Radonjić: URA direktno napada prvu i osnovnu vrijednost izborne pobjede- DEMOKRATIJU!

20

piše: Luka Radonjić

 

Ko je do juče mislio i pisao da je izjava Žarka Rakčevića beznačajna “jer nije poslanik u parlamentu”, danas je ispao naivan, da ne upotrijebim grublju riječ. Bivši, dugogodišnji predsjednik SDP-a, nekadašnji potpredsjednik Vlade i koalicioni partner Mila Đukanovića, a danas predsjednik Političkog savjeta GP URA, biznismen Žarko Rakčević kazao je da neće glasati za vladu koja nije ekspertska i upoznao javnost sa stavom da se zalaže za vladu na čijem će čelu biti njegov partijski kolega Abazović, kao i sa informacijom da je od početka apsolutno protiv “logike osvojenih procenata”. Dotični je time kazao da je protiv osnovne demokratske, političke logike, koja je ubjedljivo najviše zastupljena u evropskom političkom iskustvu i koja je najbliža definiciji “volja naroda”.

Umjesto toga, Rakčević za osnovni parametar kandiduje “logiku SDP-a”, koja je ovoj maloj stranci tokom 18 godina koalicije sa DPS-om, omogućila da sa malo procenata uzme mnogo resursa. Ista logika, omogućila je SDP-u da bez nacionalnog konsenzusa i društvenog dogovora, nametne svoja ideološka rešenja državnih i nacionalnih simbola, uprkos činjenici da se čak i Đukanović tome opirao niz godina, o čemu je Ranko Krivokapić govorio u Skupštini u njegovom prisustvu. Uočljivo je da Rakčević sada nudi “unaprijeđenu logiku SDP-a”, po kojoj URA sa malo ne traži mnogo – već sve. Predsjednik GP URA i dojučerašnji idol dijela javnosti koju je talentovao hranio izjavama koje su željeli da čuju, danas je pokazao snažnu privrženost stavovima svog političkog patrona a pomenuta javnost “gleda u nevjerici i bijesu”. Osim što je odbio ponudu mandatara po kojoj je njegova stranka jedina favorizovana, osim što je to odbio nakon potpisanog Sporazuma koji ne dira u nacionalne simbole i spoljnu politiku – baš po njegovom ukusu, Abazoviću ni to nije dovoljno. Dotični kaže da po pitanju njegovih zahtjeva u odnosu na „čitav bezbjednosni sektor uključujući i MUP – nema diskusije”. Isključiv i autističan stav “nema diskusije” čuli smo mnogo puta ove godine, štaviše, naslušali smo se toga od strane danas poraženog DPS-a. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo i porazili DPS. No, kao što vidimo, to što je DPS poražen, ne znači da je poražen i njihov rezon.

Horu se, prema pisanju medija, priključio i vokal poslanice GP URA Božene Jelušić, koja nas je danas obavijestila da “bez Ure (3 + 1 mandat Civisa), nema demontaže sistema”. Ovu smo informaciju svi primili k znanju još ranije, a poslanicu Ure podsjećam da demontaže sistema nema ni bez NSD (9), DCG (9), SNP (5), DNP (5), PZP (5). Sve ove stranke jednako su se, kao i GP URA, zalagale i zalažu se za demontažu sistema, a neke od njih su zalaganje debelo platile različitim oblicima političkog progona. Štaviše, demontaže sistema nema ni bez Ujedinjenje Crne Gore, Demosa, Radničke partije, Prave Crne Gore, stranaka koje imaju po 1 mandat u Skupštini a koje se takođe zalažu za demontažu DPS sistema. Kada bi sve nabrojane stranke nastupile sa ekskluzivitetom koji za sebe grabi URA, imali bi demontažu – ali demontažu bilo kakvog načina funkcionisanja a politički sistem postao bi apsurdan; egzistirao bi jedino u štivima u žanru groteske. Ako je URA spremna da sabotira formiranje vlade i promjenu vlasti, ako je spremna da ucjenjuje i ponudi nove izbore (Politički savjet URE da saopšti da li je ovo predlagao prije nekoliko dana rukovodstvu stranke) onda je zaključak jednostavan i nedvosmislen: URA ne želi demontažu DPS sistema.

U tom slučaju, veliko popuštanje URI “samo da se vlada formira” ne bi značilo demontažu DPS-a, već opstanak ovog sistema po svaku cijenu. Ovakvim stavovima, počev ili zaključno sa “nema diskusije”, URA direktno napada prvu i osnovnu vrijednost ovih izbora – demokratiju.

20 Comments
  1. Zupa komentariše

    Ljudi sta je vama. Hocete dps da se vrati.

    1. kraj komentariše

      Džabe sada sve, posle ovakvih dešavanja bilo kakva vlada je promašaj.Sve je gotovo. Koliko god da traje.

  2. Ivi komentariše

    Tačno momče, oni su naučili na balkanski familijarni način da dijele. Eksperata nije bilo u Skupštini, mogu da ih savetuju. Ovo je država, kičma leži na partijama, i moć mandatara je ograničena. Ne može nazad, potpisao je, gotovo. Ima šišnjara i sa druge strane, šta pereš Abazovića samo.

  3. Srpska Boka komentariše

    Ne vrijedjajte Uru. Treba nam za smjenu rezima. Shvatite situaciju.

  4. Q komentariše

    Ja od pocetka vicem da je Pozitivna ,Pozitivna i da tu nema nista novo samo se ceka trenutak izdaje.

  5. tommyvercceti komentariše

    Dajte im sve vazda im malo bilO! samo da ne dodje do novih izbora!! Podrska za DF!! Oderite ih u skupstinu!

  6. Jelica komentariše

    Trenutak izdaje je dosao
    Sad je sve jasno
    Nije im prvi put
    Vec vidjeno u Nk
    Iznenadila bih se da je drugacije

  7. PG123 komentariše

    Ne samo da ruši semokratske principe, URA radi još jednu za CG krajnje štetnu stvar, nastavlja politiku aparthejda DPSa i onemogućava Srbima pristup važnim državnim funkcijama. Opet Ura prebaca težište podjela na nacionalni plan i nastavlja politiku podjela na nacionalnoj osnovi.

    1. Mladen komentariše

      Nije tacno. Ura trazi profesionalce, neka DF da svoj kadar i problem rijesen.

      1. Kontra revolucija komentariše

        Je*li vas profesionalci, dosta sa tim profesionalcima !!!.
        Imali ste u DPSu jednog profesionalca do drugog i njihove familijarne fukare !.
        Zato ste i propali !.
        Da nece mozda profesionalac Kaljmendi biti sef policije ili Mustafa ministar UP ?.
        Nisam vas drzavljanin ali shvatite jednu stvarnije URA i njihovi poltroni nesto novo i specijalno to su sve te male partijice koje mozes kupiti za kilu hleba , oni zive od toga !.
        Gde vam je svima inteligencija otisla ?.

  8. Jovan komentariše

    Za URU ne vazi demokratija vec se nastoji da jedna mala strancica gazi izborna nacela stvarajuci od Srba gradjane drugog reda kao i Djukanovic
    Oni bi da ih Srbi dobwdu na vlast ali da Srba nema u vladi

  9. Anka komentariše

    Nastavak diktature , tamo gdje je stao Djukanovic nastavlja Misko Perovic
    Progon Srba je omiljena disciplina
    Nema popustanja

  10. taratnula komentariše

    Pa mladicu sa repicem tako mozes da pricas da je DF pobjedio na izborima ali vi nikako ne shvatate da niste vecina da imate i DPS. Sami gospodo ne mozete da formirate vlast mozete sa DPS-om ili URA opcijom ako vam to ne odgovara vi idite ponovo na izbore pa vidite sta cete onda osvojiti… povraca mi se od vas i vasih stavova…

    1. PG123 komentariše

      Ne može ni Ura sama formirati vlast a tako se ponašaju.

  11. sunsine in my eyes komentariše

    Ura trazi eksperta za Mup, kao sto je komprtentna Bosnjak za prosvjetu na pr.A ne da mup prezme Mandic covjek koji ne ustaje na himnu i kome je Vucic Isus Hrist licno, plus je prvosnazno osudjen, iako je farsan on vuce te repove za sobom.Sve ovo front muti, 3 lidera navodna.

  12. sunsine in my eyes komentariše

    Svidjalo se to kome ili ne morate sa Urom, zbog crkve, zbog sredjivanja birackih spiskova, zbog lustracije MORATE prihvatit uru, glasace za ukidanje clanova zakona o slobodi vjeroispovjesti, sredice se spiskovi i idite na izbore pa tamo kom opanci kom obojci.

  13. Srpska Boka komentariše

    DF ce ovo upropastiti. Nijesu lideri DF jedini Srbi u CG. Niti jedini predstavnici srpskog naroda. Dajte eksperte iz Fronta, imate li kadra. Osuli ste po Uri kao da svi cekate Dps nazad. Ura treba radi vecine, ne budite kao djeca.

  14. taratnula komentariše

    Poenta je sledeca vi svi zajedno ste rogovi u vreci i dogovarate se da rogonju koji vlada 30 godina smjenite…znaci morate se udruziti i to vam je najveci zajednicki sadrzalac… u svemu ostalom se razlikujete to vam izgleda nije jasno… dogovorite se oko tri stvari. Rijese se biracki spiskovi… Doradi se sporni zakon… i izajde se na nove izbore u demokratskoj atmosferi … pa onda kad osvojite vlast i ako osvojite postavljate koga kod hocete gdje hocete bez ikakvih uslovljavanja. ali izgleda svima je odmah stalo da se uhljebe na minstarsku fotelju da postane vlast i sad se oko toga glodjete ko psi oko koski… jedno veliko PIH!!!!!!

    1. sunsine in my eyes komentariše

      @Tarantula u centar, lako je svima udovoljiti, samo nemaju volju i zelju, boli njh cosak za narod

  15. róro komentariše

    Drile samo im jbi majku cetnickoklerofasisticku

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.