Udruženje novinara: “Vijesti” da prestanu da obmanjuju javnost netačnim informacijama

1

Saopštenje Udruženje novinara Crne Gore povodom pisanja „Vijesti“

Udruženje novinara Crne Gore upozorava vlasnike i uređivački tim „Vijesti“ da se vrate novinarskom kodeksu i pravilima i da ne objavljuju neprovjerene informacije. Povod za reagovanje je sinoćnji tekst u kojem se iznose stavovi prof. dr Zdravka Krivokapića o novoj vladi i njegovi razgovori sa predstavnicim stranaka.

„Vijesti“ su priznale da su objavili netačne informacije i izvinili se čitaocima, jer su smjestili jednog političkog lidera da je bio tamo gdje nije bio.

Nedopustivo je da u ovako osjetljivom momentu „Vijesti“ po svaku cijenu pribjegavaju metodama eksluzivnosti i megaobavještenosti, što se na kraju pokaže netačnim.

Pretpostavljamo da je vlasnicima i urednicima „Vijesti“ poznato da mediji treba da informišu, a ne dezinformišu građane, a posebno da sa informacijama ne manipulišu zbog nečijih privatnih interesa. Ukoliko to znaju, a znaju, valjalo bi da se toga i pridržavaju.

Udruženje novinara CG dobronamjerno savjetuje svoje članove, ali i ostale novinare, da se odupru zloupotrebi informacija u svrhu odbrane nečijih privatnih interesa. Novinar nije samo medijum za prenos informacija i stavova vlasnika medijskih kuća, nego i slobodan čovjek koji ima svoju savjest i slobodu da odluči da bude slobodan, a ne nečiji potrčko.

Udruženje novinara CG u skladu sa svojim mogućnostima podržaće novinare koji neće svoje pero izdavati pod zakup vlasnicima medija.

Za UNCG

Tihomir Burzanović, predsjednik
Ivan Milošević, generalni sekretar

1 Comment
  1. Duka komentariše

    Pa, ako sam dobro zapazio, javno su se izvinili na svim svojim medijima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.