Lekić: Pokrenuti zaustavljeni točak integracija sa EU

0

​Izvještaj Evropske komisije je brojnim, mada i do sada ponavljanim kritičkim konstatacijama o stanju u crnogorskom društvu, koje je očigledno udaljeno od evropskih standarda, potvrdio faktički zaustavljen proces integracija Crne Gore u EU, kazao je Miodrag Lekić, predsjednik Demosa.

“​Umjesto nesputanog napretka na planu evropskih integracija Crna Gora plaća visoki ceh zbog neiskrenog i neozbiljnog odnosa političke elite prema ispunjenu obaveza izgrađivanja demokratskih standarda.

Ne samo da nisu poštovane evropske obaveze već je vrh crnogorske vlasti nerijetko ispoljavaljavo tendencije ignorisanja prethodnih ocjena i izvještaja, sve do faktički neuzimanja za ozbiljno partnerstvo sa Evropskom unijom.

​Jedino se tako mogu tumačiti pretenzije prethodne vlasti da će Evropska unija iz nekih strateških razloga permenentno gledati kroz prste autokratskim ponašanjima u Crnoj Gori, prije svega uspostavljenu kontrolu vrha vlasti nad vitalnim institucijama društva.

​Poslednji izvještaj predstavlja dragocijem putokaz novoj vladi i parlamantarnoj većini za realizaciju neophodnih demokratskih reformi.

​Jedna od pouka jeste da proces evropskih integracija nije tehničko pitanje već je političkog karaktera koje treba da iskreno i kompetenento sa vidljivim rezultatima i u interesu crnogorskih građana, usmjeri Crnu Goru ka Evropskoj uniji kao strateški primarnom spoljno političko cilju.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.