Đurišić (PzP): Predložićemo reformu Poreske uprave, dosta je bilo bogaćenja preko leđa naroda

2

piše: Ratko Đurišić, član GO Pokreta za promjene

Svjedoci smo da se u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko godina enormno povećao broj siromašnih, i da je sve veći jaz između siromašnih i bogatih, dok na drugoj strani imamo samo uvećanje bogatstva tajkuna bliskih vlasti.

Nova Vlada će pred sobom imati veoma zahtjevan i ni malo lak zadatak kako bi se izborila protiv sistema koji je kreirala bivša vlast “bogati još bogatiji, siromašniji još siromašniji”.

Pokret za promjene će u okviru predloga sveobuhvatnih reformi i seta ekonomskih mjera koji će biti usmjereni u cilju poboljšavanja života građana Crne Gore, predložiti i reformu Poreske uprave.

Jedna od najvažnijih novina u radu Poreske uprave biće uvođenje zakonskog rešenja koje će biti usmjereno na kontrolu fizičkih lica i sa njima povezanih lica koja imaju vrijednost imovine veću od one navede u zakonskom rešenju. Kako bi se na tačan način utvrdila imovina koje određeno fizičko lice posjeduje potrebno je zakonski rešenjem regulisati dostavljanje poreskih prijava i finansijkih izvještaja za fizičko lice.

Uvođenjem obaveze za predaju poreske prijave teret dokazivanja porijekla imovine bi bio na poreskom obvezniku, a kontrola uvećanja imovine u narednom period bi bila u nadležnosti Poreske uprave.

Poreska uprava bi vršila kontrolu poreskih obveznika fizičkih lica u sklopu svojih redovnih aktivnosti na osnovu parametara koji bi bili propisani zakonom, kao i po prijavama od strane građana. Kontrola bi obuhvatala ne samo imovinu lica za koje se sumnja da su istu stekli kriminalnim aktivnostima, već i ona lica koji su svoje enormno bogatsvo stekli kao privilegovani monopolisti kojima je to omogućila partijska pripadnost i poslušnost.

Ukolike se utvrdi nesrazmjera između imovine i prihoda Poreska uprava će biti ovlašćena da donosi rešenja kojom bi se oduzimala sporna imovina i postajala vlasništvo države Crne Gore, a oduzeta sredstva bi se uplaćivala u poseban Fond, iz kojeg bi ta sredstva bila usmjerena na rešavanja problema nezaposlenosti, u vidu davanja beskamatnih kredita i drugih finansijskih olakšica.

2 Comments
  1. Rajo komentariše

    Konačno nešto konkretno od pzp-a ovih dana, svaka čast, tako treba.

  2. pravi put komentariše

    Samo je vazno da unistite SIVU EKONOMIJU, i da odvojite domacine od kriminalaca, koji su sav svoj imetak stvorili preko partije i odredjenih monopola, mi posteni znamo kako se sporo napreduje kad se radi po zakonu. Zato poreznici moraju stvoriti klimu da privrednici mogu da opstanu od svog rada, da placaju sve poreze(koji ce biti normalni) jer su svi posteni u kredite, zato im morate omoguciti da mogu otplacivati kredite i poreze, i da pokriju amortizaciju, zapravo da opstanu u svom poslu, da ne budu raketirani od strane inspekcija, i da inspektori budu konacno usredsredjeni na suzbijanje sive ekonomije i nelegalnih poslova, jer su do sada uglavnom inspekcije urnisale registrovane firme koje rade po zakonu, te samim tim stimulisali sivu ekonomiju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.