DF: Utvrditi koje su sudije i tužioci sve vrijeme obavljanja funkcije bili saradnici ANB-a!

11

Demokratski front pozdravlja i u potpunosti podržava inicijativu Nezavisnog udruženja pravnika Crne Gore kojom se jasno preciziraju neophodne mjere koje treba preduzeti u pravcu reforme crnogorskog pravosuđa.

Formiranje Državne komisije koja bi utvrdila koje su sudije i tužioci sve vrijeme obavljanja funkcije bili saradnici ANB-a predstavlja osnov za Zakon o lustraciji kako bi se eliminisao partijski uticaj na izbor budućih sudija i tužilaca sa ciljem da na te odgovorne funkcije budu izabrani sposobni, hrabri i nepotkupljivi ljudi.

Ova inicijativa NUP CG posebno dobija na značaju u svijetlu sramne i kriminalne odluke Višeg suda kojom se novinar Jovo Martinović osuđuje na kaznu zatvora godinu dana, iako je Apelacioni sud ukinuo raniju prvostepenu odluku zbog očiglednog nedostatka dokaza.

Treba li podsjetiti i na slučaj generala Bratislava Dikića koji je uz puno znanje sudskog vijeća Mugoša- Pean- Vuković, izvođen iz Istražnog zatvora dvadeset tri puta, i bio izložen brutalnim pritiscima od strane Milivoja Katnića i Saše Čađenovića da lažno optuži lidere DF-a.

Posebno je interesantno svjedočenje generala Dikića u kojem optužuje Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića da su mu dali spisak pitanja koje će mu postaviti sudsko vijeće na čelu sa Suzanom Mugošom, a da VDT još uvijek nije pokrenulo postupak protiv ovog sudskog vijeća i postupajućih tužilaca.

A svakako će predmet istrage Državne komisije biti i zaposlenje Novaka Mugoše, sina Suzane Mugoše, koji je bez ikakvog konkursa, nakon što je sudija Mugoša potvrdila status svjedoka saradnika Saši Sinđeliću, dobio radni angažman u UP.

Kakve su radne sposobnosti Novaka Mugoše vidjela je čitava crnogorska javnost kad je u prisustvu majke vježbao razbijanje demonstracija DF- a, tako što je pendrekom iz sve snage udarao jastuk u porodičnoj kući.

Državna komisija će svakako istražiti sudije koje su odavno stekle pravo na odlazak u penziju, a vrlo su aktivne u dobijanju stambenih kredita i političkim presudama kao što je slučaj sa Dragicom Vuković.

Posebnu pažnju treba posvetiti i mogućim vezama Dragice Vuković sa Veselinom Mujovićem, i kroz nezavisnu istragu utvrditi da li je sudija Vuković odavala informacije o postupcima koji se vode protiv njenog bliskog rođaka Mujovića i lica koje je on kasnije reketirao.

Upravo je Veselin Mujović za vrijeme trajanja postupka poznatog kao državni udar ozvučen poslat od strane Milivoja Katnića na sastanak sa Andrijom Mandićem i Predragom Bulatovićem ne bi li ih predstavio kao atentatore na bajramskog Tajnovidca. Dio tog razgovora je protivzakonito objavljen na sajtu tužilaštva, a DF sve vrijeme poziva Milivoja Katnića da objavi čitav snimak u kojem se pominju i neke sudije, kovana ograda i još ponešto. Ako tome dodamo i Nenada Nena Vujoševića, najčasnijeg čovjeka u Vrhovnom tužilaštvu, koji je razotkrio kriminalno koruptivne šeme čelnih ljudi tužilaštva, i ni kriv ni dužan završio u zatvoru, umjesto da bude predložen za Trinaestojulsku nagradu, onda je sasvim jasno otkud ova inicijativa NUP CG.

Ovo su samo neki od kriminalno koruptivnih primjera crnogorskog pravosuđa zbog kojih se mora pristupiti radikalnoj reformi ove oblasti, počev kroz Zakon o tužilaštvu, izbor sudskog i tužilačkog savjeta, Zakon o lustraciji i porijeklu imovine, i prije svega formiranje Državne komisije u Skupštini koja će kroz objektivan i nezavisan postupak utvrditi kriminalno špijunsku prošlost sudija i tužilaca.

Ova inicijativa UNP CG će postati sastavni dio agende buduće Vlade uz podsjećanje da je upravo mandatar Zdravko Krivokapić javno saopštio da neće imati milosti prema kriminalnim i koruptivnim strukturama koje su zarobile crnogorsko društvo.

11 Comments
  1. Luksaa komentariše

    Najkorumpiraniji od svih sudija u visem sudu je istražni sudija Basovic on je i saradnik UDBE to citava cg zna…

  2. bajo. komentariše

    Ajde vi iz df naduvajte se srbijanskoga qrca

    1. Pushi ga,Mirna! komentariše

      E shipu racq, Bajo s tačkom.
      Nadimi se dobro ,dukljansko kopile

      1. Level komentariše

        Ma to je sirovo drvo bukovo iz federacije, je li tako bajo. ba 😂😁

  3. Gorica komentariše

    Odlicna rjesenja UNP
    To sto prije treba da usvoji skupstinska vecina i konacno dobijemo prvo nezavisno sudstvo.
    A svi oni- sudije i tuzioci za koje se dokaze da su bilo saradnici UD-e( ANB) procesuirati da odgovaraju za spijanje, podmetanje i donosenje nezakonitih presuda

  4. Gordana komentariše

    To narod i ocekuje
    Brza i efikasna rjesenja
    Lazni drzavni udar, sudjenje koje je mogla da vidi cijela javnost , pa i javnost u regionu , sramne presude….. treba pod ukinuti
    Tuzioci i sudije su mislili da ce tako vjecno
    Ali, dosao je kraj

  5. Zver komentariše

    Ekonomija, dali vam je poznata ta riječ. Šta se bavite jurnjavom ko bez glave. Sve ste ustaju uraditi sem ono što vadi ovaj narod iz govana. Ajte eksperti. Blago nama svama. Fujjjjjjj

  6. AyJe komentariše

    Tek Vrhovni sud i njihove sudije ! Citajuci iste , shvatila sam da sam ja jedna od rijetkih koja je ocekivala da ce pravdu naci na sudovima u Crnoj Gori. Sudovi u Crnoj Gori su sve , samo ne mjesto , gdje neko treba da ode po bilo kakvu pravdu.
    U tome prednjaci vrhovni sud , koji pravi ocigledne raznovrsne kombinacije sa advokatima i ko zna kim sve, jer je nemoguce da neke presude budu produkt pukog neznanja. Presude su zapravo veoma jeftine, i svima preporucujem da uzmu koverat i zavrse posao ili da pravdu zavrsavaju sami , sto je pametnije.
    Jeftinije je kupiti sudiju ocigledno nego farmerke u Zari .
    Cast rijetkim izuzecima i postenim sudijama , za koje mislim da je bolje da odu od te bagre,da ih narod ne pljuje ko korumpiranu kriminalnu stoku, za tu platu koju prime.
    Pravdu na sudu u Crnoj Gori necete naci. Sudjenje i presude na osnovu vazecih zakona i propisa i prakse necete dobiti . Srecom , Boziji zakoni su za sve isti. Kako sudili , tako ce vam se suditi, bagro jedna korumpirana.

  7. bajo. komentariše

    Četnikklerofašistim nema u demokratsku vladu

  8. đed Vukašin komentariše

    Bravo DF! I treba podržati rešenja NUP, kao i svako drugo koje vodi demontaži kriminalizovanih i korumpiranih institucija.

  9. Bajo komentariše

    Četnikklerofašistička stoka krepivajućeg sotonjare ne može u vladu
    U tor saa četničkom stokom

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.