Zahtjevi Albanske liste: Luka u Ulcinju, kanal na TVCG, uključivanje u sudstvo i tužilaštvo…

3

Izgradnja luke u Ulcinju, zaštita Valdanosa i Solane, izmjena izbornog zakona i proporcionalno učešće Albanaca u svim javnim organima i institucijama, uključujući i sistem sudstva i tužilaštva, neki su od ključnih uslova Albanske liste “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj” za ulazak u novu vladu.

Lideri Albanske liste Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj u četvrtak su razgovarali sa mandatarom za sastav nove vlade Zdravkom Krivokapićem i uručili mu dokument sa primarnim zahtjevima.

“Ovim dokumentom „Albanske lista“ čiji su konstituenti: Albanska alternativa, Nova demokratska snaga – Forca, Demokratski savez Albanaca, Unija Tuzi i Građanski pokret Perspektiva obuhvaćeni su zahtjevi, koji predstavljaju uslove za potencijalno učešće Albanske liste kao dio buduće Vlade Crne Gore”, piše u dokumentu dostavljenom “Vijestima”.

Dokument sadrži 20 primarnih zahtjeva, a prvi je investicije na područjima gdje žive Albanci od najmanje pet odsto godišnjeg kapitalnog budžeta, kao i da tim budžetom upravljaju predstavnici Albanske liste.

Drugi zahtjev je decentralizacija centralne vlasti u sferi prostornog planiranja, razvoja, školstva, zdravstva, policije, povećavajući kompetencije opština u roku od 24 mjeseci.

“Povraćaj imovine. Rok za ispunjenje ovog zahtjeva je 18 mjeseci”, navodi se u dokumentu.

Albanska lista traži i sprovođenje zakonskih odredbi za povraćaj Maslinade u Valdanosu i donošenje posebnog zakona za Valdanos, kao i novi zakon o morskom dobru, koji će povratiti nadležnosti opštinama u upravljanju morskim dobrom, sve u roku od 12 mjeseci.

“Plantaže „13. jul“ kao lokalni resurs da doprinesu razvoju Opštine Tuzi redovnim plaćanjem poreza i prepuštanjem na upravljanje neiskorišćenih površina Opštini Tuzi. Rok tokom 2021. godine”, navodi se u zahtjevima.

Albanska lista traži i redefinisanje granica i promjena prostornih planova za nacionalne parkove tokom 2021. godine. Isti rok su postavili i za proporcionalno učešće albanske nacionalne manjine u svim javnim organima i institucijama.

Traže i završetak procesa raspodjele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, u roku od 3 mjeseca i funkcionalizovanje porodilišta u Ulcinju, plovnost Bojane, zaštitu Solane Ulcinj i osiguravanje finansijskih sredstava za njeno redovno funkcionisanje.

Jedan od zahtjeva je i poništavanje odluka o privatizaciji gdje se nijesu ispoštovali osnovni ugovori (bivši Galeb, Lido i lokalitet Suka – bivši Jadran) u roku od 12 mjeseci, kao i izmjena Izbornog zakona sa posebnim akcentom na osiguranju garantovanih mandata za Albance.

Traže i da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz teritoriju Ulcinja i uvođenje kanala na RTCG na albanskom jeziku.

3 Comments
  1. Kontra revolucija komentariše

    Oho, ko je sve to dobro procitao, sakupio, promislio, je ustanovio da nije daleko od pripreme terena za veliku Albaniju !!!.
    Siptari, koga vi ovde vucete za nos ?.
    Taj koji vam sve to da , moze kao izdajnik i ceo parlament i Crnu Goru da vam da !!!.

  2. Dušan komentariše

    I više nego skromni zahtjevi. Nedostaje samo odlazak kosmičke misije Malisora na Mars za najviše dva mjeseca.

    1. Dušan komentariše

      Sve ovo što traže od države CG, recipročno da država Albanija da našem narodu tamo, samo da im prvo dozvoli da besplatno vrate svoja imena i prezimena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.