna. Previše teških pitanja na koje odgovore rijetko ko može dati. Zbog toga, za razliku od mnoštva koji se bavi fiktivnim pitanjem : da li izabrati eksperte ili političare – meni je mnogo važnije da se zna :

1) Šta će , konkretno, biti naznačeno u ekspozeu Predsjednika Vlade, profesora Krivokapića, kao prioriteti u radu za svaku ponaosob djelatnost odnosno ministarstvo;

2) Da li će biti uvedena obaveza periodične evaluacije svakog izabranog državnog funkcionera na osnovu ciljeva definisanih Programom Vlade;

3) Da li će biti uvedena obaveza revizije poslovanja za svako pojedinačno preduzeće u kojem država ima većinsko vlasništvo;

4) Da li će svaki građanin Crne Gore biti siguran da može ostvariti sva svoja prava definisana Ustavom Crne Gore; itd.itd.

Iskreno, niko me, do sada, nije iznenadio svojim postupanjem jer je cilj koji je postignut na ovim izborima bio i ostao – smijeniti vlast i promijeniti sistem vrijednosti. Politika je jedna od rijetkih djelatnosti gdje je mnogo čega dozvoljeno – gdje se istina zaobilazi u širokom luku; gdje eksperti ne moraju dokazivati svoju stručnost; gdje je dozvoljeno plagirati ako je u interesu društva; gdje biti u politici predstavlja moć i obezbeđuje privilegije; gdje možete danas pokrivati jedan resor ali ste sjutra već spremni da date puni doprinos u nekoj potpuno drugoj oblasti. itd.itd.

Zbog svega navedenog, Profesore preuzimate jednu od najvažnijih katedri u svome životu – Katedru izgradnju bolje, srećnije, slobodnije, pravednije Crne Gore. I, do sada, niko Vam nije birao studente već ste ih dobijali shodno njihovim afinitetima. I uspjeli ste da stvorite sijaset mladih naučnika koji mogu služiti na čast i mnogo većim državama nego što je ovo naše parče neba. Znam dobro sadašnje kandidate i, siguran sam, da ćete od svakog od njih izvući ono najbolje što svako od njih pojedinačno ima. Jedino morate odmah definisati termine kolokvijuma i ispitne rokove – a na njima ni po babu ni po stričevima. Veliki je ulog u pitanju. Oko Crne Gore i života dostojnog čovjeka za svakog njenog građanina nema pogađanja niti može bilo ko svoj nerad bilo čime pravdati.

Neće biti jednostavno ali, na svako pitanje koje mi stiže ovih dana od zabrinutih ljudi razvojem situacije na javnom planu, odgovaram : Sve će biti u redu. Biće Vlade i biće uspješna.

Da ne zaboravim – pišem kao neko ko nije ekspert; koji, svojom voljom, odmara od politike i nema nikakvu funkcionersku ili bilo kakvu drugu, ovih dana, aktuelnu ambiciju- pišem i kao – redom – sin, brat, muž i otac koji je svojim najbližim obećao da će Crna Gora biti ekonomski jaka, socijalno pravedna, država jednakih šansi za sve.

3 Comments
  1. SrCg komentariše

    Dobro receno

  2. Vladan Vujov komentariše

    Imao si priliku za sve ovi i…trt.

    1. Miki komentariše

      Nije se moglo od partijskih genijalaca…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.