Lažni car-Dragan mali!

1

piše: Nikola Petrović

ABA liga je nastavila tokom vikenda svoj život, publika je bila u prilici da vidi nekoliko odličnih utakmica, a niko od klubova nije izbačen ili još gore, odbijen u bilo kom hotelu širom prostora bivše Jugoslavije, što je bio jedan od glavnih argumenata Dragana Bokana da „naplaši“ klubove u petak da se račun ABA lige odblokira što je pre moguće.

Dakle, liga živi i ide dalje, mnoge tvrdnje Dragana Bokana ponovo su se pokazale netačnim, ali i dalje opasnosti vrebaju iza ugla, kao što Dragana Bokana u Crnoj Gori „čekaju“ mnogi koje je u svojim pljačkaškim pohodima naslonjen na tada svemogući DPS pregazio, obespravio i prevario. A lista takvih nije mala…

I dalje nema informacija da li je predsednik Budućnost VOLI uspeo da odblokira račun, ali nema sumnje da će pokušavati i pokušavati jer je ulog veliki, a klubovi bi mogli da „legnu na rudu“ i poveruju mu da se zaista bori za prava klubova,a ne za sebe i mogućnost da iz Crne Gore kao marioneta Mila Đukanovića raspolaže parama koje stižu iz Srbije.

Podsećamo da se ABA liga isključivo i jedino finansira novcem od TV prava koja plaća TV „Arena sport“ (u vlasništvu Telekoma Srbije) i prema dokumentima i podacima do kojih smo došli, to je novac koji je zaista veliki!

ABA liga je prilikom sklapanja ovog vrlo unosnog posla postigla višegodišnji ugovor po kome je za sezonu 2015-2016 isplaćena 1.260.000 eura, isti iznos ponovo je na vreme isplaćen i za sezonu 2016-2017. U međuvremenu, potpisan je i aneks ugovora, kojim su plaćanja ABA ligi na ime TV prava povećana, a ugovor produžen do sezone 2024-2025!

Liga je u međuvremenu prihodovala 1.760.000 evra za sezonu 2017-2018, koja će ostati upamćena i po prvim nemilim događajima u finalu koje je okončano u Podgorici, trijumfom koji je Budućnosti doneo prvi trofej, a Milu Đukanoviću koji je sa Draganom Bokanom proslavio veliku titulu, osvojenu na već viđen, i iz Beograda činjenicama osporen način, skok popularnosti za 6 posto, što mu je donelo i pobedu na predsedničkim izborima.

Isti iznos od 1.760.000 evra liga je prihodovala i u sezoni 2018-2019, a taj iznos povećan je na 1.860.000 evra za sezonu 2019-2020 i dodatni bonus za prenose Superkupa u Zagrebu od 40 hiljada evra. Isplaćene su tri rate od po 465 hiljada evra. Četvrtu ratu, i ceo ugovor za novu sezonu – nije u bezvlašću koje je zavladalo ABA ligom imao ko da potpiše, niti je znao da treba da potpiše?!

Suma koju je ABA liga do sada dobila na ime TV prava veća je od 8 miliona evra. Ako se zna da je ugovor validan još 5 sezona, dolazimo prostom računicom do dodatnih preko 9,3 miliona evra, koji bi u slučaju da njegova lažna priča prođe, i dobije potpise klubova nakon sastanka koji je kasnije naprasno nazvao zvaničnim sastankom ABA lige – bili zapravo u rukama Dragana Bokana?

Zato se „veliki spasilac“ Dragan Bokan latio „teškog“ posla da spasava ABA ligu u vremenima kada bi trebalo da spasava sebe (o čemu smo već naširoko pisali), kao i kako je postao „veliki biznismen“ dobijajući veliku pomoć i uzimajući kredite kao provereni čovek Mila Đukanovića i kadar DPS-a.

Krenimo od „najsvežije“ afere o kojoj su pisali mediji u Crnoj Gori pred izbore tokom avgusta, kada je Investiciono – razvojni fond Crne Gore na čijem je čelu Zoran Vukčević čovek DPS-a navodno plasirao 170 miliona evra za pomoć privredi, a među „srećnicima“ su naravno, bili samo tajkuni i kompanije bliske DPS-u. Na vrhu liste pored „Carina“ „Lakovića“ bio je i neizbežni Bokan sa svojim (da li njegovim ili Milovim) „Volijem“. Pa je tako „isplivao“ i podatak da je kompanija „Voli Trejd“ u periodu od 2010-2019 godine dobila od istog fonda dobila pomoć od 46.740.000 evra!

Opozicija i slobodni mediji tada su hiruški precizno objasnili kako je Đukanović sa novokomponovanim tajkunima poput Dragana Bokana uništavao malu privredu i trgovine, a upumpavao novac u kompaniju „Voli“ , samim time i u DPS, i džepove svih bliskih decenijskom vlastodršcu Crne Gore.

I sve bi to prolazilo, i prolazilo je dok je Milo obavljao domaće zadatke za zapad uključujući i priznanje srpske pokrajine Kosovo, pa priključenje Crne Gore Nato alijansi, (mnogi se sećaju i čuvenog molitvenog doručka Baraka Obame 2014.godine kada je na preporuku Branimira Gvozdenovića čak 10 Milovih privrednika, među njima i Dragan Bokan ničim izazvan ni kriv ni dužan završio u Beloj kući). Verujemo da bi nakon afere sa kontejnerima sa bananama i kokainom, Dragan Bokan ušao u SAD, ali iz nje ne bi izašao bez dugogodišnje robije.

Uspešni biznismen o čijim „poduhvatima“ smo već pisali (Plantaže, motel Vir…) sada bi da nakon kredita, muljavina i pljački pod kišobranom Mila Đukanovića, malo da petlja i po srpskim parama oličenim u sponzorskom ugovoru TV Arena sport i ABA lige.

Ostaje nejasno zašto se toliko „navrzao“ na taj novac i račun ABA lige, a u svojim pokušajima ponovo upregao i DPS medije poput portala „CDm“ Šemsudina Radončića koji je pre neki dan značajno objavio da „Dragan Bokan preuzima ABA ligu“?

Legalizam i pravo sigurno nisu, jer se njih nije držao napredujući kroz karijeru. Ipak, iz nekog razloga Draganu Bokanu je jako stalo da dobije podršku klubova što pre „prevede ih žedne preko vode“ i pokuša da odblokira račun, jer će posle biti kasno. Klubova prema našim saznanjima koji su sumnjivi, koji se kolebaju i postavljaju za Bokana nezgodna pitanja, već ima.

Da li može biti da u izveštajima o načinu na koji se raspolagalo novcem, (a tu ima i ličnosti koje su nepoznate većini klubova), možda može da se pronađe neki kompromitujući dokaz o pljačkama, neprincipijelnim kolacijima ili nenamenskom trošenju novca tokom prethodnih godina za koji većina klubova nije znala?

Mnogima je i začuđujuće da u ovoj borbi koja se vodi daleko od terena, vrlo čvrst stav da liga mora da se vrati zakonu drže dva kluba koja ni pojednoj osnovi ne mogu i nemaju zajedničkih dodirnih tačaka. To su Crvena zvezda i Cibona. Već se prema našim saznanjima u kuloarima ABA lige šuška da se pojedinim malim klubovima nikako ne dopada to što su iz bilo kakvih aktivnosti koje vodi Dragan Bokan izuzeti ovi klubovi, a postoje i brojne nedoumice oko statusa klubova koji bi trebalo da potpišu Bokanov papir (Mornar, Primorska, Cedevita), ali nemaju nikakav status u ligi, upravo jer se ništa nije radilo tokom leta!

Bilo kako bilo, sa lažnim osmesima novoformirani savez dvojice biznismena sa sumnjivim biografijama, i još sumnjivijom prošlošću, ulepšan je u subotu uveče i za jednu zajedničku sliku koju krase lažni osmesi, koji treba da pokažu jedinstvo ove osovine. Problem je samo što jedan jako dobro zna šta radi, drugi nema blage veze o čemu se radi. Zajedno, iskustva u košarci imaju tek za rani pubertet, ali im to ne smeta da već dosta dugo umišljaju da su kadri da vode sve klubove, pa makar i na silu, i ono što je za njih najvažnije, drže ključ od kase ABA lige?

Misteriju predstavlja i zainteresovanost Dragana Bokana za navodni problem ABA lige, i to u danima kada ima mnogo većih glavobolja. Naši izvori koji dobro poznaju ekonomske prilike u regionu, navode da je informacija koju smo izneli pre nekoliko dana oko pokušaja prodaje kompanije „Voli“ koncernu „Lidl“ apsolutno tačna: „Dragan Bokan se razleteo na sve strane i pokušava kako zna i ume da proda kompaniju Voli jer je u velikim dugovima. Šuška se da je to skoro 70 miliona evra. Kako je u njih ušao to samo on zna. Imao je monopol u Crnoj Gori, veliku pomoć države, olakšice i kredite. Da li je morao da vraća deo tog novca DPS-u i Milu Đukanoviću to samo on zna. Ali doći u ovakvu situaciju iz pozicije koju je imao zaista je neverovatno“ rekao je naš izvor i dodao da u pokušaju ove prodaje, veliki problem strancima predstavlja i imidž Dragana Bokana koji je debelo okaljan posebno od 2018.godine i afere sa kontejnerima „Volija“ bananama i kokainom: „Ta afera je kod nas u Crnoj Gori skoro zataškana, ali se za nju čulo van. Niko ne voli da posluje sa ljudima za koje se raspituju američki istražni organi i koji se na bilo kakav način, pa makar i greška bila u pitanju, povezuju sa trgovinom narkoticima“ zaključuje naš izvor.

Biće zanimljivo videti i reakciju iz Srbije na nagoveštaje da privrednik sumnjive biografije želi nelegalno da vodi ligu koja se sponzoriše i održava parama iz Srbije. Posebno ako se sukob koji je za sada ograničenog obima, sa KK Crvena zvezda za koji navija milionska armija navijača razbukti, a tvrdnje koje su naveli iz tog kluba saopštenjem u petak, da je cilj Dragana Bokana, da na narednoj Skupštini pokuša da izbaci Crvenu zvezdu iz lige, ispostave kao tačne.
Iz ugla našeg kolege iz jednog srpskog medija koji je želeo da ostane anoniman to zvuči ovako: „ Liga, dopalo se to nekome ili ne bez klubova iz Srbije, makar jednog, a sada je to saopštenjem rekla i upozorila Crvena zvezda, neće biti ista. Da uprostim, ta liga će prestati da postoji, to vam garantujem. I tek tada će taj problem oko novca kojim se sponzoriše liga i koji dolazi iz Srbije, postati veliki problem. Tu uvek računajte na veliki broj navijača koje taj klub ima ne samo u Srbiji. Koga zanima utakmica u kojoj nema Zvezde ili Partizana? Nema derbija, nema utakmica sa ostalim klubovima. To vam je kao mučenje škotske fudbalske lige naprimer, koja nije mogla da proda nikome svoja tv prava i mučila se dok je Glazgov Rendžers bio van nje. Nikoga ta liga nije zanimala“ navodi naš kolega iz Beograda i dodaje da ne treba zanemariti ni odnose sa Evroligom: „Sve ove informacije sigurno ne gledaju lepo u Evroligi. Njima liga sa sukobima, stalnim optužbama, pozivanjem na kontakte i veze sa njima koji se nikada nisu ostvarili, ne treba. Bojim se da u tom smislu ABA liga troši poslednje kredite“ zaključuje naš sagovornik, koji je insistirao na anonimnosti iz samo jednog razloga: „Ovde je puno politike, nekih koalicija koje u ABA ligi nisu prave i prirodne, tu svako svakome zabija nož u leđa, a svi rade po principu, ako nisi sa mnom protiv mene si. Tako je i sada. Ti ljudi nisu svesni šta imaju, odličan proizvod, ali čine sve da ga pokvare i unište. I šta će onda da igraju? Srbija i Hrvatska jedine mogu da naprave kakve takve samostalne lige“.

Naredni dani pokazaće da li će Dragan Bokan uspeti u svojim namerama da lažnim obećanjima odlokira račun ABA lige, i da li će uspeti u nameri da radi ono što najviše voli – da izigrava uspešnog biznismena, ali sa tuđim parama?

1 Comment
  1. zdravko komentariše

    dragan banana ,odgovaraces za jos kontenera ,pravi lizoguzac a prestavlja se kao neki gazda

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.